ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μειώσεις προστίμων φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, με στόχο την ένταξη περισσότερων πολιτών στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση, ώστε να επιτευχθεί για πρώτη φορά μια αξιόπιστη «χαρτογράφηση» της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα. Στελέχη του Υπουργείου τονίζουν πάντως ότι δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση θα μπορούν να ενταχθούν και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν υπαχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις, αλλά είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των προστίμων τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και επειδή ελπίζουν σε ευνοϊκότερο οικονομικό διακανονισμό με το νέο πλαίσιο. 
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος διευκρίνισε ότι δεν θα διαφοροποιηθεί η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011, χρονικό ορόσημο μετά το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία τακτοποίηση αυθαιρέτου κτίσματος. Μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο νομοσχέδιο, πάντως, και προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μη μείνουν εκτός ρύθμισης το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε νέα τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον υφιστάμενο νόμο, η οποία έληγε στις 8 Φεβρουαρίου. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το ύψος των καταχωρισμένων προστίμων για τα 938.000 αυθαίρετα, που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα, φτάνει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα ταμεία του Δημοσίου έχει ήδη εισρεύσει το 1,8 δισεκ. απ΄αυτά. Το 25% των προστίμων αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Επίσης, το 29% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button