ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι πλούσιες αραβικές χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες;

Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Δυστυχώς οι αυξημένες ροές προσφύγων το ξανακάνουν επίκαιρο.

 

γράφει ο Δημήτρης Τσουκάλης 

Γιατί η πλειοψηφία των προσφύγων κατευθύνεται προς τις ευρωπαϊκές χώρες κι όχι, για παράδειγμα, προς τις πλούσιες μουσουλμανικές χώρες του Κόλπου;
Στη μεγάλη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Γιατί
οι πλούσιες χώρες του Κόλπου μένουν αμέτοχες στην κρίση».

Στο άρθρο αυτό δημοσιεύονται ενδιαφέροντα στοιχεία, που απαντούν σε πάρα πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας:

– Στις φτωχές αραβικές χώρες Ιορδανία, Αίγυπτο και Λίβανο βρίσκονται 2,2 εκατ. πρόσφυγες. Μόνο στο Λίβανο των τεσσάρων εκατομμυρίων, με τα γνωστά προβλήματα, υπάρχουν 1,2 εκατ. πρόσφυγες.
– Στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια. Επίσης 7 εκατομμύρια των 23 εκατομμυρίων Σύριων έχουν μετακινηθεί εντός της Συρίας.
– Στις πλούσιες αραβικές χώρες του κόλπου Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει κανένας πρόσφυγας, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
 
Για τους πρόσφυγες, το μόνο που κάνουν αυτές οι χώρες είναι να διαθέτουν κάποια μικρά ποσά (900 εκατ. δολάρια). Εξαγοράζουν, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, όπως κάνουν πάντα, τη δυνατότητά τους να μην τους «ενοχλούν». (Οι χώρες αυτές δεν έχουν υπογράψει καν το πρωτόκολλο του ΟΗΕ του 1951 για τους πρόσφυγες.)
 
Σύμφωνα με καταγγελίες ισλαμιστικές οργανώσεις από τις πλούσιες χώρες του Κόλπου εμπλέκονται ενεργά στον πόλεμο στο πλευρό των φανατικών ισλαμιστών σ`ολόκληρη την περιοχή.
Οι χώρες αυτές δεν δίστασαν το 2011 να διαθέσουν κολοσσιαία ποσά για τις εξεγέρσεις στη Λιβύη και την Αλγερία και να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, κάτι που αποφεύγουν
επιμελώς σήμερα για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν παίρνουν πρόσφυγες στις χώρες τους, δεν είναι άλλος από το φόβο μεταφοράς της σύγκρουσης στο έδαφός τους. Η οργή των άλλων αραβικών λαών για τη στάση των πλουσίων του Κόλπου, που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Ασιάτες ως σύγχρονους σκλάβους στα φαραωνικά τους σχέδια και αδιαφορούν για την τραγωδία των Αράβων του Ιράκ και της Συρίας, ξεχειλίζει.
Περισσότερα μπορούν να διαβάσουν οι γερμανομαθείς στο άρθρο της εφημερίδας.
http://www.welt.de/politik/ausland/article146087459/Warum-die-reichen-Golfstaaten-in-der-Krise-untaetig-bleiben.html
Τσουκάλης Δημήτριος

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button