ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Κάτω Αφαία, με αλληλεγγύη και διεκδικήσεις

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος στην εκδήλωση για τη βασιλόπιτα της Κάτω Αφαίας, ανάμεσα στην δημοτική σύμβουλο Γιάννα Ζέρβα και τον πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Δεληγιάννη.

 

Παρότι δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί δύο χρόνια λειτουργίας του, παίζει έναν ενεργό ρόλο στον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των περιοίκων. Ο λόγος για τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά, που καθημερινά δίνει τη μάχη για τα συμφέροντα της πιο απομακρυσμένης συνοικίας του Δήμου μας. Παράλληλα, μέσω του συλλόγου τους, οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ακόμα και «Βραβείο Αλληλεγγύης», μέσα από τις κοινωνικές δράσεις τους που έχουν προχωρήσει για τους νέους τους γείτονες, που είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην προβλήτα του Σκαραμαγκά.
Την περασμένη Κυριακή ο νεότερος σύλλογος του Χαϊδαρίου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα που του παραχώρησε ευγενικά για αυτό το σκοπό  το  Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας ΑΜΕΑ «Η Ελπίδα». Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την άρτια οργάνωση αυτής της μεσημεριανής εκδήλωσης,  που φιλοξένησε εκατοντάδες συνδημότες μας.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Βασίλειος εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Κάτω Αφαίας, αφού προηγουμένως τέλεσε αγιασμό.

 

“Ξεκινάει το αντιπλημμυρικό έργο στη γειτονιά μας” 

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Σωκράτης Δεληγιάννης ευχαρίστησε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους. Μετά τις καθιερωμένες ευχές, παρουσίασε τους επίσημους προσκεκλημένους.

Κρατώντας στα χέρια ένα ογκωδέστατο φάκελο, εξήγησε με χαρά στους παρευρισκόμενους πως περιέχει τη μελέτη του υπό κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου,  της γειτονιάς τους.“Το σπουδαίο παράδειγμα της Αφαίας” 
Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, μετά την ευχή του για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, θεώρησε πως ήταν σοφή η πρωτοβουλία κάποιων κατοίκων της περιοχής για δημιουργία συλλόγου κρίνοντας ότι έφερε πιο κοντά τη γειτονιά και ανέδειξε πολλά ζητήματα, στα οποία που ο Δήμος προσπαθεί να ανταποκριθεί.
Επίσης ενημέρωσε τους κατοίκους για τις αντιπλημμυρικές μελέτες που αναμένεται να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Αναφέρθηκε και στην έναρξη -στο προσεχές διάστημα- των γραφείων του συλλόγου και τη διαμόρφωση της πλατείας, γεγονότα που θα δώσουν ζωή στην περιοχή τους. Μίλησε ακόμα και για άλλες παρεμβάσεις του Δήμου.
Τέλος συνεχάρη τους κατοίκους  που παρά τις αρχικές ανησυχίες τους για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά, διότι μέσα στο έναν χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στη συνύπαρξη αυτή. «Το παράδειγμα της Αφαίας, που γενικεύτηκε σε όλο το Χαϊδάρι, σηματοδοτεί μια πολλή καλή εικόνα, που πρέπει να βγαίνει συνολικά», είπε χαρακτηριστικά. Τελειώνοντας συνεχάρη τις γυναίκες του συλλόγου που η κάθε μια έφερε από το σπίτι της τις νοστιμιές της, γεγονός που φανερώνει την κοινωνικοποίησή τους. Το κομμάτι που έκοψε το αφιέρωσε στη νεολαία της περιοχής.
“Αναγκαία η κατασκευή πεζογέφυρας” 

Ο Ανδρέας Μποζίκας τόνισε πως η εκδήλωση αυτή φανέρωσε τι σημαίνει συλλογικότητα σε τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Υποστήριξε πως η Αφαία έχει το δικαίωμα να διεκδικεί και να φωνάζει περισσότερο από τις άλλες γειτονιές του Δήμου μας, αφού πριν από μερικά χρόνια ήταν μια ξεχασμένη περιοχή. Αν και απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Αθήνα, δεν έχει αποχέτευση, σωστό φωτισμό και συγκοινωνιακή σύνδεση. Κλείνοντας υποστήριξε σθεναρά την αναγκαιότητα κατασκευής μιας εναέριας γέφυρας για τη  διέλευση των πεζών. Ακόμα ευχήθηκε οι δύο γειτονικοί εξωραϊστικοί σύλλογοι (Άνω και Κάτω Αφαίας) να ενωθούν σε έναν, διότι «ισχύς εν τη ενώσει».

“Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την Προβλήτα 4”   

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός παρατήρησε πως τα μέλη του συλλόγου σε σχέση με πέρυσι πολλαπλασιάστηκαν, όπως και η παρουσία των επισήμων. Κάτι που δείχνει πως ακούγεται το έργο και η κινητικότητα του συλλόγου. Ο ίδιος έκρινε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη Γρηγορούσα και την Αφαία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Πρόσθεσε πως οι δημότες της πόλης μας έδειξαν και θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.  Δεδομένης της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για την Προβλήτα 4 στη θάλασσα του Σκαραμαγκά χρειάζεται μια κοινή δυναμική διεκδίκηση από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Το κομμάτι του το αφιέρωσε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου,  αναγνωρίζοντας το έργο και την αποτελεσματικότητα του.

“Να γίνει το Χαϊδάρι ένας παραθαλάσσιος Δήμος”

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος έκρινε πως γίνονται για πρώτη φορά αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι και τη Δυτική Αθήνα γενικότερα, έργα που θα έχουν αξία για τη ζωή μας. Τόνισε πως η παράταξή του οραματίζεται να γίνει το Χαϊδάρι ένας παραθαλάσσιος  Δήμος. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν κάνει κάποιες επαφές μεταξύ άλλων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η Ελευσίνα ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 απαιτεί χρήματα, θάρρος, σκέψη και σχέδια, ώστε συνολικά να αναβαθμιστεί και η δική μας περιοχή. Ακόμα τόνισε πως λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού  πρέπει να επανέλθει το ζήτημα της πεζογέφυρας στην Αφαία, κάτι για το οποίο υπάρχει  η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Εκμεταλλευτείτε την αναγνωρισμένη αδικία σας”

Ο Κώστας Φουρλής κάλεσε το σύλλογο να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως η περιοχή τους είναι αδικημένη. Αυτό να το χρησιμοποιήσουν σαν όπλο στη φαρέτρα τους, προκειμένου να είναι πιο διεκδικητικοί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κομμάτι του το αφιέρωσε στην περαιτέρω δράση για την ανάπτυξη της περιοχή.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Οι μεζέδες έρχονταν εκλεκτοί στα τραπέζια και το κρασί έρρεε άφθονο στα ποτήρια. Ο χορός δεν άργησε να ανοίξει. Αξέχαστες θα μείνουν οι ζεϊμπεκιές όπου στην πίστα εναλλάσσονταν δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας  και μειοψηφίας. Ξέρουν και να διασκεδάζουν εκτός από το να ανταλλάσσουν τα ξίφη τους.Πλούσια ήταν και τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς, προσφορά των καταστημάτων της πόλης μας. Επειδή όλοι οι λαχνοί κέρδιζαν, οι παρευρισκόμενοι έτρεξαν από νωρίς να τους προμηθευτούν.

Πάντα επιτυχίες στο νέο σύλλογο….

 

 

 

Κάτω Αφαία, με αλληλεγγύη και διεκδικήσεις 1

 

 

 

 

 

Γιώργος Παπαπαναγιώτου 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button