ΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ενός πλατάνου, μύρια έπονται…

ΠΩΣ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙ “ΕΦΓΑΛΕ ΣΤΗ ΦΟΡΑ”
ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ ΜΑΣ

Μόνο ένας ευφάνταστος μυθοπλόκος θα μπορούσε να στήσει μια τόσο hot ιστορία με πρωταγωνιστή έναν αθώο πλάτανο, σαν αυτόν που φυτεύτηκε στο συντριβάνι της πλατείας του Δάσους. Πού να ήξερε το καημένο το δεντράκι ότι θα γίνει αντικείμενο τόσο μακρών συζητήσεων και καυστικών σχολίων (μερικά έφτασαν στα όρια της τερατολογίας), αλλά και ότι θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία του ίδιου του θυμωμένου δημάρχου. 

Ενός πλατάνου, μύρια έπονται... 3
Το παλιό συντριβάνι χρησίμεψε σαν πεζούλι για το πλατάνι. Ο Κίμωνας Φουντούλης, που ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα οικολογικά της πόλης, έχει επιφυλάξεις για αν το δέντρο θα καταφέρει να μεγαλώσει αρκετά, δείχνοντας τα πλατάνια στο πίσω μέρος της πλατείας, τα οποία αν και ηλικίας άνω των 20 ετών δεν έχουν πάρει ικανοποιητικό μπόι και όγκο. Όπως μάς είπε, το υπέδαφος είναι βραχώδες και φτωχό, διότι για να διαμορφωθεί η πλατεία, επί δημαρχεία Ντηνιακού, απομακρύνθηκε το επιφανειακό γόνιμο χώμα.
 

Τον περασμένο Ιούλιο, λοιπόν, δημοσιεύσαμε την είδηση ότι το παρατημένο από χρόνια συντριβάνι της πλατείας θα καταργηθεί, σημειώνοντας: “Ας το δεχτούμε σαν οριστικό. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει πολύ κακή σχέση με τα συντριβάνια! Ένα – ένα, όσα υπήρχαν στην πόλη μας, έπεσαν σε αχρηστία. Ένα  – ένα γέμισαν σκουπίδια, ανακατεμένα με σωλήνες και καλώδια. Γκρίζα εικόνα, ερημοποίηση, πικρή γεύση εγκατάλειψης, παραδοχή της ήττας.”

Τότε, η εφημερίδα μας ζήτησε τη γνώμη πολιτών και καταστηματαρχών. Οι περισσότεροι μάς είπαν ότι θα προτιμούσαν το συντριβάνι… αρκεί βέβαια να λειτουργεί. Και το πλατάνι όμως δεν τους “χαλάει”, αν και οι μαγαζάτορες θα προτιμούσαν να μην γίνουν οι εργασίες κατακαλόκαιρο, που η πλατεία έλκει πολύ κόσμο. Ένας από αυτούς μάς είπε ότι το καλύτερο θα ήταν, αφού δεν γίνεται να έχουμε σιντριβάνι, να καθαιρεθεί ολόκληρη η κατασκευή, να ισιώσει πλατεία και να αυξηθεί ο χώρος για το παιχνίδι των παιδιών, αφού πλατάνια στην πλατεία ήδη υπάρχουν.

Πάντως η απόφαση της δημοτικής αρχής ήταν να φυτευτεί στη θέση αυτή ένα πλατάνι, για να σκιάσει τον χώρο με το δροσερό φύλλωμά του. Από τότε και για δύο σχεδόν μήνες (!) που διήρκεσε το έργο, λέχτηκαν και έγιναν τόσα, ώστε θα μπορούσε να πει κανείς ότι το αθώο πλατάνι αποκάλυψε ένα πλήθος από ελαττώματα της νεοελληνικής πολιτικής κουλτούρας και πραγματικότητας.


Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

1. Στο facebbok, κάτω από την είδησή μας ότι θα φυτευτεί το δέντρο, διασταύρωσαν με πάθος τα ξίφη τους οπαδοί του κόμματος των σιντριβανιών και του κόμματος των πλατάνων. Αλλά το πράγμα δεν έμεινε εκεί… Κάποιοι έγραψαν ότι το δέντρο θα στοιχίσει μερικές χιλιάδες ευρώ και αμέσως πλειοδότησαν άλλοι, που ανέβασαν το κόστος σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ!!! Από σκανδαλολογία σκίζουμε. Και ο κομμουνιστής δήμαρχος διαπίστωσε πως ούτε ο ίδιος δεν γλιτώνει από αυτήν…

2. Η δημοτική αρχή δεν έβαλε το θέμα σε δημόσια συζήτηση, ώστε να πουν τη γνώμη τους οι δημότες που συχνάζουν στην πλατεία. Για ένα τόσο απλή παρέμβαση, που δεν απαιτεί ταχνικές γνώσεις, θα ήταν μια πράξη σεβασμού της κοινής γνώμης, αλλά και αύξηση των πιθανοτήτων να ακουστούν μερικές ακόμα καλές ιδέες.

3. Όλος ο Αύγουστος πέρασε με το μεγάλο έργο σε εξέλιξη. Συμπολίτης που έπινε κάθε πρωί το καφεδάκι του σε διπλανή καφετέρια μάς είπε, διαβεβαιώνοντας πως σοβαρολογεί, ότι υπολογίζει σε πάνω από 200 τα μεροκάματα που χρειάστηκαν να γίνουν για να σπάσει ο πάτος του σιντριβανιού με κομπρεσέρ, να φυτευτεί ο πλάτανος, να μπει το αυτόματο πότισμα, να επισκευαστούν τα τουβλάκια και να φυτευτούν τα λουλούδια γύρω γύρω. Στο μεταξύ συνεχίζονταν τα ειρωνικά σχόλια για τις “επιδόσεις” των δημοτικών συνεργείων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4. Ο δήμαρχος, όπως αγαπά να κάνει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, έστρεψε τους προβολείς της ευθύνης στον Τύπο. Απρόκλητα ο Μιχάλης Σελέκος άνοιξε συζήτηση σε Δημοτικό Συμβούλιο, στα τέλη Σεπτέμβρη, και με ύφος που έδειχνε τουλάχιστον ενόχληση, δήλωσε: “Επειδή έχουνε γραφτεί διάφορα και πολλά λέγονται στον Τύπο, έχω να πω ότι ο πλάτανος στοίχισε μόνο 180 ευρώ”. Την ίδια στιγμή φώναξε προσωπικά, από μικροφώνου, τον δημοσιογράφο της εφημερίδας μας, Γιώργο Παπαναγιώτου, να παραλάβει το ντοκουμέντο, ήτοι έγγραφα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά του πλατάνου.

Παρόλο που εμείς ποτέ δεν γράψαμε κάτι σχετικό με την τιμή του φυτού, ευχαρίστως δημοσιεύουμε το περιεχόμενο των εγγράφων: Το γραφείο Προμηθειών του Δήμου ζήτησε προσφορές για ένα δέντρο ύψους 3-4 μέτρων και περιμέτρου κορμού 18-22 εκατ. Ακόμα, για 70 λουλούδια του είδους λαντάνα νάνα. Τιμές έδωσαν δύο φυτώρια. Το πρώτο 180 ευρώ και 140 ευρώ αντίστοιχα, (πλέον ΦΠΑ) και το δεύτερο 210 ευρώ και 168 ευρώ. Η αγορά έγινε από το πρώτο κατάστημα και κόστισε συνολικά 361,60 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τόση ένταση, τόση οργή, τόσος κόπος για ένα πλατάνι και 361 ευρώ. Να ανοίξουμε τώρα συζήτηση για το αν είναι ικανοποιητικό το τελικό αποτέλεσμα, σε σχέση με το σιντριβάνι, ή θα προκαλέσουμε νέο κύκλο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των social maniacs και θα αντιμετωπίσουμε και τον κίνδυνο να χαρακτηριστούμε υπονομευτές του δημοτικού έργου;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button