ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ανυπόφορες οσμές βόθρου στην πόλη: πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής

Ανυπόφορες οσμές βόθρου στην πόλη: πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής 1
“Οδός βρομερή”. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση σε πολλούς δρόμους του Χαϊδαρίου.

“Δεν ανοίγω τα παράθυρα του σπιτιού μου ποτέ. Ούτε το καλοκαίρι. Βρομάει μονίμως βόθρος”.


Τη μύτη τους κρατάνε
στην κυριολεξία, πολλοί συνδημότες
μας. Αιτία η έντονη κακοσμία που αναβλύζει από τα φρεάτια ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. Ιδιαίτερα
έντονο είναι το φαινόμενο στις οδούς
Καραϊσκάκη, Χίου, Αγωνιστών Στρατοπέδου, Κυπρίων Αγωνιστών, Καλαβρύτων, Πλάτωνος κτλ. Το Χαϊδάρι Σήμερα έχει κάνει στο παρελθόν εκτενή ρεπορτάζ, δημοσίευσε καταγγελίες των κατοίκων και αποτελέσματα ερευνών της ΕΥΔΑΠ, αλλά έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ούτε από τον Δήμο ούτε από την ΕΥΔΑΠ. 

Δημότες μάς ζήτησαν να επαναφέρουμε το θέμα, καθώς είναι αδιανόητη η τόσο σοβαρή υποβάθμιση της ζωής τους σε μεγάλες γειτονιές, που είναι αβίωτες, ενώ ολόκληρες περιουσίες χάνουν την αξία τους . “Είναι αδύνατο να νοικιάσω το διαμέρισμά μου. Μέχρι πού θα πάει αυτό;”, μάς είπε ιδιοκτήτρια την οδό Χίου. Την βρόμα δεν άντεξαν και οι πωλητές της λαϊκής, που ζήτησαν να γίνεται αυτή σε άλλο δρόμο αντί της Χίου. Το αίτημά τους λύθηκε (;) με τη μεταφορά της μερικά μέτρα πιο πάνω.
Ανυπόφορες οσμές βόθρου στην πόλη: πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής 3
Κάτοικοι της οδού Χίου μεταφέρουν την αγανάκτησή
τους μέσω τής εφημερίδας μας, σε παλιότερο ρεπορτάζ μας.
Τ. Λυμπέρης: Κακή κατασκευή του δικτύου
Ανυπόφορες οσμές βόθρου στην πόλη: πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής 5
Απευθυνθήκαμε στον αντιδήμαρχο
Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάσο Λυμπέρη για να ενημερωθούμε σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου. Όπως μάς είπε, κάποιοι νομίζουν ότι το πρόβλημα προέρχεται από ασυνείδητους
που ρίχνουν τους βόθρους μέσα στα
όμβρια. Ωστόσο ο ίδιος δεν πιστεύει πως η αιτία είναι αυτή. Κατά τον ίδιο, η δυσοσμία οφείλεται στην κακή κατασκευή
που έχει γίνει στα φρεάτια, κυρίως από
την ΕΥΔΑΠ, με μικρές διατομές αγωγών, οι
οποίες δεν επιτρέπουν ομαλή απορροή.
Το πρόβλημα έχει
εντοπιστεί κυρίως στα χαμηλότερα σημεία
της πόλης μας, που σημαίνει πως τα
ακάθαρτα κάπου παραμένουν, ξεραίνονται
και αρχίζουν να μυρίζουν, ιδιαίτερα σε
περιόδους που δεν σημειώνονται βροχές.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας μάς είπε πως κατ’ επανάληψη έχει στείλει την υδροφόρα, προκειμένου να ρίξει νερό και να καθαρίσει.Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται, αλλά
επανέρχεται. 
Σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη, η δημοτική αρχή έχει στείλει επιστολή στην ΕΥΔΑΠ,  συνεργείο της οποίας έρχεται
στην πόλη μας και βιντεοσκοπεί το
δίκτυο των όμβριων και όπου διαπιστώνει
πως υπάρχει καθίζηση ή οποιοδήποτε
πρόβλημα παρεμβαίνει (η εφημερίδα μας δεν έχει διαπιστώσει καμία παρέμβαση επιδιόρθωση). Το πρόβλημα όμως είναι εκτεταμένο σε πολλά σημεία. 
Ανυπόφορες οσμές βόθρου στην πόλη: πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής 7
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της οδού Κυπρίων Αγωνιστών για το πρόβλημα των φρεατίων.
Γερασμένο το δίκτυο, τεράστιο πια το κόστος
Πρόκειται για σημαντικότατο ζήτημα ποιότητας ζωής και υγείας, αλλά καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε για να αντιμετωπιστεί. 
Είναι ολοφάνερο ότι οι κεντρικοί αγωγοί αποχέτευσης που τοποθετήθηκαν πριν από 25 χρόνια, έχουν σοβαρές φθορές και δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση, για την αποκατάσταση της οποίας απαιτούνται πια μεγάλα κονδύλια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγανακτισμένοι κάτοικοι έκαναν μεμονωμένες επισκέψεις στην Τεχνική Υπηρεσία, που κατέληγαν σε κωμικές προτροπές υπαλλήλων του τύπου “καλύψτε τα φρεάτια με νάιλον για να μη βρομάνε”. Όσο όμως το πρόβλημα με τους ξεχαρβαλωμένους αγωγούς εντείνεται τόσο κορυφώνεται η αντίδραση των δημοτών, που δεν μπορούν να ζήσουν στα ίδια τους. Στα προ έτους ρεπορτάζ μας κάποιοι μίλησαν ακόμη και για μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, για τους υγειονομικούς κινδύνους που υπάρχουν, δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν υλοποιήθηκε η απειλή.
Ειδικοί επιστήμονες που ρωτήσαμε, πιστεύουν ότι οι εκτεταμένες βλάβες των αγωγών αποχέτευσης οφείλονται όχι μόνο στην ηλικία τους ή σε κακοτεχνίες κατά την κατασκευή τους (στα μέσα της δεκαετίας του 1980), αλλά και στην υπερφόρτωσή τους. Συγκεκριμένα, είχαν προδιαγραφές για πολύ μικρότερο πληθυσμό, δεν προβλέφθηκε ο σημερινός αριθμός κατοίκων της πόλης και δημιουργούνται τοπικές υπερφορτώσεις, οι οποίες προκαλούν βλάβες.

Η δημοτική αρχή με την γνωστή αναβλητικότητά της, παρά τις διαμαρτυρίες δημοτών εδώ και χρόνια, άφησε το πρόβλημα να γιγαντωθεί, ώσπου ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Περυσινός έλεγχος της ΕΥΔΑΠ στην οδό Κ. Αγωνιστών, στα Δάσος, έδειξε πώς πράγματι ευθύνεται η κακή κατάσταση του αγωγού της αποχέτευσης, που έχει διαρροές, οι οποίες περνούν στον αγωγό ομβρίων και μέσω των φρεατίων διαχέουν οσμές σε μεγάλη περιοχή. 
Η αιτία βρέθηκε, όμως τίποτε δεν έγινε για να αντιμετωπιστεί, παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό του λογαριασμού της ΕΥΔΑΠ αποτελεί τέλη αποχέτευσης. 
Η πολύχρονη αδράνεια και η συσσώρευση του προβλήματος σε πολλούς δρόμους διόγκωσε και το κονδύλιο που πρέπει να διατεθεί. Το θέμα της χρηματοδότησης των επισκευών δεν είναι καθόλου απλό, αν υπολογίσει κανείς ότι για κάθε παρέμβαση απαιτούνται 50.000 έως 80.000 €, τα οποία η ΕΥΔΑΠ, υπεύθυνη για την αποχέτευση δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει, αφού λέγεται ο Δήμος μας τής χρωστάει σχεδόν 2.000.000 €!
Όπως φαίνεται Δήμος Χαϊδαρίου και ΕΥΔΑΠ αδιαφορούν. Από την άλλη, ο πολίτης που πληρώνει και τέλη χρήσης υπονόμων και δημοτικά τέλη, ζει εισπνέοντας οσμές βόθρου, σαν να μην κατοικεί σε ευρωπαϊκή πόλη, αλλά σε κάποια παραγκογειτονιά της Βομβάης… 

Σχετικά δημοσιεύματα:

– “ΟΔΟΣ ΒΡΟΜΕΡΗ”. Δυσωδία βόθρου πνίγει την ποιότητα ζωής εκατοντάδων οικογενειών γύρω από την οδό Χίου

– Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Δάσους. Η αφόρητη οσμή των φρεατίων κάνει αβίωτη μια μεγάλη γειτονιά

– Περί ΕΥΔΑΠ, “τσιμπημένων” λογαριασμών και… αποχετεύσεων

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button