Κηφισός, ο Θεός που ταπεινώσαμε. Φωτογραφικό οδοιπορικό στο χρόνο

Χαϊδάρι Σήμερα Κηφισός, ο Θεός που ταπεινώσαμε. Φωτογραφικό οδοιπορικό στο χρόνο 10
Η πηγή Κεφαλάρι του Κηφισού, της οποίας το όνομα έχει και σήμερα η περιοχή.
Ο Χριστός σταυρώθηκε για χάρη των ανθρώπων. Ο Κηφισός μπαζώθηκε, βρωμίστηκε και τσιμεντώθηκε για χάρη μιας υδροκέφαλης ανάπτυξης. Ίσως φαίνεται ανοίκεια η σύγκριση, όμως πώς γίνεται να προσπεράσει κανείς σφυρίζοντας αδιάφορα την καταστροφή του ποταμού, τον οποίο οι αρχαίοι κάτοικοι της πόλης μας ύψωσαν σε θεό; Και τον τοποθέτησαν στη μετώπη του Παρθενώνα, παντοτινό σύμβολο σφρίγους και ομορφιάς, με κίνηση ρέουσα σαν τα -κάποτε- γάργαρα νερά του;

Αναπαράσταση του θεού Κηφισού στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.
Αποδίδεται καταπληκτικά το “ρέον” σώμα του ποταμοθεού.
Σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο

Αιώνες μετά ήρθε ο Έλγιν και τον έκλεψε κι αυτόν, μαζί με άλλα θαύματα του Παρθενώνα. Έτσι, σήμερα αναπαύεται στο Βρετανικό Μουσείο. Αν θέλουμε πάντως να είμαστε δίκαιοι πρέπει να δεχτούμε πως το Λονδίνο είναι πιο φιλόξενο από την Αθήνα για έναν ποταμοθεό. Εξάλλου, εκεί ο Τάμεσης είναι ζωντανός… Στο τέλος – τέλος, η Ελλάδα εξαντλεί τον πατριωτισμό της στην υπεράσπιση των εθνικών μύθων, ενώ σκυλεύει χωρίς ίχνος τύψης την εθνική ομορφιά της.

 

Οι ρομαντικός ξένος περιηγητής του 19ου αιώνα θαμπώθηκε από αυτήν ακριβώς την ομορφιά στις πηγές του Κηφισού.

Επηρεασμένος, λοιπόν, από τον κλασικισμό της εποχής του, φαντάστηκε και ζωγράφισε εκεί τις λουόμενες κόρες (πάνω).

Στις αρχές τού προηγούμενου αιώνα ο φωτογράφος που περπάτησε στις όχθες του απαθανάτισε καταρράκτες, πάπιες και ειδυλλιακά πέτρινα γεφυράκια (δίπλα και κάτω).

Σήμερα, στο κάτω μέρος του ρου του ο Κηφισός δεν κυλάει πια κάτω από γεφύρια, αλλά μέσα σε ένα τσιμεντένιο κιβούρι (το ποτάμι στο υπόγειο και πάνω, αριστερά και δεξιά, η μεγάλη λεωφόρος). Και φτάνει στον Σαρωνικό κουβαλώντας λύματα, αντί νερό.

Εικόνες σαν τις ασπρόμαυρες δεν πρόκειται να ξαναδούμε στον δικό μας κάτω Κηφισό. Τουλάχιστον να σώσουμε το πιο ψηλό κομμάτι του ποταμού, το οποίο βιάζουν ιδιώτες και Δημόσιο (!), παρόλο που το ίδιο το κράτος έχει εντάξει το ποτάμι σε Ζώνη Προστασίας…

Ο αρχαίος θεός Κηφισός έγινε θυσία στο βωμό του αδιαφιλονίκητου θεού της δικής μας εποχής, του Μαμμωνά. Α, ναι, και της προόδου!

Ο “εγκιβωτισμένος” Κηφισός, παντοτινό μνημείο μιας αλαζονικής εποχής. 
Μενέλαος Χρόνης