ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ο θρυλικός “Αβέρωφ” στον Σκαραμαγκά. Φωτογραφίες

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα βρίσκεται για τους επόμενους δυο μήνες το ιστορικό «Θωρηκτό Αβέρωφ» για εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Το ένδοξο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που μετρά 109 χρόνια ζωής (!) και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς και τους δυο Παγκόσμιους πολέμους, ρυμουλκήθηκε σήμερα το πρωί από το Τροκαντερό, όπου βρισκόταν τα τελευταία 14 χρόνια, για να ανέβει στη δεξαμενή των Ναυπηγείων για εργασίες συντήρησης στα ύφαλα και τα εξωτερικά καταστρώματα, ενώ θα αναβαθμιστούν και οι εσωτερικοί χώροι. Το οικονομικό κόστος των εργασιών έχει αναλάβει Έλληνας εφοπλιστής.

Η ιστορία του «Αβέρωφ» ξεκίνησε από τα ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας όταν στα τέλη του 1908 η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη αποφάσισε να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό. Πήρε το βάπτισμα του πυρός τον Οκτώβριο του 1912 με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Το 1952 παροπλίστηκε και έμεινε μέχρι το 1983 πρυμνοδετημένο στο Πόρο. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει ως μουσείο. Την ίδια χρονιά ρυμουλκήθηκε στο Φάληρο, όπου έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης.  Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 60.000 Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

Το «Αβέρωφ» ήταν από τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία της εποχής του. Ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα περίπου 700 αξιωματικών και ναυτών.

 

Το φωτογραφικό υλικό είναι από τη σελίδα Εργαζόμενοι Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

 

 

 

 

Ο θρυλικός "Αβέρωφ" στον Σκαραμαγκά. Φωτογραφίες 1

 

 

Ο θρυλικός "Αβέρωφ" στον Σκαραμαγκά. Φωτογραφίες 3

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button