ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Εκτροπή απορριμματοφόρου στην “στροφή του τρόμου”, στον Προφήτη Ηλία

Ένα ακόμη επεισόδιο από τα πολλά, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά απορριμματοφόρο του Δήμου, συνέβη στη συμβολή της Περιφερειακής του Προφήτη Ηλία με την Μούσχου, όπου η αριστερή καμπή και η υπερβολικά απότομη κλήση προκαλούν συχνά ατυχήματα. Το βαρύ όχημα βγήκε από την πορεία του στη γνωστή στροφή – παγίδα του Προφήτη Ηλία και χτύπησε στη μάντρα του απέναντι σπιτιού.
Τις φωτογραφίες μάς έστειλαν οι έντρομοι ένοικοι, που ακούν κάθε τόσο τον ανατριχιαστικό ήχο της πρόσκρουσης αυτοκινήτων στη μάντρα τους και αγωνιούν για το ενδεχόμενο κάποιο μεγάλο όχημα να μπει με ταχύτητα στο σπίτι τους! Εδώ και χρόνια περιμένουν για την στροφή καρμανιόλα κάποια παρέμβαση από τον Δήμο, για να σωθούν από μεγάλο ατύχημα οι ίδιοι, αλλά και ανύποπτοι οδηγοί. Στο σημείο έσπευσε μετά το ατύχημα ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Κώστας Βορέας.
Το κείμενο που ακολουθεί είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούνιο και είναι αποκαλυπτικό του προβλήματος που υπάρχει στον Προφήτη Ηλία, στην επικίνδυνη διασταύρωση που δέχεται όχι μόνο την τοπική κυκλοφορία, αλλά και αυτήν από το κατάστημα που λειτουργεί στην κορυφή του Λόφου.
Αριστερή στροφή με πολύ απότομη κλίση. Ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός. Έχει τραυματιστεί κόσμος εδώ, ενώ το σπίτι απέναντι έχει υποστεί επανειλημμένα ζημιές. Φυσικά, ζουν με το φόβο μιας μεγάλης καταστροφής, όσο δεν παίρνονται δραστικά μέτρα βελτίωσης της κίνησης.

 

Τα αποτελέσματα ενός από τα πολλά
περιστατικά πρόσκρουσης στα σπίτια
της κάτω πλευράς του δρόμου.
Κάποιος οδηγός που τραυματίστηκε σοβαρά
έρχεται κάθε χρόνο με λαμπάδες
στον Προφήτη Ηλία, λένε οι κάτοικοι.

Πολλές ήταν οι σωστές απαντήσεις στο χτεσινό κουίζ “Ποια είναι η στροφή του τρόμου”, μια και η διασταύρωση της Περιφερειακής του Προφήτη Ηλία (Αγίας Μαύρας) με την Μούσχου, προκαλεί δέος και χρειάζεται τεράστια προσοχή. Ειδικά όσοι έρχονται για πρώτη φορά και δεν γνωρίζουν τις εδώ ειδικές συνθήκες, κινδυνεύουν δυο φορές. Δεν μιλάμε για έναν δρόμο που διασχίζουν μόνο οι περίοικοι, αλλά είναι εξαιρετικά πολυσύχναστος, λόγω της καφετέριας στο λόφο, την οποία επισκέπτονται πολλοί Αθηναίοι. Ειδικά το βράδυ, η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.

Όταν θελήσεις να κατεβείς από τον λόφο ακολουθείς την Περιφερειακή για να βγεις στην Ανθέων. Η αναγκαστική στροφή δεξιά στη συμβολή με τη Μούσχου κρύβει εκπλήξεις:

– Η κλίση είναι πολύ έντονη.
– Ο μεγάλος όγκος της κυκλοφορίας γίνεται τη νύχτα.
– Το άνοιγμα της στροφής περιορίζεται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν υπάρχουν τελετές στο εκκλησάκι και ταυτόχρονα η κίνηση στο μαγαζί είναι μεγάλη.
– Ταμπέλες απαγόρευσης στάθμευσης δεν υπάρχουν.
– Οι ακούρευτοι θάμνοι στην κατηφόρα, σε συνδυασμό με τα παρκαρίσματα, περιορίζουν πολύ το οδόστρωμα.

Οι ακούρευτοι θάμνοι μειώνουν το πλάτος του οδοστρώματος.
Επίσης, πευκοβελόνες και άλλα ξερά χόρτα δεν σκουπίζονται ποτέ,
με αποτέλεσμα ο εξαιρετικά κατηφορικός δρόμος να γίνεται
πίστα πατινάζ σε απότομα φρεναρίσματα.

Όλα αυτά οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις, αν γίνει το παραμικρό λάθος από τον οδηγό.

Ο κ. Θανάσης Αναστασίου, που κατοικεί ακριβώς απέναντι από τη στροφή, λέει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ότι έχουν γίνει ατυχήματα, κάποια με τραυματισμούς, αυτοκίνητα έχουν χτυπήσει στη μάντρα του και εξαρτήματα έχουν πεταχτεί μέσα στην αυλή. Ο ίδιος και η οικογένειά του τρέμουν μήπως σε σοβαρότερη εκτροπή με μεγαλύτερη ταχύτητα μπει κάποιο όχημα όχι μόνο στην αυλή, αλλά και μέσα στο σπίτι!

Μία από τις γειτόνισσες διατύπωσε στην εφημερίδα μας την άποψη ότι ο Δήμος έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν, θυμίζοντας το ιστορικό της καφετέριας στην κορυφή του λόφου: “Έκαναν πρόβλεψη για τόση κίνηση, όταν έφτιαχναν την καφετέρια; Όχι βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε σαν αναψυκτήριο 100 τμ. και τώρα είναι σχεδόν δύο στρέμματα! Δεν πήραμε χαμπάρι τι έγινε. Βάλε και γάμους – βαφτίσεις στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία… Κάθε μέρα γίνεται χαμός και τα σαββατοκύριακα δράμα. Υπάρχει η κατάλληλη υποδομή σε δρόμο γι΄αυτό το αδιαχώρητο; Ας απαντήσει ο Δήμος”.

Ο κ. Αναστασίου μάς λέει ότι οι περίοικοι έχουν κάνει αιτήσεις στον Δήμο για να ρυθμίσει την κατάσταση, αλλά ανταπόκριση δεν υπάρχει. Κάποιοι αναρωτιούνται αν πρέπει η επίμαχη στροφή να ανοίξει και άλλο προς τα δεξιά, ώστε να διευθετηθεί πιο σωστά η κίνηση των αυτοκινήτων και να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εκτροπή απορριμματοφόρου στην "στροφή του τρόμου", στον Προφήτη Ηλία 1
Οι βαθιές γρατζουνιές στο οδόστρωμα, στο αριστερό τμήμα της κατηφορικής – κλειστής στροφής δείχνουν ξεκάθαρα τι περνούν εδώ οι οδηγοί και τι ζημιές παθαίνουν τα αυτοκίνητα. Πόσα χρόνια ακόμη; Έχει εκπονήσει κάποια μελέτη η Τεχνική Υπηρεσία;
Εκτροπή απορριμματοφόρου στην "στροφή του τρόμου", στον Προφήτη Ηλία 3
Εξαρτήματα αυτοκινήτων στην αυλή, μετά από πρόσκρουση οχήματος στη μάντρα. Σημείωση: Την ώρα που συνέβη αυτό έπαιζαν εδώ νήπια.
Εκτροπή απορριμματοφόρου στην "στροφή του τρόμου", στον Προφήτη Ηλία 5
Μεγάλο όχημα μετά από εκτροπή στην ίδια στροφή. Με τρόμο θυμούνται ακόμη οι περίοικοι την εκτροπή μεγάλου βυτίου γεμάτου με προπάνιο (είχε κάνει εφοδιασμό της καφετέριας). Αρκούσε για να ανατιναχτεί όλος ο Προφήτης Ηλίας, μάς είπαν. 

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button