ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αισθητικά “βραχυκυκλώματα” από τους υποσταθμούς της ΔΕΗ σε κεντρικά σημεία της πόλης

Αταίριαστοι μεταλλικοί όγκοι δεσπόζουν εδώ και πέντε χρόνια σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες μας, όπως και σε περίοπτα σημεία του πεζόδρομου της Στρατάρχη Καραϊσκάκη. Η πληθωρική παρουσία τους αιφνιδιάζει δυσάρεστα τον περιπατητή, πόσω μάλλον που γίνονται εστίες αφισορύπανσης και γκράφιτι. Πρόκειται για υποσταθμούς της ΔΕΗ, που από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής τους προκάλεσαν αντιδράσεις, λόγω της οπτικής υποβάθμισης σε κεντρικά σημεία της πόλης μας. 






Οι ειδικοί, βέβαια, διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι μετασχηματιστές, οι οποίοι αντικατέστησαν αυτούς που βρίσκονταν σε κολόνες, πολύ κοντά στα σπίτια, είναι πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά και σαφώς ασφαλέστεροι. Μήπως, όμως, δεν εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα ώστε να είναι και λιγότερο αντιαισθητικοί και ενοχλητικοί; 

Μια αμέλεια με μόνιμα αποτελέσματα


Οι υποσταθμοί εγκαταστάθηκαν από την ΔΕΗ επί δημαρχίας Δημήτρη Μαραβέλια,
παρά τη σύσσωμη αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε άλλες πόλεις οι δημοτικές αρχές αντιστάθηκαν και υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να τους τοποθετήσει υπόγεια. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώσαμε, κανένας επίγειος υποσταθμός δεν λειτουργεί σε γειτονικό Δήμο!

Πάντως οι συγκεκριμένοι υποσταθμοί πάντα υπήρχαν στην πόλη, αλλά με διαφορετική μορφή. Πρόκειται για τους γνωστούς σε όλους μας υπερυψωμένους μετασχηματιστές που στηρίζονται ανάμεσα σε δύο κολώνες. Μετατρέπουν τη μέση τάση σε χαμηλή, κατάλληλη για οικιακή χρήση. Εξακολουθούν και σήμερα να βρίσκονται σε αρκετές γειτονιές, πολύ συχνά σε απόσταση αναπνοής από τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου πολυκατοικιών, όπου ζουν οικογένειες και παιδιά. Όπως μάς λέει ο συμπολίτης μας ηλεκτρολόγος κ. Γιώργος Σάββας, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, οι συγκεκριμένοι υποσταθμοί μετατροπής τάσης είναι πιο επιβαρυντικοί για την ανθρώπινη υγεία, αν θεωρήσουμε επικίνδυνη την συχνότητά τους (50 Hz).

Ασφαλέστεροι οι νέας τεχνολογίας

Οι παλιοί μετασχηματιστές πολλές φορές εκπέμπουν θόρυβο, ειδικά όταν υπάρχει πολλή υγρασία, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε γειτονικά πεύκα. Με την κατάργηση των εναέριων υποσταθμών απομακρύνονται οι κολόνες μέσης τάσης και παραμένουν μόνο οι τσιμεντένιες κολόνες χαμηλής τάσης.

Παρά την αισθητική υποβάθμιση που προκαλούν σε πεζόδρομους και πλατείες οι επίγειοι υποσταθμοί ξηρού φορτίου με μόνωση χυτορητίνης, παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτούς της παλαιάς τεχνολογίας που αντικαθιστούν, καθώς είναι απόλυτα ασφαλείς και χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Η τεχνολογία “ξηρού φορτίου” δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, αφού αποκλείει το λάδι για ψύξη, η απόθεση του οποίου δημιουργούσε στο παρελθόν περιβαλλοντικό πονοκέφαλο, διότι ήταν ισχυρότατα τοξικό.

Επιπλέον οι υποσταθμοί νέας τεχνολογίας τοποθετούνται σε σιδερένιο κλωβό, που περιορίζει την ακτινοβολία. Σημαντικό είναι και το ότι μπορούν να υποστηρίξουν μελλοντική υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου έχουν αναπτυχθεί.

Συμπερασματικά, ο κ. Σάββας θεωρεί καλύτερη λύση τους υποσταθμούς αυτούς. Για το σοβαρό θέμα της αισθητικής υποβάθμισης, μάς πληροφορεί ότι η τοποθέτηση του σιδερένιου κλωβού μπορεί να γίνει υπόγεια, όμως αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη υπόγειας κατασκευής με πολεοδομική άδεια (όπως στο κέντρο της Αθήνας). Και πάλι θα υπάρχει υπερυψωμένος κλωβός εξαερισμού, αλλά φυσικά πολύ μικρότερος σε όγκο.

Αξίζει να προσπαθήσει η σημερινή δημοτική αρχή για την υπογειοποίηση όσων επίγειων υποσταθμών έχουν ήδη τοποθετηθεί, ειδικά στο μοναδικής ομορφιάς πευκόδρομο της Καραϊσκάκη. Επίσης, να απαιτήσει από την ΔΕΗ την υπόγεια τοποθέτηση κάθε άλλου στο μέλλον.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο εικονιζόμενος υποσταθμός της ΔΕΗ στην διασταύρωση των οδών Στρ. Καραϊσκάκη και Δαβάκη είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά το 1957, ενώ άλλος που άλλαξε στην Ιερά Οδό είχε μπει το μακρινό 1930! Ανάλογης ηλικίας και μικρής ισχύος είναι πολλοί άλλοι μετασχηματιστές στις γειτονιές της πόλης μας, γι’ αυτό παρουσιάζονται προβλήματα αστάθειας του ηλεκτρικού δικτύου, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στις συσκευές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί κάτοικοι που έχουν τέτοια μηχανήματα σε κολόνες απέναντι από τα διαμερίσματά τους, θα είχαν κάθε λόγο να ζητήσουν την άμεση απομάκρυνσή τους.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button