ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Η προφυλάκιση Λιακόπουλου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Όλα θα γίνουν “φύλλο και φτερό” στο Δημαρχείο

Η προφυλάκιση του Μάριου Λιακόπουλου είναι η χειρότερη δυνατή  εξέλιξη όχι μόνο για τον ίδιο τον πρώην αντιδήμαρχο, αλλά και για ολόκληρη την δημοτική παράταξη Μαραβέλια, η οποία σε όλο το μακρόσυρτο στάδιο τής ανάκρισης θα βρίσκεται κάτω από το μάτι του ανακριτή και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η εκτίμηση που έκανε το “Χαϊδάρι Σήμερα” το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγη ώρα μετά τη σύλληψη, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ελληνικής αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνεται.

Ο Μάριος Λιακόπουλος κρίθηκε προφυλακιστέος με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι για την Αστυνομία και τις δικαστικές αρχές είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Πιθανολογείται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας παρακολουθούσε επί αρκετές  μέρες τον κατηγορούμενο και είχε στοιχεία που “έδεσαν” την υπόθεση.

Η κατηγορία περιλαμβάνει τα βαρύτατα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απόπειρας εκβίασης. Ο κατηγορούμενος πάντως ισχυρίζεται ότι είναι θύμα σκευωρίας, που οργανώθηκε για να τον εκδικηθούν, επειδή κλείνει καντίνες που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές. Αναμένεται ότι ο χρόνος τής προφυλάκισης θα είναι μεγάλος και ίσως -κατά τα συνηθισμένα- προσεγγίσει ακόμα και το 18μηνο.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες μας, η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση ανέθεσε την έρευνα όχι μόνο στον ανακριτή, αλλά κοινοποίησε την εντολή και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που θα κάνει τον Δήμο “φύλλο και φτερό”.

Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν ένα προφανές πολιτικό ζήτημα, καθώς σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο η δημοτική αρχή θα είναι ελεγχόμενη από μια σκληρή ανακριτική διαδικασία. Το ιδανικό δικαστικό σενάριο γι’ αυτήν θα ήταν να δικαστεί στο Αυτόφωρο ο πρώην αντιδήμαρχος. Ακόμα κι αν καταδικαζόταν σε αυστηρή ποινή, το θέμα θα είχε κλείσει για την ομάδα Μαραβέλια, η οποία θα μπορούσε να ρίξει το “ανάθεμα” στον καταδικασθέντα, που θα φορτωνόταν το ρόλο τού “μαύρου πρόβατου”.

Τώρα όμως, αντί να κλείσει  η υπόθεση, ανοίγει ένας μεγάλος και αργόσυρτος κύκλος ανάκρισης με επίκεντρο το Δημαρχείο. Ανακριτής και Σώμα Επιθεωρητών θα ασκήσουν λεπτομερέστατο έλεγχο σε άδειες καταστημάτων, θα κληθούν να καταθέσουν υπάλληλοι, γραμματείς, θα αναζητηθούν πιθανές διασυνδέσεις και συνεργοί, θα ανοίξουν λογαριασμοί κτλ.

Υπό αυτή την έννοια, “υπόδικος” στο εξής δεν θα είναι μόνο ο Μάριος Λιακόπουλος, αλλά ολόκληρη η παράταξη και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Πώς θα χειριστεί πολιτικά την κατάσταση ο Δημήτρης Μαραβέλιας, ο οποίος, όπως ολόκληρος ο Δήμος, θα βρεθεί στο μάτι της έρευνας; Δυστυχώς γι’ αυτόν, οι δραματικές εξελίξεις κατέστησαν μέσα σε λίγες ώρες “άσφαιρη” την διαγραφή Λιακόπουλου από την δημοτική ομάδα.

Ο παραπάνω προβληματισμός αφορά και τους δημοτικούς συμβούλους τής πλειοψηφίας, οι οποίοι σε μια επίδειξη πολιτικού κυνισμού, περίμεναν τη σημερινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για να εκδηλωθούν. Ασφαλώς η επιθυμία τους “να παίξουν σίγουρα”, ενώ οι περισσότεροι κατακεραύνωναν σε ιδιωτικές συζητήσεις την κλειστή ομάδα τής δημοτικής αρχής, στην οποία βασικό μέλος ήταν ο προφυλακισθείς αντιδήμαρχος, τους αφαιρεί το ηθικό πλεονέκτημα σε ό,τι και να κάνουν από εδώ και στο εξής.

Ο Μάριος Λιακόπουλος θα δώσει τον νομικό αγώνα του, όπως δικαιούται κάθε πολίτης αυτής της χώρας, διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό που ενδιαφέρει την πόλη από εδώ και στο εξής είναι το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που έχει γεννηθεί και για το οποίο υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος, που δεν έλεγξε αποτελεσματικά τη λειτουργία του αντιδημάρχου του σε όσα σοβαρότατα κατηγορείται, αλλά δείχνει επίσης και ότι δεν έχει το θάρρος ή δεν είναι πολιτικά σε θέση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του.    

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button