ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων

 

Σε μία κατάμεστη από ωραίο και καλοδιάθετο κόσμο αίθουσα πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος αποκριάτικος χορός του συλλόγου Πυργούσων. Τα μέλη της χιακής παροικίας του Χαϊδαρίου διασκέδασαν, χάρηκαν την παρέα και χόρεψαν με την καρδιά τους, με τις υπέροχες φωνές της Μαρίας Σκουλά και του Νίκου Ευοιώτη μέχρι αργά το βράδυ.“Ψυχή του συλλόγου μας, όλοι εσείς” 

Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 1

Στο χαιρετισμό της η
πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Μπρη, ευχήθηκε σε όλους Καλή Αποκριά και καλή
διασκέδαση. Έκρινε πως μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε η συγκεκριμένη μέρα θα είναι αντίδοτο και η
διασκέδαση εξασφαλισμένη.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον συμπατριώτη της στιχουργό Νίκο Νικολαϊδη για την αγάπη του
προς το σύλλογο. Ακόμα χαρακτήρισε ως την ψυχή του συλλόγου, όλους τους καλούς
φίλους που παραβρέθηκαν και τον
στηρίζουν με κάθε τρόπο.  Η κ. Μπρη έκλεισε το
χαιρετισμό της με τα εξής τετράστιχα:

Καλωσορίζουμε όλους σας
Και με χαρά μεγάλη
Όμορφα θα περάσουμε
Όλοι μικροί μεγάλοι.  
 
Οι καλλιτέχνες σίγουρα
Πολλοί θα το χαρούνε  
Όταν στην πίστα όλοι μας
Κάποια στιγμή θα μπούμε.
 
Η πίστα διαδοχικά
Με όποιους κι αν γεμίσει
Κι όσο πιο καλά μπορεί
Το γλέντι θα κρατήσει.
 
Ο χρόνος είναι αμείλικτος
Φεύγει και δεν γυρίζει
Για αυτό και όποιος δεν
γλεντά
Τα νιάτα χαραμίζει.  
 
Ελάτε να πιάσουμε διπλό
Όπως μες στο λιβάδι
Για να γλεντήσουμε μαζί
Της αποκριάς το βράδυ.
Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 3
Όταν χαράζει στο Αιγαίο
Το μουσικό πρόγραμμα
ξεκίνησε με ελληνικούς χορούς που παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου,
υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Στάθη Καραστέργιου. Αμέσως μετά δεκάδες
μέλη του συλλόγου, έπιασαν τον Διπλό.  Η
σκυτάλη παραδόθηκε στην ερμηνεύτρια των νησιώτικων τραγουδιών Μαρία Σκουλά, που
με τη συνοδεία του Νίκου Ευβοιώτη στο βιολί και άλλων μουσικών, μας ταξίδεψε μουσικά στο Αιγαίο. Μικροί και μεγάλοι ανέβηκαν στην πίστα και αφέθηκαν σε έναν
ατέλειωτο χορό. Και του χρόνου…

Χόρεψαν τον “Διπλό”

Αποτελεί μαζί με τον Πυργούσικο έναν τους πιο αγαπητούς χορούς της τοπικής κοινωνίας, στο φημισμένο μαστιχοχώρι της νότιας Χίου. Ο χορός πήρε την ονομασία του από το είδος της  λαβής που συνδέονται οι χορευτές, η οποία είναι μεν σταυρωτή αλλά οι μισοί έχουν και τα δύο τους χέρια από πάνω και οι άλλου μισοί από κάτω. Με αυτόν τον τρόπο αν οι μισοί σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά και απομακρυνθούν λίγο, θα σχηματιστεί διπλός κύκλος.

Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 5 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 7 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 9 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 11 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 13 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 15 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 17 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 19 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 21 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 23 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 25 Χορταστικό φωτορεπορτάζ από το κεφάτο αντάμωμα των Πυργούσων 27
Τα παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν να τον χορεύουν με κεριά. Πιο συγκεκριμένα, τα Σαββατοκύριακα των Αποκριών μαζεύονταν όλοι οι κάτοικοι του χωριού στο λιβάδι (πλατεία), να χορεύουν και να τραγουδούν τον Διπλό. Όμως, πριν από την έναρξη του γλεντιού, τα παλικάρια που ενδιαφερόντουσαν για κάποια νέα πήγαιναν στον μπακάλη του χωριού, αγόραζαν ένα κερί και του ζητούσαν να το δώσει στην κοπέλα που του έλεγαν, όταν εκείνη θα πέρναγε από το μαγαζί του. Αυτός ήταν ένας έμμεσος τρόπος για να εκδηλώσει τα συναισθήματά του ο νεαρός. Η κάθε κοπέλα μάζευε όλα τα κεριά που της αντιστοιχούσαν και, όταν πλέον ξεκίναγε ο χορός, τα άναβε και τα κρατούσε στα χέρια της. Σε περίπτωση που κάποια κοπέλα δεν είχε κερί μέχρι να ξεκινήσει ο χορός, κάποιος στενός συγγενής της (πατέρας, αδελφός κ.α.), αγόραζαν και της έδιναν το κερί της. Η κοπέλα που συγκέντρωνε τα περισσότερα κεριά τα κρατούσε με περηφάνια κατά την διάρκεια του χορού. Τον μοναδικό στο είδος του παραδοσιακό χορό της Χίου, παρουσίασαν τα μέλη του τοπικού συλλόγου Πυργούσων, για άλλη μια χρονιά στον ετήσιο χορό τους.

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button