ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Τριλογία Πολιτισμού” στο Παλατάκι, με την ανάπτυξη τριών Μουσείων

  Μουσειακή “τριλογία” σχεδιάζει να υλοποιήσει στο άμεσο μέλλον η δημοτική αρχή στα τρία κτήρια που υπάρχουν στην μεγάλη πλατεία του πύργου Παλατάκι, όπου θα φιλοξενηθούν η τοπική ιστορία και ο λαϊκός μας πολιτισμός. Στόχος είναι η ανάδειξη του παρελθόντος, σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός ελκυστικού πόλου υποδοχής επισκεπτών. 

Όπως μάς πληροφόρησε η διοίκηση του Δήμου, το δημοτικό  ακίνητο στο οποίο λειτουργούσε μέχρι πρότινος η καφετέρια “Ιστορικό” θα στεγάσει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Στο ίδιο το Παλατάκι ή στο Κτήριο Γύζη, με τις περίφημες τοιχογραφίες του Νικόλαου Γύζη, σχεδιάζεται η φιλοξενία Λαογραφικού Μουσείου, ενώ το τρίτο κτήριο θα είναι επισκέψιμο σαν αξιοθέατο.

Ελπίζεται ότι η “μουσειακή τριλογία” θα
αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης για σχολεία, συλλόγους, τουριστικά γκρουπ.

Νίκος Καραγιάννης
Νίκος Καραγιάννης

 

“Έξωση” στις υπηρεσίες που στεγάζονταν εδώ

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Νίκος Καραγιάννης, μας ανέφερε πως τα τρία αυτά ιστορικά κτήρια θα  αξιοποιηθούν στη φυσική τους δομή. Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει από καιρό.Για το λόγο αυτό όσες δημοτικές υπηρεσίες και επιτροπές στεγάζονταν εδώ έχουν ήδη μεταφερθεί στο Δημαρχείο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που παραμένει στο Παλατάκι.

Σε αυτό γίνονται και ξεναγήσεις, όταν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, και κατά
διαστήματα γίνονται μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

"Τριλογία Πολιτισμού" στο Παλατάκι, με την ανάπτυξη τριών Μουσείων 3
Το εσωτερικό του Κτηρίου Γύζη, με τις “Τέσσερις εποχές” του μεγάλου ζωγράφου.

 

Δημιουργείται και άλλο μουσείο
 "Τριλογία Πολιτισμού"
Παλατάκι

Ο αντιδήμαρχος μας αποκάλυψε πως δρομολογούν τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο ίδιο το Παλατάκι ή στο Κτήριο Γύζη. Για το λόγο αυτό τις επόμενες μέρες ειδικοί
επιστήμονες θα προχωρήσουν σε τεχνικές εργασίες στο Κτήριο Γκύζη και κάποιες μετρήσεις για να κάνουν την οριστική πρόταση για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου.

Ο Δήμος ήδη διαθέτει αρκετά εκθέματα, ενώ έχει κάνει έκκληση σε συλλόγους και ιδιώτες, που διαθέτουν συλλογές, για παραχώρηση υλικού.
Η μελέτη για τη μετατροπή της πρώην καφετέριας σε μουσείο έχει ολοκληρωθεί και οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη. «Στόχος μας είναι τα εγκαίνια του  Μουσείου Εθνικής Αντίστασης
να γίνουν στις 12 Οκτωβρίου, την ημέρα που απελευθερώθηκε η Αθήνα από τις
Ναζιστικές Δυνάμεις Κατοχής», μας είπε χαρακτηριστικά. Μας είπε πως μια γυναίκα παρέδωσε στο Δήμο έγγραφο υλικό και φωτογραφίες που «κληρονόμησε» από συγγενή της, που ήταν κρατούμενος στο ΜΠΛΟΚ 15 στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.

 

“Να πάρουμε πίσω τα χαμένα σιντριβάνια”
συντριβάνι Χαϊδάρι
Ένα από τα υπέροχα σιντριβάνια που υπήρχαν στο παλατάκι εντοπίστηκε από τον ιστοριοδίφη Γιάννη Ιγγλέση σε αυτή τη φωτογραφία της δεκαετίας του 1960. Στόλιζε την πλατεία Αγίου Θωμά, στο Γουδί. Σήμερα ίσως βρίσκεται σε κάποια αποθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Ταυτόχρονα με ανάλογες εργασίες θα αξιοποιηθεί ο όμορφος περιβάλλοντας χώρος του πύργου Παλατάκι. Στόχος είναι η επαναφορά και τοποθέτηση των σιντριβανιών έχουν πουληθεί στο παρελθόν από τον ιδιοκτήτου του πύργου, πριν αυτός έρθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου.

– Κύριε Καραγιάννη πιστεύετε ότι το “τρίγωνο πολιτισμού” θα φέρει
τουριστική ανάπτυξη στην πόλη;
Ο τουρισμός είναι μια βαριά κουβέντα. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα αποτελέσει μια εστία πολιτισμού στο Χαϊδάρι. Αν γίνει όπως το θέλουμε στην τελική του μορφή, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι επισκέπτες στην πόλη μας.
– Με τι χρήματα  θα προχωρήσουν αυτά τα έργα;

Με δικούς μας πόρους. Ήδη υπάρχει ένα ποσό στον προϋπολογισμό του Δήμου. Προσπαθούμε να γίνει με δικό μας προσωπικό. Θα το αποφασίσουμε ανάλογα με τις εργασίες που χρειάζονται και τις διαθέσιμες ειδικότητες που θα έχουμε.

Κτίριο Νικολάου Γύζη
Κτίριο Νικολάου Γύζη

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button