ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατάχωση της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά αποφάσισε ο υπουργός Πολιτισμού

 
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας αποφάσισε την κατάχωση του τμήματος της Ιεράς Οδού που έχει αποκαλυφθεί στον Σκαραμαγκά, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα σημεία του ιστορικού δρόμου.
Σε έγραφό του, με ημερομηνία 3 Απριλίου 2013, ο υπουργός αναφέρει ότι αποφάσισε “Την διατήρηση σε κατάχωση των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του Πάρκου Αναψυχής Χαϊδαρίου, στην περιοχή Σκαραμαγκά, και συγκεκριμένα του ανατολικού τμήματος, μήκους 140μ. περίπου, της αποκαλυφθείσας αρχαίας Ιεράς Οδού, ως προσωρινό μέτρο προστασίας του μνημείου”.
Η κατάχωση θα γίνει με ειδική άμμο, αφού προηγηθεί κάλυψη με μονωτικό ύφασμα.
Κατάχωση αντί ανάδειξη!
Κατάχωση της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά αποφάσισε ο υπουργός Πολιτισμού 1
Χάρτης της αρχαίας Ιεράς Οδού από τον αρχαιολόγο Ιωάννη Τραυλό.

Η κατάχωση γίνεται για λόγους προστασίας του δρόμου, σύμφωνα με τον υπουργό, ωστόσο αποτελεί ερώτημα η απροθυμία του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει την ανάδειξη της Ιεράς Οδού, στο σημείο αυτό αλλά και σε άλλα τμήματα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, ως πόλο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό χώρο τής Ελευσίνας, το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία κτλ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση εκδόθηκε δίχως εισήγηση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτητων.
Το δυτικό τμήμα της Ιεράς Οδού είχε αποφασιστεί να καταχωθεί ήδη από το 2011.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου της 18ης Απριλίου ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Φουντούλης (Πολίτες σε Δράση) πρότεινε την αποστολή ψηφίσματος – απόφασης του Δ.Σ. υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης της Ιεράς Οδού. Ο δήμαρχος Δ. Μαραβέλιας επιφυλάχθηκε, ενώ η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν συνηγόρησε.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button