ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μαραβέλιας εναντίον Περιφερειάρχη, για τους κόμβους Σκαραμαγκά

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο δήμαρχος Δημήρης Μαραβέλιας στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, σχετικά με την προ ολίγων ημερών απένταξη του μεγάλου έργου των κόμβων Σκαραμαγκά από το ΕΣΠΑ, λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων” (βλέπε λεπτομέρειες: Ταφόπλακα στο μεγάλο έργο αναβάθμισης του κόμβου Σκαραμαγκά, μόνιμη η τριτοκοσμική εικόνα στην περιοχή).
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου επισημαίνει πισωγυρίσματα στην υλοποίηση του έργου από τις αρχές τής δεκαετίας του 2000 και ζητάει την επανένταξή του, διότι όπως λέει “η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική, αντιμετωπίζονται ως περιοχές δεύτερης κατηγορίας από την Κεντρική εξουσία”.
Μέχρι στιγμής πάντως η δημοτική αρχή δεν απάντησε στο δημοσίευμά μας για τον ενταφιασμό του έργου, στο οποίο την καλούσαμε να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη τής πόλης τις δικές της ενέργειες που πιστοποιούν ότι παρακολουθούσε το έργο, αλλά και τις πιέσεις που άσκησε προς την Περιφέρεια. Πόσω μάλλον όταν γνώριζε την συμπεριφορά της Περιφέρειας, που και πάλι είχε απεντάξει το έργο πριν ένα χρόνο.
Ας μην ξεχνάμε και το ότι ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κατέχει υψηλά αξιώματα τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στον  αυτοδιοιητικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία θα μπορούσε έγκαιρα να θέσει στην υπηρεσία της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, προς όφελος τής πόλης του, αντί να προβαίνει σε κατόπιν εορτής διαμαρτυρίες. Ας μάς παρουσιάσει, λοιπόν, έστω μια επιστολή στον περιφερειάρχη, που να ζητά ενημέρωση για την πρόοδο του έργου.
Η επιστολή του δημάρχου στον Γιάννη Σγουρό είναι η εξής:      
Κύριε Γενικέ, 
Σοβαρό και κατεπείγον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, λόγω της απένταξης από το Π.Ε.Π Αττικής 2007-2013, του έργου που αφορά στην κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων στην ευρύτερη περιοχή του Σκαραμαγκά, που έχει ως φορέα υλοποίησης το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.
Ειδικότερα: 
Όπως πληροφορηθήκαμε, έπειτα από σχετική απόφασή σας, το εν λόγω έργο απεντάχθηκε «λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, που αντιβαίνουν στους όρους της απόφασης ένταξής του, στο Πρόγραμμα». Παράλληλα, είναι ευρύτερα γνωστό, ότι το ίδιο έργο είχε και πάλι απενταχθεί από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, πριν από ένα χρόνο, λόγω προβλημάτων ωρίμανσης, για να ενταχθεί εκ νέου, μετά την κάλυψη των τότε υπαρχουσών εκκρεμοτήτων.
Ακόμη, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι αντίστοιχο έργο (δηλαδή με το ίδιο αντικείμενο), είχε απενταχθεί από το Γ’ ΚΠΣ (ΠΕΠ Αττικής 2000-2006), λόγω τροποποίησης του Φυσικού Αντικειμένου, μετά την ανάθεσή του σε ανάδοχο. Το εν λόγω έργο, (που κατά το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου μας), είναι σαφώς τεράστιας υπερτοπικής σημασίας και ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα, που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν, σε επίπεδο Περιφέρειας. 
Όμως, τα όσα προαναφέρθηκαν και αφορούν τις εντάξεις και απεντάξεις του, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι δεν αποτελεί κοινή αντίληψη για τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους, η σπουδαιότητα του έργου αυτού. Όπως είναι γνωστό, με το έργο αυτό συναρτάται η λειτουργία της Αττικής Οδού (Περιφερειακή οδός Αιγάλεω), η εξυπηρέτηση των Δήμων Νοτίων προαστίων, η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, καθώς και του Θριασίου 
Πεδίου.
Κατά συνέπεια, δεν είναι ευθέως αντιληπτό, πως ένα έργο αυτής της εμβέλειας, μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσα από χρονικές καθυστερήσεις, που τυχόν έχουν υπάρξει, για σαφώς διαδικαστικά θέματα. Και τούτο, διότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλου είδους καθυστερήσεις (π.χ θέματα ωρίμανσης του έργου), αφού η ένταξη οποιουδήποτε έργου υποδομών στο ΕΣΠΑ (πέραν αυτής του συστήματος Μελέτης – Κατασκευής), προϋποθέτει την πλήρη ωριμότητα του έργου.
Με τα δεδομένα αυτά, για το Δήμο Χαϊδαρίου αλλά και για κάθε Δήμο, που εξυπηρετείται από την ύπαρξη του έργου αυτού, προκύπτει ότι για μια φορά ακόμη, η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική, αντιμετωπίζονται ως περιοχές δεύτερης κατηγορίας, τόσο από την Κεντρική Εξουσία, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Κύριε Γενικέ,
Για τους λόγους αυτούς, την ύστατη ώρα, σας ζητούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας για την απένταξη, συνδέοντας το όνομά σας και την ιδιότητά σας, με την υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού υπερτοπικού έργου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button