ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων: θα πνιγούμε στα σκουπίδια ή ανοίγει ο ευρωπαϊκός δρόμος;

Η αιρετή αρχή της Περιφέρειας Αττικής έχει καταστήσει σαφές ότι ο σημερινός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον ΧΥΤΑ Φυλής επίκεντρό της, θα καταργηθεί. Παράλληλα ακύρωσε τον σχεδιασμό Σγουρού. Όμως, όσο καλές και να είναι οι ιδέες και οι προθέσεις, δεν αρκούν, αν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών. Η ανταπόκριση των δημάρχων στην πρόσκληση της Περιφέρειας για υποβολή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης είναι σχεδόν μηδενική, ενώ η Φυλή γεμίζει μέρα με τη μέρα…

Νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων: θα πνιγούμε στα σκουπίδια ή ανοίγει ο ευρωπαϊκός δρόμος; 1
Εικόνες σαν αυτήν θα αποτελέσουν παρελθόν, λέει η Περιφέρεια.
Εφικτό ή υπερβολικά φιλόδοξο, για την ελληνική πραγματικότητα;
Η Περιφέρεια Αττικής φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις τεχνολογίες διαχείρισης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και σε αυτές που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Δηλαδή τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας δεν θα γίνουν και η νέα στρατηγική βάζει στο κέντρο της διαχείρισης τους πολίτες και τους Δήμους. Όμως οι δήμαρχοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και, όσοι ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της Περιφέρειας να καταθέσουν τον σχεδιασμό τους, υποβάλλουν… εκθέσεις ιδεών. Μόλις δύο από τους 66 δημάρχους, Ελευσίνας και
Παλλήνης, έστειλαν ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου. Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν έχει επεξεργαστεί το ζητούμενο σχέδιο -ή τουλάχιστον δεν έχει καταθέσει πρόταση.

Το “εναρκτήριο λάκτισμα” για την νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων έδωσε στο τέλος του προηγούμενου έτους η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με επιστολή της στους δημάρχους, με την οποία ζητούσε τις δικές τους προτάσεις και τοπικό σχεδιασμό. Παράλληλα η Περιφέρεια διοργάνωσε πρόσφατα διεθνές συνέδριο για την οικολογική και οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, με σκοπό να συγκεντρώσει διεθνή εμπειρία γύρω από αυτό το θέμα.


Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ζήτησε να καταθέσουν την άποψή τους για το καυτό ζήτημα των σκουπιδιών ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, Σπύρος Τζόκας.

Σπύρος
Τζόκας: “Γιατί απορρίψαμε το σχέδιο
Σγουρού”
Νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων: θα πνιγούμε στα σκουπίδια ή ανοίγει ο ευρωπαϊκός δρόμος; 3

Το πρώτο ζήτημα για το οποίο ζητήσαμε διευκρινίσεις από τον αντιπεριφερειάρχη ήταν οι λόγοι της ακύρωσης του διαγωνισμού για τα τέσσερα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτου υλικού (όλα τα σκουπίδια μαζί), με σύμπραξη δημοσίου και ιδιώτη. Μάς είπε ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ήταν εξαρχής αντίθετη, προβάλλοντας αντιρρήσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές και
κοινωνικές. Κύρια ένσταση ότι το ποσοστό ανακύκλωσης θα ήταν μικρό. Επίσης δεν απέκλειε την καύση σκουπιδιών, ενώ, επιπλέον, “μεγάλο
αφεντικό” θα ήταν ο ιδιώτης και όχι
το κράτος.

Στο πρόσφατο διεθνές Συνέδριο για την Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων (12 Φεβρουαρίου),
διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά πως στην Ευρώπη ελαχιστοποιούν
τα υπολείμματα και μεγιστοποιούν την
ανακύκλωση. Ακόμα απορρίφθηκε η καύση των σκουπιδιών, διότι επιβαρύνει το περιβάλλον. Πρόταση
της Περιφέρειας είναι η δημιουργία
τοπικών – διαδημοτικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, τις οποίες θα λειτουργούν οι Δήμοι.


Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα θα το κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες, με διαχείριση στην πηγή. Θα έχουν δηλαδή στο σπίτι ή στην επιχείρηση τρεις ή τέσσερις κάδους διαχωρισμού (χαρτί, γυαλί, πλαστικά, οργανικά). Έτσι τα σκουπίδια δεν θα
πετάγονται σύμμεικτα (ανακατεμένα).

«Το σύστημα αυτό
είναι επιτυχημένο σε όλη την Ευρώπη και
πρέπει να το ξεκινήσουμε και εμείς. Ήδη
ο Έλληνας έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανακύκλωσης και
ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τον μπλε κάδο. Στόχος μας
είναι πλέον σε κάποιους κάδους να έχουμε
μόνο υπολείμματα», μάς τόνισε ο κ. Τζόκας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, παρά την
οικονομική κρίση, η ανακύκλωση αύξησε τα έσοδά της!

Οι μελέτες που θα χρειαστούν θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Οι
υπό ίδρυση μικρές διαδημοτικές μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων θα προχωρήσουν με πόρους που θα αναζητηθούν από το ΕΣΠΑ. Θα γίνουν σε διαδημοτικό επίπεδο, ενώ οι μικρές ποσότητες των υπολειμμάτων θα καταλήγουν αλλού. Θα δημιουργηθούν νέες
θέσεις εργασίας, ο αριθμός των οποίων σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια για κάθε Δήμο, όπως μάς είπε ο κ. Τζόκας. Πάντως δεν θα υπάρχουν μονοπώλια – ισχυροί “παίχτες”.
Και η ιταλική μαφία στα σκουπίδια! Τυχαίο;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε διεθνές
επίπεδο, μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά,
τεράστιο κέρδος αποφέρουν τα σκουπίδια.
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και η
ιταλική μαφία αναμίχτηκε με τα σκουπίδια! Η διαχείρισή τους πρέπει να λειτουργεί ως όφελος για την κοινωνία. Αυτή είναι η διαφοροποίησή μας και πιστεύω πως θα την επιτύχουμε. Χρειάζεται επιμονή και μεθοδικότητα. Η
συνεργασία με τους δημάρχους και η
διαφώτιση της κοινωνίας θα φέρουν το
επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν ο κόσμος δει
να μειώνονται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, θα πειστεί ακόμα περισσότερο», μάς
ανέφερε ο κ. Τζόκας.
Η θέση του  Μιχάλη Σελέκου
Νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων: θα πνιγούμε στα σκουπίδια ή ανοίγει ο ευρωπαϊκός δρόμος; 5

Με τον νέο σχεδιασμό οι Δήμοι της δυτικής Αθήνας πρέπει να χτίσουν ένα νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, κυριολεκτικά από το μηδέν. Μέχρι σήμερα έκαναν λίγη ανακύκλωση με τους μπλε κάδους, ενώ τα πολλά πήγαιναν για θάψιμο στη Φυλή.

Αυτό που ζητάει η Περιφέρεια από τους Δήμους, σε πρώτη φάση, είναι να υποβάλουν πρόταση που θα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πόσοι τόνοι απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμοι, πόσοι διαχειρίσιμοι και πόσα υπολογίζονται τα υπολείμματα.


Όπως αναφέραμε, ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν έχει στείλει στην Περιφέρεια Αττικής την πρότασή του για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης και από όσα μάς είπε ο δήμαρχος συμπεραίνουμε ότι σχετική επεξεργασία δεν έχει γίνει.

Ζητήσαμε από τον Μιχάλη Σελέκο να μάς εξηγήσει τη θέση της δημοτικής αρχής. Θεωρεί, λοιπόν πως το πρόβλημα των
απορριμμάτων έχει να κάνει με ένα
συνολικό, κεντρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο Αττικής.
Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να μιλάει ο
κάθε Δήμος μόνο για δικές του λύσεις, τονίζει.
Αναρωτήθηκε μάλιστα αν είναι δυνατό να
βρεθεί χώρος υγειονομικής ταφής σε
Δήμους, που στερούνται ελεύθερων χώρων. (Όπως είδαμε πιο πριν, ο αντιπεριφερειάρχης λέει ότι τα λιγοστά υπολείμματα θα μεταφέρονται σε άλλα σημεία.)

Τον ρωτήσαμε τι θα κάνει ο Δήμος μας σε περίπτωση που η Περιφέρεια
Αττικής ενεργοποιήσει κάποιο τοπικό
πρόγραμμα διαχείρισης αποκριμάτων στη Δυτική Αθήνα. Μάς απάντησε πως όλα είναι υπό συζήτηση. Άφησε πάντως να
εννοηθεί πως δεν θα το απορρίψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι πέντε δήμαρχοι του ΚΚΕ
προκρίνουν τον κεντρικό σχεδιασμό έναντι του τοπικού, συμφωνούν όμως
με τις υπόλοιπες θέσεις της πρότασης της Περιφέρειας. Πάντως η κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων είναι βασική προϋπόθεση, καθώς θα πρέπει
να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος με
βάση τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας
πρέπει να είναι έτοιμος έως τα τέλη
Ιουνίου.

Σχετικά με αυτό, ρωτήσαμε τον κ. Τζόκα τι θα συμβεί αν οι δήμαρχοι του ΚΚΕ, πιθανώς και άλλοι, επιμείνουν ότι το θέμα πρέπει να λυθεί περιφερειακά και όχι τοπικά. Μάς απάντησε πως τα απορρίμματα ήταν πάντα στην ευθύνη των Δήμων και ότι τώρα θα γίνουν μικρές τοπικές μονάδες. Σε περίπτωση που αρνηθούν κάποιοι Δήμοι να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σχέδιο, δεν θα χαλάσει όλος ο προγραμματισμός, αλλά καλό είναι να μην κάνουμε υποθέσεις. Πάντως, όπως ήδη αναφέραμε, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου μας έχει δηλώσει πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα αρνηθεί, αλλά θα ξαναδεί το θέμα.

Από τους 66 Δήμους της Αττικής μόνο δύο έχουν υποβάλει πλήρη πρόταση. Ενδεικτικά, από τους Δήμους της περιοχής μας ο Δήμος Αιγάλεω συμφωνεί με το προτεινόμενο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκεται σε φάση προμελέτης για την τοπική διαχείριση. Φωτεινή εξαίρεση στην γενική απραξία και την άγνοια αποτελεί ο Δήμος Ελευσίνας, ο οποίος εδώ και 14 χρόνια, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Αμπατζόγλου, έχει δημιουργήσει ένα πρωτοπόρο βιώσιμο σύστημα απορριμμάτων και έτσι έχει κάνει τεράστια βήματα στην υποδομή και την τεχνογνωσία.

Προβληματισμός
Συμπερασματικά, αν το αποκεντρωμένο σύστημα που προωθεί η Περιφέρεια Αττική σκοντάψει, βασικά λόγω της αδυναμίας των Δήμων να ανταποκριθούν στις σύνθετες απαιτήσεις και τα βάρη τα οποία επωμίζονται, τότε ο κίνδυνος να πνιγούμε στα σκουπίδια είναι υπαρκτός και οι αρμόδιοι θα τρέχουν για την επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής. Αν, από την άλλη, το στοίχημα κερδηθεί, θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προόδου, με θετικό οικολογικό και οικονομικό πρόσημο. Πάντως ο προβληματισμός είναι έντονος, γιατί η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν πείθει ότι μπορεί να κάνει τέτοια άλματα.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button