ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Απάντηση για το νέο Πολιτιστικό Κέντρο: “Ιστός” ή πολιτιστικές υποδομές για όλη την πόλη;

Απάντηση για το νέο Πολιτιστικό Κέντρο: "Ιστός" ή πολιτιστικές υποδομές για όλη την πόλη; 1
Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσομάλης

 

Η απάντηση του “Καπνισμένου Τσουκαλιού” στην προσπάθεια αρκετών συμπολιτών -και εμού-, καθώς και στην εκφρασμένη επιθυμία πάρα πολλών Χαϊδαριωτών με την υπογραφή τους για την ανέγερση ενός σωστού Πολιτιστικού Κέντρου στο Χαϊδάρι, δίνει μια καλή ευκαιρία για διάλογο, παρά το ότι από την αρχή οι συνομιλητές τηρούν απαξιωτική στάση απέναντί μου. Γιατί τι άλλο κρύβει η φράση “κατά δήλωσή του ηθοποιός και σκηνοθέτης” για το πρόσωπό μου; Υποτίμηση και αφαίρεση δικαιώματος να μιλάω για πολιτισμό, διότι… όπως λένε αμέσως μετά… είμαι επαγγελματίας του πολιτισμού! Ενώ οι ίδιοι, σε ένα κρεσέντο αλαζονείας, αυτοθαυμάζονται και εμφανίζονται σαν κήνσορες των πάντων, που τα γνωρίζουν όλα (και για πολιτισμό και για κοινωνική πολιτική) και επιβάλλουν τις επιθυμίες τους με λουκέτα σε δημόσιο χώρο! Και τελικά, όπως φαίνεται στο κείμενό τους αγωνία τους είναι τι θα απογίνει ο “Ιστός”, στην περίπτωση που προχωρήσει η ανέγερση ενός Πολιτιστικού Κέντρου στο χώρο κατάληψής τους! 
“Ου μην αλλά και επιβάλλουν στην Δημοτική Αρχή την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου!” λένε για την προσπάθεια συλλογής υπογραφών που κάναμε, λες και είμαστε εμείς αυτοί που “επιβάλλουν” και όχι αυτοί που πήγαν και έβαλαν λουκέτο στο Παλαιό Δημαρχείο! Ο δημοκρατικός τρόπος της συλλογής υπογραφών… στο πυρ το εξώτερον. Πράγματι κουρνιαχτός…
Απορούν διότι προτείνουμε το Παλαιό Δημαρχείο σαν χώρο ανέγερσης του νέου Πολιτιστικού Κέντρου. Μα δεν το προτείνουμε εμείς, επί χρόνια αυτό προτείνεται από διάφορες δημοτικές αρχές και συλλόγους και -το κυριότερο- εκεί υπάρχει μια ώριμη κατάσταση (ολοκληρωμένη μελέτη κτλ.). Νομίζουμε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση (πάντως δεν προτείνουν κανέναν εναλλακτικό χώρο) θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια -τουλάχιστον- με τους ρυθμούς που κινείται το ελληνικό κράτος. Μάλλον ποτέ δεν θα δούμε ένα κανονικό Πολιτιστικό Κέντρο σε αυτή την πόλη, σαν αυτά που υπάρχουν στην Αγία Βαρβάρα, το Αιγάλεω, το Περιστέρι.Επιπλέον: Γιατί θεωρούν καταστροφικό το να δημιουργηθεί Πολιτιστικό Κέντρο – πυρήνας πνευματικής δημιουργίας στο χώρο του πρώτου Δημαρχείου της πόλης; Εμείς πιστεύουμε το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή έτσι τιμάται ο ιστορικός χαρακτήρας του κτηρίου.

Γιατί σκανδαλίζονται στην πρότασή μας να στεγαστούν και αυτοί στον ίδιο χώρο; Γράφουν κατατοπιστικότατα στην απάντηση τους: Και τι θα γίνει με την ανεξάρτητη κατάληψη του «ΙΣΤΟΥ» που σήμερα φιλοξενεί Πολιτιστικές, Αλληλέγγυες και Επιμορφωτικές δραστηριότητες;”. Πιο κάτω εξανίστανται με την πρόταση του “νεαρού φοιτητή” (Άγγελου Μαρκάκη) ότι «Η οργάνωση “ΙΣΤΟΣ, που σήμερα χρησιμοποιεί το κτίριο μέσω κατάληψης, θα πρέπει να δεχτεί να συστεγαστεί και αυτός στο νέο Π.Κ Ο κάθε καλόπιστος κριτής μπορεί να εξάγει συμπεράσματα: Θέλουν αποκλειστικότητα, θέλουν δικό τους τσιφλίκι ένα δημόσιο χώρο και όχι να προσφέρεται αυτός με τις κατάλληλες καλλιτεχνικές υποδομές σε όλη τη νεολαία της πόλης, με ευθύνη του Δήμου. Και όχι μόνο αυτό. Θέλουν να πληρώσει η Περιφέρεια, με την συναίνεση του Δήμου, πολλά λεφτά για την αποκατάσταση του κτιρίου τους. Μήπως να τους το “γράψουμε” κιόλας με τίτλους ιδιοκτησίας;
Από την άλλη πλευρά, τι κάνουν ο Δήμος και η Περιφέρεια; Πρόκειται πράγματι να πληρώσουν 300.000 ευρώ για να “αποκαταστήσουν” μια κατάληψη σε δημόσιο κτήριο; Και παραπέρα: Με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Ιστού ανήκουν (ή ανήκαν) στο κυβερνών κόμμα, μήπως τους δίνει “πόντους” ώστε η Περιφέρεια Αττικής, με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, να χρηματοδοτήσει με δημόσιο χρήμα σε δημόσιο χώρο την κατάληψή τους; Κάτι εδώ δείχνει ότι γεννιέται ένα πελατειακό κράτος “νέας κοπής”, που έρχεται να υποκαταστήσει την κομματοκρατία που θέριευε δεκαετίες στην Ελλάδα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ… Αυτός ο τόπος δεν θα αλλάξει ποτέ, που έλεγε κι ο Χατζιδάκις…Την πρότασή τους για τον πολιτισμό την συζητάμε, ειδικά αν προσπεράσει κανείς κάποιες “ελαφρές” τοποθετήσεις, όπως ότι ο πολιτισμός (και η διδασκαλία του σε νέους;) δεν χρειάζεται “ειδικούς”. Ωραία όλα αυτά, αλλά και ο πιο αστοιχείωτος γνωρίζει ότι απαιτούνται σωστές υποδομές, που σήμερα λείπουν εκκωφαντικά από το Χαϊδάρι, ενώ υπάρχουν σε όλους ανεξαιρέτως τους γύρω Δήμους.

Η κατάληξη της απάντησής τους κρύβει την πραγματική αγωνία τους. Γράφουν: “Όσοι επικαλούνται την λαϊκή θέληση δια της συλλογής υπογραφών, καλό είναι να ενημερώνουν τους πολίτες, και ειδικότερα τους νέους στις καφετέριες, για τις προθέσεις τους (γκρέμισμα του «ΙΣΤΟΥ» και ανέγερση νέου κτιρίου).” Δηλαδή, αυτό που τους καίει είναι η διαιώνιση του Ιστού σε δημόσιο, ιδιοποιημένο χώρο, με δημόσιες δαπάνες. Όμως εμείς πουθενά στην επιστολή μας που δώσαμε στους πολίτες και στον δήμαρχο δεν μιλήσαμε για “γκρέμισμα” του Ιστού. Για συστέγαση με άλλες συλλογικότητες, ναι μιλήσαμε!
Καταλήγω: Ο Μ. Σελέκος έχει το καθήκον να προωθήσει τα θέματα του πολιτισμού στο Χαϊδάρι με την ανέγερση του πρώτου πραγματικού Πολιτιστικού Κέντρου στην πόλη. Ό,τι δεν έγινε 40 χρόνια, ας το κάνει αυτός. (Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι μόνο άνθρωπος του δημάρχου δεν μπορώ να θεωρηθώ…)
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1. Φέτος έπαιξα στο θέατρο με έναν πραγματικό αριστερό, τον Γιώργο Αρμένη στο “4 πρόσωπα και ο θεός απ’ έξω”. Έχω να πω στους φίλους του Ιστού ότι ο Αρμένης τις πολιτιστικές και κοινωνικές του ανησυχίες τις πληρώνει όλες από την τσέπη του.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2. Για να μην ανησυχούν οι φίλοι του Ιστού – Καπνισμένο Τσουκάλι, έχω δημιουργήσει δικό μου Εργαστήρι Θεάτρου στην Αθήνα και δεν πρόκειται να επιστρέψω -καλλιτεχνικά- στο Χαϊδάρι.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 3. Αν δεν γίνει το νέο Πολιτιστικό Κέντρο, ας πάνε τα χρήματα σε άλλο Δήμο, που θέλει να έχει άρτιες πολιτιστικές υποδομές. Το Χαϊδάρι ας συνεχίσει με την πολιτιστική μιζέρια του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Ο πολιτισμός στο Χαϊδάρι γιατί περνάει από το γκρέμισμα του Παλιού Δημαρχείου;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button