ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Τα εκλογικά αποτελέσματα στο Χαϊδάρι, μια πρώτη αποτίμηση

Τα εκλογικά αποτελέσματα στο Χαϊδάρι, μια πρώτη αποτίμηση 1

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνετη στο Χαϊδάρι, όπου αύξησε το ποσοστό του κατά 5% και 1.500 ψήφους σε σύγκριση με το 2012, αγγίζοντας το όριο των 10.000 ψηφοφόρων. Καλό μπορεί να θεωρηθεί και το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όχι μόνο κράτησε τις δυνάμεις της, αλλά και τις αύξησε οριακά κατά 170 ψήφους, παρά την υποτονική παρουσία της στην πόλη μας.
Κάποιοι ίσως περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων, δεδομένου ότι και στην πόλη μας παρατηρήθηκε απ’ ευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από την ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και η ΝΔ “επαναπάτρισε” κάποιους παλιότερους οπαδούς της και παράλληλα απορρόφησε δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης έγινε διασπορά ψήφων προς τον Α. Γκλέτσο και τον Β Λεβέντη, που έκαναν πολύ αξιοπρεπή παρουσία και “έδρεψαν” ένα κομμάτι της ψήφου διαμαρτυρίας, η οποία θέλησε να είναι εντελώς αντισυστημική και όχι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια αριστερή κυβέρνηση.

Σε κεντρικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε την αυτοδυναμία, αλλά του ξεγλίστρησε οριακά. Αυτό το “οριακά” σχολίασε στην εφημερίδα μας, αστειευόμενο, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενθυμούμενο τα εκλογικά θρίλερ της δεκαετίας του 1990, όταν τα στελέχη του κόμματος περίμεναν μέχρι το πρωί για να μάθουν αν περνούν το όριο του 3% και μπαίνουν στη Βουλή. Μάς είπε, λοιπόν: “Σε μάς όλα γίνονται οριακά. Οριακά μπαίναμε ή δεν μπαίναμε κάποτε στη Βουλή, οριακά σήμερα δεν σχηματίζουμε κυβέρνηση”.

Το ΚΚΕ ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό του στο Χαϊδάρι (6,5% το 2012) και επέστρεψε σε ποσοστό όχι ικανοποιητικό μεν (δεδομένου και ότι η δημοτική αρχή είναι δική του), αλλά νούμερο λίγο κάτω από το 9% έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Η Χρυσή Αυγή υπερκέρασε και εδώ το Ποτάμι, ενώ οι ανεξάρτητοι Έλληνες, παρότι έχασαν άνω του 3% σε σχέση με το 2012 διατήρησαν ποσοστό σαφώς πάνω από το πανελλήνιο.

Η δυσάρεστη έκπληξη (;) ήταν τα ποσοστά των δύο εκπροσώπων του πάλαι ποτέ κραταιού κεντροαριστερού γίγαντα στο Χαϊδάρι, του ΠΑΣΟΚ. Το “αυθεντικό” του Ε. Βενιζέλου μόλις κρατήθηκε πάνω από το 3%, ενώ το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου υπολείφθηκε ακόμη και της Τελείας του Απόστολου Γκλέτσου, ενώ οριακά ξεπέρασε τον Βασίλη Λεβέντη!

Χαρακτηριστικό της αριστερής στροφής του εκλογικού σώματος στην πόλης μας είναι ότι αύξησαν τα ποσοστά τους, σε σχέση με το 2012 όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που βρέθηκε μεν πολύ χαμηλά, αλλά σχεδόν διπλασίασε τις ψήφους της.

Οι δύο νέοι κυβερνητικοί εταίροι συγκεντρώνουν στην πόλη μας ποσοστό άνω του 45%.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button