ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Ντηνιακός, η κουτσουρεμένη ελιά και η επίμονη Μανιάτισσα

Μια ωραία ιστορία από το αρχείο της πόλης μας με πρωταγωνιστή την κυρία Αδαμαντία και ο τότε δήμαρχος Κυριάκος Ντηνιακός.

Επιστρέφουμε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το θρυλικό μπλε Alfa Romeo κάνει μια από τις συνηθισμένες περιπολίες του στο Χαϊδάρι. Περνάει από διάφορα στενά, ελέγχει… όλα σε τάξη. Στρίβει αριστερά στην Πλάτωνος και συνεχίζει προς Μπουμπουλίνας. Τα φρένα στριγγλίζουν. Ο οδηγός ανοίγει την πόρτα και πετάγεται έξω θυμωμένος, το πλούσιο γκρι μαλλί ανεμίζει στο φθινοπωρινό αεράκι.

 
– Τι έκανες εκεί, την ξεπάστρεψες την ελιά, σφυρίζει οργισμένος στην κυρία που στέκεται μπροστά στον κορμό με το πριόνι στο χέρι, έχοντας μόλις ολοκληρώσει το έργο της.
– Μου φαίνεται ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται από κλάδεμα ελιάς, δήμαρχε. Εμείς, έτσι τις κλαδεύουμε στο χωριό μου, του αντιγυρίζει με θάρρος.
 
Ο Κυριάκος Ντηνιακός όμως δεν τα τρώει αυτά. Άκου, λέει, να κουτσουρέψει την ελιά! Ποιος ξέρει γιατί τη χάλασε… Την άλλη κιόλας μέρα υπάλληλος του Δήμου βρίσκεται στη γειτονιά και ελέγχει το φυτό. Κόβει το πρόστιμο: 85 ευρώ για κατεστραμμένο δέντρο του πεζοδρομίου. 
Η πρωταγωνίστρια καταπίνει την προσβολή -περισσότερο αυτό την πείραξε, που αμφισβητήθηκε η γνώση της στο κλάδεμα της ελιάς, ένεκα που κατάγεται από τη Μάνη. Πληρώνει το πρόστιμο αγόγγυστα, γιατί ξέρει ότι το πιάτο της εκδίκησης -και της δικαίωσης- τρώγεται κρύο. Εδώ ταιριάζει γάντι η φράση “το κράτησε μανιάτικο”!
 
Προχωρημένη άνοιξη. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας περιμένει υπομονετικά έξω από το γραφείο του Δημάρχου. Όρθια, δίπλα στην πόρτα, με μια φωτογραφία στο χέρι. Μόλις περνά ο Ντηνιακός από μπροστά της, του δείχνει τι φωτογραφία. Την άλλη μέρα ξανάρχεται. “Κοίτα δήμαρχε”, του λέει, και του βάζει πάλι μπροστά στα μάτια τη φωτογραφία που την εικονίζει καμαρωτή, δίπλα στη φουντωτή ελιά της. Την άλλη μέρα ξανά η ίδια συνάντηση.
Με τα πολλά, ο Κυριάκος Ντηνιακός αναγκάζεται να πάρει τη φωτογραφία στο χέρι. Την κοιτάζει προσεκτικά, το σκέφτεται λίγο. Ξέρει βέβαια τι σημαίνει “μανιάτικο” και -στο κάτω κάτω- η γυναίκα έχει δίκιο: η ελιά της είναι ολοζώντανη και πραγματική κουκλίτσα. Τελικά, βάζει το χέρι στην τσέπη, βγάζει ένα μικρό μάτσο χαρτονομίσματα και μετράει 85 ευρώ. Τα δίνει στη δικαιωμένη “αντίπαλό του” στο κλάδεμα της ελιάς. Η κυρία Αδαμαντία πέτυχε κάτι που πολλοί επώνυμοι αντίπαλοι του Κυριάκου προσπάθησαν μάταια: Να τον κάνει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.
 
Καθώς φεύγει θριαμβεύτρια από το Δημαρχείο, το πρόσωπό της λάμπει από χαρά. Και η ελίτσα της το ίδιο.  

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button