ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Στον Σκαραμαγκά το Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ”

Το ιστορικό Θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” την Τετάρτη θα αφήσει για λόγο το Τροκαντερό και θα έρθει στη γειτονιά μας! Θα γίνει κάτοικος Σκαραμαγκά για δύο μήνες, για εργασίες επισκευής στο Ναυπηγείο.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι από αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου προγραμματίζεται να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στα ύφαλα και στα εξωτερικά καταστρώματά του καθώς και στοχευμένες αναβαθμίσεις εσωτερικών χώρων, με εκτιμώμενη διάρκεια των εργασιών τους δύο μήνες.
Για την εκτέλεση των εργασιών έχουν εξασφαλισθεί χορηγίες, που θα καλύψουν μέρος των αναγκών προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.
Ο δεξαμενισμός του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» είναι επιτακτικός, καθώς και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης για την ασφαλή πλευστότητά του, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρόλος του, ως πλωτό μνημείο της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.
Το “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, το Θωρηκτό της νίκης των Βαλκανικών Πολέμων, που εξασφάλισε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, είναι ένα ζωντανό Κειμήλιο της ελληνικής ιστορίας, που από την παραλαβή του έως σήμερα δεν υπέστειλε την Ελληνική Σημαία, πάνω από έναν αιώνα!
Η απόκτηση του πραγματοποιήθηκε με δωρεά του εθνικού Ευεργέτη Γεώργιου ΑΒΕΡΩΦ κατά το 1/3 του συνολικού κόστους του, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου και από έρανο των απανταχού Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας.
Είναι το πλοίο που αποτέλεσε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του και συνετέλεσε καταλυτικά στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καταναυμαχώντας τον Οθωμανικό Στόλο στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (03 Δεκεμβρίου 1912) και της ΛΗΜΝΟΥ (05 Ιανουαρίου 1913), υπό την χαρισματική ηγεσία του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Είναι το μοναδικό, «εν ζωή», πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο, συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.
Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» δέχεται ετησίως 60.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μαθητές, αριθμός που διαρκώς αυξάνεται.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button