ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑLIFESTYLEΕΥ ΖΕΙΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Πάρε τα βουνά”. Τρέξιμο – ποδήλατο στο Ποικίλο. Ιδανικές διαδρομές για όλα τα γούστα

Άσκηση, αέρας εξοχής, εναλλαγή εικόνων. Κατάκτηση δύσκολων δρόμων, εξερεύνηση άγνωστων τοπίων, δυνατές εμπειρίες. Αυτά όλα -και όχι μόνο- σημαίνουν «τρέξιμο ή ποδήλατο στο Ποικίλο». Ίσως είμαστε οι πιο προνομιούχοι του Λεκανοπεδίου εδώ στο Χαϊδάρι, με τόσα όμορφα περιαστικά δάση στη διάθεσή μας.  

Το βουνό μας έχει τις δικές του “φυλές”, η καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της φυσιολατρική “μανία”: δρομείς – περιπατητές, ποδηλάτες, αναρριχητές, μηχανόβιοι. Όλοι τους κινούνται από τα τριάντα και πάνω. Ειδικά οι περισσότεροι περιπατητές ξεκίνησαν την άσκηση με εντολή γιατρού γύρω στα πενήντα. Κι έτσι άνθρωποι που δεν είχαν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους έφτασαν να τρέχουν μαραθώνιο μετά τα “…ήντα”! Νέα παιδιά δεν θα δεις κάπως πιο σπάνια, αφού λιώνουν στην καρέκλα των πανελλήνιων ή του playstation.

Θα κολλήσεις

Ο καιρός είναι ιδανικός. Βάλε το σωστό παπούτσι ή πάρε ένα καλό ποδήλατο mountain, νερό, αντηλιακό και… έφυγες! Αν δεν έχεις ακόμα μεγάλη αντοχή, μην πιέζεσαι πολύ, δεν χρειάζεται υπερβολική καταπόνηση. Το εντατικό περπάτημα είναι εξίσου καλό με το τρέξιμο, ενώ ταλαιπωρεί και λιγότερο τα γόνατα στους κακοτράχαλους δρόμους. Δεν φαντάζεσαι τι ικανοποίηση δίνει ένας τέτοιος περίπατος ή ποδαλατάδα, πόσο θεραπευτικός είναι στο άγχος, πόσο θα χαρείς το να γίνεσαι όλο και πιο δυνατός, να ξεπερνάς κάθε μέρα τον εαυτό σου… Είναι σίγουρο ότι «θα κολλήσεις»!   Όταν αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση, θα δοκιμάσεις διαδρομές μακρινές, έως πολύ μακρινές. Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως αισθανθείς κάποια ανασφάλεια, ίσως έχεις τον -αδικαιολόγητο- φόβο του ανθρώπου που «φεύγει από τον πολιτισμό». Όμως σταδιακά θα ξεπεράσεις κάθε ανασφάλεια. Οι γυναίκες, πάντως, δύσκολα θα αποφασίσουν να «ξανοιχτούν» μόνες τους, εκτός από κάποιες που τρέχουν παρέα με έναν γεροδεμένο σκύλο. Το γεγονός πάντως είναι ότι δεν έχει συμβεί ποτέ κανένα παρατράγουδο.   Πρέπει να γνωρίζεις ότι εκτός από άλλους πεζοπόρους θα σου κάνουν συντροφιά πολλές πέρδικες. Μην επιχειρήσεις να τις συναγωνιστείς. Τρέχουν πιο γρήγορα από σένα, ειδικά στην ανηφόρα.  

"Πάρε τα βουνά". Τρέξιμο - ποδήλατο στο Ποικίλο. Ιδανικές διαδρομές για όλα τα γούστα 3
Κατασκευή Κούκου, που βοηθάει στην αναγνώριση μονοπατιών.

Εναλλακτικές δραστηριότητες:

 • συλλογή ραδικιών και άλλων άγριων χόρτων το φθινόπωρο και τον χειμώνα
 • αναζήτηση σπαραγγιών στις αρχές της άνοιξης, μέσα σε βράχους και θάμνους
 • μάζεμα σαλιγκαριών μετά τη βροχή
 • ρομάντζο στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα με θέα τη θάλασσα, τους καλαμιώνες της λίμνης Κουμουνδούρου, τη Σαλαμίνα και τα απέναντι βουνά
 • Λουλουδο-παρατήρηση από το φθινόπωρο μέχρι μέσα Μαΐου. Στο Ποικίλο υπάρχουν πάνω από 400 είδη αγριολολούλουδων, 12 είδη ορχιδέας και 32 είδη πεταλούδας!

Θα σε «χαλάσουν»:

 • Τα μπάζα που ρίχνουν διάφοροι ηλίθιοι στους χωματόδρομους
 • Τα έργα για το τρένο (σήραγγες, γέφυρες) που έχουν κατασπαράξει σε πολλά σημεία το τοπίο
 • Οι πελώριες κολώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ και οι πάσης φύσεως κεραίες
 • Η υπερβολική βιομηχανοποίηση του Θριάσιου. Από ψηλά κάνει μπαμ!

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Τρέξιμο – ποδήλατο στο Ποικίλο

Χωρίζουμε τις διαδρομές που προτείνουμε σε τρεις κατηγορίες δυσκολίας (Εύκολη, Μέτρια, Δύσκολη), ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους: απόσταση, ανωφέρεια, έδαφος. Τις ομαδοποιούμε ανάλογα με την αφετηρία τους, ενώ οι αποστάσεις που αναφέρονται δεν είναι απόλυτα ακριβείς. Να μην ξεχνάς ότι η απόσταση διπλασιάζεται, γιατί πρέπει και να επιστρέψεις…  

Διομήδειος Κήπος. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές

"Πάρε τα βουνά". Τρέξιμο - ποδήλατο στο Ποικίλο. Ιδανικές διαδρομές για όλα τα γούστα 5

1. (Ε, Μ). Αν προτιμήσετε την ανατολική διαδρομή, (πύλη – ανθώνας – κτίρια διοίκησης) όλα είναι εύκολα και θα απολαύσετε τις εξαιρετικές κηποτεχνικές δημιουργίες και τις λιμνούλες. Αν κατευθυνθείτε προς τα μονοπάτια του βουνού (είναι πάρα πολλά), οι κλίσεις μεγαλώνουν, μαζί τους και το λαχάνιασμα, ωστόσο το δάσος με τα ψηλόκορμα πεύκα είναι υπέροχο. Αποστάσεις που κυμαίνονται στα 1.000 μ., αλλά ρυθμίζονται άνετα στη διάθεσή σας. 2. (Δ) Οι πιο ανθεκτικοί, θα κατευθυνθούν ψηλά, προς το Μνημείο και το βουνό, όπου υπάρχει η δυτική πύλη του Βοτανικού. Την περνάτε από το κομμένο συρματόπλεγμα και βγαίνετε στους ανοιχτούς δρόμους του όρους Αιγάλεω προς τον Σκαραμαγκά. Απόσταση: Μέχρι την δυτική πύλη 800μ. Η διαδρομή μέχρι τη κάτω Αφαία είναι περίπου 2.500 μ. Εδώ απαγορεύεται το ποδήλατο.

Άλσος Δαφνίου. Αφετηρία για ολόκληρο το Ποικίλο

1. (Ε) Τρέξιμο μέσα στο Άλσος, στον κεντρικό δρόμο ή στα μονοπάτια που τον περιβάλλουν. Είναι σκιερό, με αρκετό κόσμο και έχει βρύσες για ξεδίψασμα και κατάβρεγμα. Είναι βέβαιο ότι μόλις η φυσική σας κατάσταση βελτιωθεί, θα δοκιμάσετε τους μεγάλους δρόμους που ανοίγονται μετά την πύλη της εξόδου. Απόσταση: Περίπου 800 μ. ο κεντρικός δρόμος. 2. (Μ) Από την πύλη εξόδου του Άλσους συνεχίζετε ευθεία, περνάτε πάνω από την Αφαία και φτάνετε σε «μπαλκόνι» πάνω από τον Σκαραμαγκά. Πριν την επιστροφή πάρτε μια ανάσα και ατενίστε τον Κόλπο της Ελευσίνας (κλείστε τα μάτια και φανταστείτε πώς ήταν κάποτε). Οι κλίσεις του δρόμου είναι βατές, ενώ υπό σκιάν δεν θα τρέξετε πουθενά. Απόσταση 3.000+ μ. 3. (Δ) Λίγο πριν από το «μπαλκόνι» του Σκαραμαγκά, ο δρόμος στρίβει δεξιά προς το βουνό. Αν αψηφίσετε την παρατεταμένη ανηφόρα, μετά από 2.000 θα φτάσετε στην κορυφή του βουνού. Στη μέση περίπου της διαδρομής, θα βρείτε το κατακόρυφο Σπήλαιο του Δρομέα, με βάθος που ξεπερνάει τα 100 μ.! Η κατάβαση προς το Δάσος θα σας ξεκουράσει, αν και τα πόδια καταπονούνται ιδιαίτερα στην ανώμαλη κατηφόρα. Εδώ είναι ιδανικό μέρος για ιλιγγιώδεις καταβάσεις με το ποδήλατο! Αφού φτάσετε στο Άνω Δάσος, στρίψτε δεξιά για να επιστρέψετε στην πύλη του Άλσους. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 7.500 μ. 4. (Δ) Από την πύλη του Άλσους δεν κατευθύνεστε προς Σκαραμαγκά, αλλά στρίβετε αμέσως δεξιά και παίρνετε την ανηφόρα προς το Άνω Δάσος. Η ανηφόρα είναι σκληρή και το οδόστρωμα χαρακωμένο από τα νερά και γεμάτο πέτρες. Όποιος το «βγάλει» όλο τρέχοντας, είναι άξιος για μετάλλιο! Απόσταση μέχρι την οδό Κατράκη 1.500+ μ.

"Πάρε τα βουνά". Τρέξιμο - ποδήλατο στο Ποικίλο. Ιδανικές διαδρομές για όλα τα γούστα 9

Άνω Δάσος, οδός Κατράκη – Ανάβαση στο βουνό από υψόμετρο πιο κοντά στην κορυφή, σε σχέση με το Άλσος Δαφνίου

 1. (Δ) Από την μπάρα του δασικού δρόμου που ξεκινάει από την οδό Κατράκη παίρνετε την ανηφόρα προς την κορυφή. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο έχετε κάνει, αλλά η κατάκτηση της κορυφής θα σας δώσει χαρά, άπλετη διπλή θέα προς το Λεκανοπέδιο και το Θριάσιο, αλλά και την ευκαιρία να επιλέξετε από εδώ πολλές σούπερ διαδρομές.

Απόσταση 1.200 μ.

 1. Αφού, λοιπόν, έχετε ανεβεί στο τρίστρατο της κορυφής, ανοίγονται μπροστά σας 3 εναλλακτικές διαδρομές για όλα τα γούστα:

α) (Ε) Αριστερός κλάδος κατά μήκος της κορυφογραμμής, που οδηγεί πάνω από τον Σκαραμαγκά. Ομαλή, χαλαρωτική διαδρομή, χωρίς έντονες κλίσεις. Απόσταση 1.000 μ. β) (Δ) Δεξιός κλάδος προς τη Ζαχαρίτσα, την ψηλότερη κορυφή του Ποικίλου (453 μ. ύψος). Αφού περάσετε το δάσος των κεραιών (που κακό χρόνο νάχουνε), απλώνονται μπροστά σας οι απέραντοι δρόμοι της κορυφογραμμής προς Πετρούπολη και Λιόσια. Αν έχετε τα απαραίτητα κουράγια, θα φτάσετε μέχρι τον ΟΔΔΥ! Απόσταση… 12.000 μ. (και άλλα τόσα να γυρίσεις). γ) (Δ) Κατευθύνεστε στην πίσω πλευρά του βουνού, προς Νεόκτιστα Ασπροπύργου, ακολουθώντας την άσφαλτο. Θα περάσετε από τον πιο πυκνό πευκώνα της περιοχής μας, θα συναντήσετε και εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων και γκρεμούς. Πριν κατεβείτε στον μεγάλο δρόμο για Αττική Οδό, στρίβετε αριστερά στον χωματόδρομο, και φτάνετε πάνω από τη λίμνη Κουμουνδούρου (προσοχή, σε μερικά σημεία ο δρόμος είναι γεμάτος πέτρες). Από εκεί επιστρέφετε προς Αφαία και Άλσος Δαφνίου (τα έχουμε περιγράψει νωρίτερα) και ανηφορίζετε και πάλι προς το Άνω Δάσος. Συνολική απόσταση για όλο τον κύκλο περίπου 11.000 μ.

"Πάρε τα βουνά". Τρέξιμο - ποδήλατο στο Ποικίλο. Ιδανικές διαδρομές για όλα τα γούστα 11

(extra Δ): Κάτω Αφαία, στον τερματισμό του μονοπατιού του downhill (κατάβαση βουνού με ποδήλατο)

Το downhill με μηχανή είναι ένα extreme sprort που συναρπάζει πολλούς. Μια πίστα του υπάρχει στο όρος Αιγάλεω, πάνω από τη γέφυρα του τρένου. Για την περίπτωσή μας, την προτείνουμε σαν διαδρομή ανάβασης του βουνού με τα πόδια, για όσους έχουν γερά κότσια. Έχει πολύ μεγάλη κλίση και έδαφος σκαμμένο από τις μηχανές. Πρόκληση, που αν την βγάλεις πέρα, σημαίνει ότι είσαι πραγματικά δυνατός! Απόσταση 2.000 μ. ως την κορυφή του βουνού.   Φυσικά, δεν εξαντλήσαμε όλες τις διαδρομές. Το βουνό έχει και άλλους δασικούς δρόμους. Όρεξη να έχεις…

Για περισσότερες διαδρομές, μονοπάτια και πληροφορίες μπορείς να ψάξεις και εδώ: Αιγάλεως – Ποικίλο. Εξερευνώντας την φύση και την ιστορία

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button