ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΙΣΤΟΡΙΑ

Υπουργείο Πολιτισμού: “Ναι” στην ανασκαφή της αρχαίας Ιεράς Οδού, αλλά…

Υπουργείο Πολιτισμού: "Ναι" στην ανασκαφή της αρχαίας Ιεράς Οδού, αλλά... 2

Ανασκαφή της αρχαίας Ιεράς Οδού

Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε τσέπη… ασθενής! Όπως προκύπτει από έγγραφα του Υπ. Πολιτισμού, Εφορεία Δυτικής Αττικής και Νήσων, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνηγορούν στην ανασκαφή ανάδειξη και προβολή της Αρχαίας Ιεράς Οδού. Με ένα μόνο μικρό κώλυμα! «Δη δει χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι». Αξίζει όμως να το παλέψουμε, γιατί η ανάδειξη της Ιεράς Οδού, του αρχαιότερου δρόμου του κόσμου, σε σημαντικό τουριστικό προορισμό θα ήταν καταλύτης ανάπτυξης για το Χαϊδάρι.

Αυτά προέκυψαν μετά από την κατάθεση πρότασης του Κίμωνα Φουντούλη προς τον προηγούμενο Υπ. Πολιτισμού κ. Ξυδάκη, για την ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού. Είχε προηγηθεί ανάλογη πρωτοβουλία των Κ. Ασπρογέρακα και Κ. Φουντούλη προς την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως τότε είχε διατυπωθεί πρόθεση πλήρους κατάχωσης της ανασκαφής στην Αφαία. Αυτό «πάγωσε» επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου. Σύμφωνα με τον Κίμωνα Φουντούλη, “Σήμερα και μετά από την θετική υπηρεσιακή γνώμη, τα ζητούμενα είναι τρία:
1. Άμεση προστασία της έως τώρα ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ιεράς Οδού. Μπορούν να αξιοποιηθούν κονδύλια ΕΣΠΑ; Υπάρχουν εθνικά κονδύλια; υπάρχει πρόθεση να αναζητηθούν χορηγίες; Τα ερωτήματα απαιτούν απάντηση πριν διαλυθούν τα ευρήματα. Πόσο μάλλον που διαβρώνεται και το περιφραγμένο τμήμα του Ιερού Αφροδίτης.
2. Προγραμματισμός ανασκαφής του υπόλοιπου τμήματος μήκους πέντε περίπου χλμ. εντός των δημόσιων δασικών εκτάσεων (Άλσος Δαφνίου – Αφαίας, Μονή Δαφνίου και Διομήδειος Κήπος).
3. Ανάδειξη του λαξευμένου στο βράχο κλάδου της Αρχαίας Ιεράς Οδού επί του λόφου, άνω από την Αφαία.” Όμως για την ανασκαφή απαιτούνται κονδύλια και χέρια. Ίσως είναι ευκαιρία για σύμπραξη όλων των εν Αθήναις Αρχαιολογικών Σχολών, όπως έχει προτείνει ο Κίμωνας Φουντούλης, αλλά και άλλων φορέων, π.χ. Πανεπιστημίων Ελλάδας και εξωτερικού, Αρχαιολογικών και Ταξιδιωτικών Οργανισμών και εντύπων, ώστε από κοινού να προχωρήσει η ανασκαφή, υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Θα συνδράμει η δημοτική αρχή και σύσσωμη η πολιτική εκπροσώπηση της πόλης τούς παραπάνω στόχους; Ας λάβουν όλοι υπόψη το διαφαινόμενο αναπτυξιακό δυναμικό για το Χαϊδάρι, που περιέχεται στην προσπάθεια ανάδειξης της Αρχαίας Ιεράς Οδού. Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να… κινήσουμε βουνά!
Υπουργείο Πολιτισμού: "Ναι" στην ανασκαφή της αρχαίας Ιεράς Οδού, αλλά... 4

 

Από την άλλη: Να σκεφτούμε καλά αν ταιριάζει η αρχαιολογική και τουριστική προβολή με έργα που έχουν δρομολογηθεί ή και προτείνονται όπως η αποχέτευση της Αφαίας μέσω Δαφνίου, επιφανειακή όδευση μετρό στο Ποικίλο κ.ά. Προφανώς και δεν ταιριάζει!

Αν δεν προβλέψουμε, δεν επιλέξουμε και δεν δράσουμε εγκαίρως, κινδυνεύουμε να χάσουμε για πάντα τη δυνατότητα να καταστεί το Χαϊδάρι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά και την απασχόληση στην περιοχή μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αρχαία Ιερά Οδός, καταλύτης ανάπτυξης για το Χαϊδάρι      /     Αρχαία Ιερά Οδός. Και όμως αντιστέκεται… 1.000 άθικτα μέτρα του αρχαίου δρόμου κείτονται στις πλαγιές του Ποικίλου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button