LIFESTYLE
Γάμος δωδεκαθεϊστών στο Ιερό της Αφροδίτης, στον Σκαραμαγκά!
Τι πιο ρομαντικό, από να κάνεις το γάμο σου στο Ιερό της Αφροδίτης, πιστεύοντας πως οι μικροί έρωτες φτεροκοπούν γύρω σου; Μην σπεύσετε να πάρετε όρκο πώς αυτά δεν γίνονται… Γίνονται και μάλιστα στη γειτονιά μας! Ζευγάρι δωδεκαθεϊστών παντρεύτηκε ένα πρωί του Φλεβάρη στον Σκαραμαγκά, στο Ιερό της Αφροδίτης, ενώπιον Δία και ανθρώπων… Μεταξύ των τελευταίων και κάτοικοι της Αφαίας, που με ανάμεικτα συναισθήματα παρακολούθησαν την τελετή.
“Σταύρωσα τα χέρια μου”
Το κείμενο αυτό δημοσεύτηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2015. Όπως μάς είπαν περίοικοι, ανάλογες τελετές συνεχίζουν να γίνονται.
Η κ. Ζωή Καλογεροπούλου, που κατοικεί δίπλα στο αρχαίο Ιερό, πήγε να δει σε τι οφείλεται η παρουσία κόσμου γύρω από τον ναό της Αφροδίτης, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Όπως μάς λέει, μόλις κατάλαβε ότι γίνεται γάμος ένιωσε αμηχανία, αλλά παρέμεινε στο χώρο. “Σταύρωσα τα χέρια μου και έμεινα για να δω. Οι συγγενείς και οι φίλοι που τους συνόδευαν ήταν χαλαροί, κανένας δεν έδειξε ενόχληση στην παρουσία μου”. Η κ. Ζωή -που κρατήθηκε και δεν έκανε τον σταυρό της στη διάρκεια του “μυστηρίου”- παρακολούθησε την τελετή και μάς διηγείται καρέ καρέ όσα συνέβησαν.
Γάμος δωδεκαθεϊστών στην Αφαία Χαϊδαρίου
Η νύφη και ο γαμπρός ήταν νέα παιδιά, γύρω στα 25. Τους συνόδευαν περίπου 35 άτομα, κάποιοι με τα παιδάκια τους, όλοι καλοντυμένοι. Μη φανταστείτε χλαμύδες και σαντάλια. Ο γάμος δεν ήταν μια καρικατούρα αρχαιολελληνικής τελετουργίας, αλλά μια σοβαρή διαδικασία.
Η νύφη, μάς λέει η κ. Ζωή, φορούσε κομψό εκρού φόρεμα μέχρι το γόνατο. Ο γαμπρός σκούρο μπλε κοστούμι με άσπρο πουκάμισο, χωρίς γραβάτα, στο πνεύμα της εποχής. Ο κουμπάρος προτίμησε εκρού κοστούμι, επίσης χωρίς γραβάτα. Ο χώρος του Ιερού, τα περίφημα “παραθυράκια” και οι γύρω μάντρες είχαν από πριν στολιστεί με πολύχρωμα καντηλάκια με λάδι, κεράκια, φρούτα και γλαστράκια με φυτά.
Η πόρτα ήταν κλειστή και έτσι οι συνοδοί αναγκάστηκαν να ανεβάσουν τη νύφη πάνω από τα κάγκελα, από το σημείο αυτό της μάντρας. |
Η άφιξη του ζευγαριού έγινε σε χαρούμενο κλίμα, μέσα σε γέλια και ευχές. Όμως η πόρτα του Ιερού ήταν κλειστή με λουκέτο. Σήκωσαν, λοιπόν, στα χέρια τη νύφη και την πέρασαν πάνω από το κάγκελο της μάντρας. Ακολούθησαν ο γαμπρός και άλλοι 15 από τους πιο νέους της παρέας. Οι άλλοι κάθισαν έξω, στα πεζουλάκια.
Σήκωσαν τα χέρια στον ουρανό
Ο γάμος ξεκίνησε με ψαλμωδίες και όλοι σήκωσαν τα χέρια στον ουρανό. Η κ. Ζωή δεν μπόρεσε να αντιληφθεί συγκεκριμένο πρόσωπο με τον ρόλο του ιερέα. Κάποιος όμως κρατούσε ένα θυμιατό με λιβάνι. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα φιλί ανάμεσα στους νιόπαντρους, ενώ ταυτόχρονα, όσοι κρατούσαν κεράκια, τα άφησαν στις πέτρες του αρχαιολογικού χώρου, μαζί με τα φρούτα. Σήκωσαν και πάλι τη νύφη και την έβγαλαν στην οδό Αγίου Αντωνίου, όπου κεράστηκαν γλυκά και φρούτα από ένα μεγάλο καλάθι.
Στο σημείο αυτό έγινε η τελετή του γάμου των οπαδών της αρχαίαοελληνικής θρησκείας. |
Γίνονται τελετές
Ρωτήσαμε την κ. Ζωή αν σοκαρίστηκε από την δωδεκαθεϊστική τελετή που παρακολούθησε.
– Όχι καθόλου, μάς απάντησε. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται στην Αφαία τελετές των οπαδών της αρχαίας θρησκείας.
– Τι είδους τελετές γίνονται;
– Έρχονται με χλαμύδες και σαντάλια, γιρλάντες από κισσό ή δάφνη στο κεφάλι, χτυπούν τύμπανα και τραγουδούν ύμνους, αφήνουν αφιερώματα (φρούτα, λουλούδια κτλ.). Αυτό γίνεται τρεις φορές το χρόνο και τους συνοδεύει περιπολικό της Αστυνομίας. Αρχικά ήταν 2-3 άτομα, ενώ την τελευταία φορά μέτρησα πάνω από 50.
Η κ. Ζωή, ζητάει από τους αρμόδιους της αρχαιολογικής υπηρεσίας να ορίσουν ωράριο λειτουργίας του Ιερού της Αφροδίτης και να ανοίγει σε καθορισμένες ώρες ο χώρος, ώστε να μην αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι, ακόμα και οι μελλόνυμφοι (!) να πηδούν τις μάντρες. Ζητάει ακόμη να τοποθετηθούν τουαλέτες, καθώς είναι απαράδεκτο να καταφεύγουν οι επισκέπτες στα γύρω δέντρα.
Υπάρχει όμως και μια πολύ επικίνδυνη παράμετρος: “Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν δύο πολύ βαθιά πηγάδια, που είναι ακάλυπτα. Οι επισκέπτες που μπαίνουν χωρίς τη συνοδεία φύλακα κινδυνεύουν σοβαρά, αφού δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Πρέπει οπωσδήποτε να σκεπαστούν τα πηγάδια”, λέει η κ. Ζωή.
Λουλούδια και φυτά που αφήνουν πίσω τους οι πιστοί που παίρνουν μέρος στις τελετές, στο ιερό της Αφροδίτης. |
Μενέλαος Χρόνης