ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αυτοί είναι οι μισθοί δημάρχου-αντιδημάρχων

Υπογράφηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών στις 5 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Οκτωβρίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει τον τίτλο ”Καθορισμός αποδοχών α) αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και β) γενικών γραμματέων δήμων”.

Οι μισθοί των Δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και γενικών γραμματέων των Δήμων συνδέονται με τον μισθό Γενικού Γραμματέα Υπουργείου ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 4.631 ευρώ, μηνιαίως, τα οποία αναλύονται σε 3.231 ευρώ ως βασικός μισθός και άλλα 1400 ευρώ ως επίδομα θέσης. Αυτοί είναι οι μισθοί δημάρχου-αντιδημάρχων 2

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Δήμος Χαϊδαρίου με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, εμπίπτει στην δεύτερη κατηγορία δηλαδή σε αυτούς που θα λαμβάνουν το 72% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου, αφού ο Δήμος μας έχει πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους.

Επομένως οι αποδοχές του Δημάρχου της πόλης μας καθορίζονται στα 3.334 ευρώ.

Αντιστοίχως τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι αντιδήμαρχοι θα είναι στα 1.667 ευρώ (50% του μισθού του Δημάρχου) και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου 700 ευρώ (21% της αντιμισθίας του Δημάρχου).

Λίγο καιρό πριν οι δανειστές θεωρούσαν πως η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά υψηλή (αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ) και ως εκ τούτου είναι μια μόνιμη πηγή αδυναμίας για τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα, εστίαζαν και στο γεγονός ότι οι μισθοί του Δημοσίου ξεπερνούν κατά 15% τους αντίστοιχους του ιδιωτικού (για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης) και ως εκ τούτου λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για αύξηση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων έχουν βασικό μισθό 3.231 ευρώ που αθροιζόμενος με το επίδομα θέσης ευθύνης των 1.400 ευρώ, συνολικά φθάνει στα 4.631 ευρώ μηνιαίως. Δεδομένου ότι με το μισθό του γενικού γραμματέα συνδέονται και οι αποδοχές μια σειράς στελεχών και υπάλληλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κόστος της μισθοδοσίας για τον προϋπολογισμό εκτοξεύεται.

Οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς υπουργείων και οι ειδικοί γραμματείς έχουν βασικό μισθό 2.800 ευρώ. Οι υπάλληλοι ειδικών θέσεων πρώτου βαθμού λαμβάνουν το 70% του βασικού μισθού του ειδικού γραμματέα, ήτοι 2.261 ευρώ και οι υπάλληλοι ειδικών θέσεων 2ου βαθμού το 65% του  βασικού μισθού ειδικού  γραμματέα, ήτοι 1.820 ευρώ.

Οι διευθυντές πολιτικών γραφείων έχουν μισθό 2.154 ευρώ, οι ειδικοί σύμβουλοι υπουργών με διδακτορικό λαμβάνουν 2.036 ευρώ, οι ειδικοί σύμβουλοι με μεταπτυχιακό 1.918 ευρώ και οι ειδικοί σύμβουλοι χωρίς διδακτορικό ή μεταπτυχιακό έχουν αποδοχές 1.800 ευρώ!

Οι ειδικοί συνεργάτες υπουργών με διδακτορικό λαμβάνουν 1.918 ευρώ, οι ειδικοί συνεργάτες μεταπτυχιακό 1.800 ευρώ και οι ειδικοί συνεργάτες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χωρίς διδακτορικό ή μεταπτυχιακό έχουν αποδοχές 1.697 ευρώ. Οι δε ειδικοί συνεργάτες υπουργών που έχουν τελειώσει μόνον το λύκειο έχουν μισθό 1.587 ευρώ!

Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στο σύνολο της οικονομίας ανέρχεται σε 874 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα είναι 777 ευρώ (περιλαμβάνει και μερικώς και πλήρως απασχολούμενους) και στον δημόσιο τομέα είναι 1.075 ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button