ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτιά και επεκτείνεται το “Ελ Βενιζέλος”

 

Η εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δημιουργεί νέες απαιτήσεις όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιβατών, τις οποίες η υπάρχουσα υποδομή εξυπηρετεί πλέον οριακά.

Για το λόγο αυτό δρομολογήθηκε η λεγόμενη «μικρή επέκταση» του «Ελ. Βενιζέλος», τα έργα της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του αεροδρομίου και της «Άκτωρ». Πρόκειται για το πρώτο βήμα, που θα οδηγήσει στη «μεγάλη επέκταση» του «Ελ. Βενιζέλος», η οποία κρίνεται απαραίτητη με δεδομένο ότι υπολογίζεται ότι σε μία διετία το αεροδρόμιο θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ κίνησης.

Το έργο της επέκτασης είχε αρχικό προϋ­πο­λογισμό 31 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και μετά τον διαγωνισμό η σύμβαση έκλεισε στα 18 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο  πρέπει να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες από σήμερα και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Μαΐου 2019. Η εργολαβία περιλαμβάνει τη νοτιοδυτική επέκταση του κεντρικού αεροσταθμού, με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 14.950 τ.μ.

Το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της επιβατικής κίνησης, που έφθασε το 2017 τα 21,7 εκατ. επιβάτες, αλλά και εξαιτίας της εφαρμογής του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων, με χρήση βάσης δεδομένων, σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς/από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των κορυφαίων στον κόσμο ετήσιων βραβείων ASQ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International / ACI World), τα οποία αναγνωρίζουν τα καλύτερα αεροδρόμια διεθνώς σύμφωνα με την ικανοποίηση των επιβατών σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατηγορία του (15-25 εκ. επιβατική κίνηση).

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button