ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άρωμα Μαστίχας Χίου στην πλατεία Δημαρχείου

 

Η μαστίχα είναι σύμβολο του πανέμορφου νησιού του ανατολικού Αιγαίου, αφού όσο κι αν ψάξεις όλη την υδρόγειο θα τη βρεις μόνο στη Νότια Χίο. Τη μεγαλύτερη όμως παραγωγή μαστίχας έχει ένα κεφαλοχώρι, το Πυργί. Οι Πυργούσοι, λοιπόν, αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του τόπου τους με υπερτοπικής εμβέλειας εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι, του οποίου υπήρξαν οι πρώτοι κάτοικοι.

Η χιακή παροικία του Χαϊδαρίου

Αποτέλεσαν και αποτελούν ζωντανό κύτταρο του πολιτισμού της πόλης μας, με έντονη δράση και συνεισφορά σε πολλούς τομείς. Για μία ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής πραγματοποίησε την ετήσια Γιορτή Μαστίχας στην πλατεία Δημαρχείου. Χιώτες από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, αλλά και εκατοντάδες συνδημότες μας μέλη και φίλοι του συλλόγου παραβρέθηκαν σε αυτή την καλοκαιρινή γιορτή, που αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Η πλατεία μεταμορφώθηκε σε ένα χιώτικο χωριό, όπου ήταν ευδιάκριτη και η ντοπιολαλιά τους.

Μαρία Μπρη: «Η ευλογία του τόπου μας»

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, είπε πως το προϊόν που παράγεται στη Χίο είναι ευλογημένο. Αυτό στηρίζει την τοπική τους οικονομία και καθιστά το νησί τους υπερήφανο, μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα. Στα μεσαιωνικά τους χωριά ευλόγησε η φύση να βγαίνει το μαστίχι και συνέδεσε την ιστορία του με τη μοίρα του νησιού. Τη μεγαλύτερη παραγωγή έχει το δικό τους κεφαλοχώρι, το Πυργί. Η παραγωγή του γίνεται με τον ίδιο και απαράλλακτο παραδοσιακό τρόπο, όπου μετέχουν άτομα κάθε ηλικίας, όλο το χρόνο. Διάχυτη είναι η μυρωδιά της στους σκίνους και τα καντούνια. Για την καλύτερη διάθεση της το 1938 δημιουργήθηκε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Σύμφωνα με την κ. Μπρη, ένα σπουδαίο έργο που θα μείνει στην ιστορία τους είναι και το Μουσείο Μαστίχας, που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Πυργίου.

Η πρόεδρος του συλλόγου, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που κατέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να είναι δημιουργική και η φετινή χρονιά. Ευχαρίστησε ακόμα και τη χορευτική ομάδα, που εμπλουτίζει και ομορφαίνει τις εκδηλώσεις τους.

Μιχάλης Σελέκος: «Πυλώνας σύνδεσης Πυργίου – Χαϊδαρίου ο σύλλογος σας»

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος για μία ακόμα χρονιά εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης. Χαρακτήρισε πλούσια τη δραστηριότητα του συλλόγου σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αφού κρατάει ισχυρούς τους δεσμούς των Πυργούσων που μένουν στο Χαϊδάρι, φέρνοντας ήθη και έθιμα που πολλές φορές ξεχνιούνται, αν δεν υπάρχουν οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι.

Βλέποντας ένα πανό που ανέγραφε «Φέτος το καλοκαίρι πάμε Χίο», πρότεινε σε όσους μπορέσουν φέτος να πάνε στο χωρίο τους για τις φετινές διακοπές, κάτι που είναι αναγκαίο για τη στήριξη του και για να ξαναζωντανέψει και αυτό. Σημείωσε πως είναι η συγκεκριμένη γιορτή είναι η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στο Χαϊδάρι γι’ αυτό το καλοκαίρι, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Έδωσε για πολλοστή φορά πολλά συγχαρητήρια στο σύλλογο, γιατί συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο να διοργανώνουν αυτή την πανέμορφη γιορτή με το άρωμα της μαστίχας.

Χριστιάνα Καλογήρου: «Θησαυρός και πρεσβευτής της Χίου, η μαστίχα»

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υποστήριξε πως βρίσκονται όλοι στην πλατεία του Δημαρχείου Χαϊδαρίου για να φέρουν άρωμα μαστίχας στη φιλόξενη Αττική γη. Πριν από χρόνια άνοιξε την αγκαλιά της και δέχτηκε όλους εκείνους που έφυγαν από τα νησιά τους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που είχαν. Όλοι αυτοί όμως νιώθουν πως κάτι τους λείπει. Τα αρώματα, η φύση αλλά κυρίως ο κόσμος. Το δυσκολότερο όμως για αυτούς είναι, όταν τελειώνουν οι καλοκαιρινές τους διακοπές και έρχεται ο Σεπτέμβρης που πρέπει να γυρίσουν πίσω.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως τα ακριτικά μας νησιά, αρχίζουν να προκόβουν όλο και περισσότερο, αξιοποιώντας τους θησαυρούς τους . Η μαστίχα λοιπόν είναι ο θησαυρός της Χίου. Με πολλή δουλειά και προσήλωση, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου προσπαθεί να το αναδείξει ως προϊόν και να το φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Η κ. Καλογήρου θεώρησε πως, όταν κάποιος αγκαλιάζει, αγαπάει και προωθεί ένα προϊόν, βοηθά για να πάει ο τόπος του μπροστά. “Γιατί τα προϊόντα μας είναι οι πρεσβευτές μας”, είπε. Αυτά είναι που οδηγούν το όνομα στα πέρατα του κόσμου και συμβάλουν και στην τουριστική ανάπτυξη. Κλείνοντας, αφού ευχήθηκε καλό καλοκαίρι, προσκάλεσε όλους στη Χίο. Στο σημείο εκείνη η κ. Μπρη, δώρισε στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ένα ιστορικό λεύκωμα του Δήμου Χαϊδαρίου.

«Πάντα τέτοια και με τόσο κόσμο»

Ο βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, αφού ένιωσε πως η πλατεία Δημαρχείου μοσχοβολούσε μαστίχα, συνεχάρη τον εθνικοτοπκό μας σύλλογο για τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Ευχήθηκε να είναι όλοι εκεί για πολλές χρονιές και να γιορτάζουν τέτοιες ευκαιρίες.

Ο έτερος βουλευτής του νησιού, Νότης Μηταράκης, έμεινε έκπληκτος που κάθε χρονιά ο συγκεκριμένος σύλλογος γεμίζει αίθουσες και πλατείες. Κάλεσε ανοικτά το δήμαρχο της πόλης μας στη Χίο και με αφορμή τα 80 χρόνια της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, που θα γιορτάσουν φέτος.

Ο Χαϊδαριώτης πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών

Νοσταλγικές μνήμες από το μακρινό παρελθόν εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος. Θυμήθηκε με συγκίνηση όταν το 1977 η οικογένεια του μετοίκησε στο Χαϊδάρι και εγκαταστάθηκαν προσωρινά στο λεκανοπέδιο. Ήταν η εποχή που πολλοί άφηναν πίσω την πατρίδα τους, για μια καλύτερη ζωή. Όπως ανέφερε ο κ. Τούμπος, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, ενώ διατέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Σε άλλο σημείο τόνισε πως ο όρος «Νησί Μαστίχας», αναφέρεται από πολλούς περιηγητές από τον 9ο αιώνα. Επίσης από τον 5ο αιώνα π.Χ. αναφέρεται στη μαστίχα ο Ηρόδοτος, ενώ για τις θεραπευτικές του ιδιότητες γίνεται αναφορά από τον Θεόφραστο, τον Κλήμιο, τον Διοσκουρίδη και τον Ιπποκράτη.

Το 1938 ιδρύθηκε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών με μέλη τους 20 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς τους. Στόχος τους ήταν να αποτραπεί η εκμετάλλευση τους από τους εμπόρους, εκείνη την εποχή. Με την ίδρυση της Ένωσης, παρατηρείται η συνεχής αύξηση της παραγωγής της σταθερά πάνω από 200 τόνους, με αποκορύφωμα το 1971 που η παραγωγή έφτασε τους 346 τόνους. Μετά τη μεταπολίτευση η παραγωγή της μειώθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα το 1991 να πέσει στους 70 τόνους. Τα τελευταία χρόνια παρά την οικονομική κρίση, η παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί στους 143 τόνους. Εκτίμησε μάλιστα πως, αν δεν υπήρχαν οι πρόσφατες πυρκαγιές, η παραγωγή της θα ξεπερνούσε τους 160 τόνους.

«Εθνικό κεφάλαιο η μαστίχα»

Ο κ. Τούμπος υποστήριξε πως η μαστίχα αποτελεί το έναν από τους δυο βασικούς πυλώνες του νησιού τους, μαζί με τη ναυτιλία. Σήμερα εξάγεται σε 36 χώρες. Από ΗΠΑ ως Ιαπωνία και από Σουηδία έως Αυστραλία, σε διάφορες μορφές. Το 2015 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πιστοποίησε τη μαστίχα για δύο θεραπευτικές ενδείξεις: τα δυσπεπτικά προβλήματα, τις δερματικές φλεγμονές και την επούλωση τους. Το 2017 ιδρύθηκε το Κέντρο Έρευνας και ανάπτυξης της μαστίχας. Αποτελεί μια επένδυση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έχει έδρα την Χίο με συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ιδιωτών. Κλείνοντας υποστήριξε πως αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για το νησί τους, αλλά και για τη χώρα μας.

Στον κ. Τούμπο απονεμήθηκε μια αναμνηστική πλακέτα για την έμπρακτη συμπαράσταση στο σύλλογο, αλλά και για το έργο που επιτελεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

Συγχαρητήριες επιστολές για την διοργάνωση της εκδήλωσης έστειλαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Πυργούσικο γλέντι

Ακολούθησε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου. Ο χοροδιδάσκαλος Στάθης Καραστέργιος κάλεσε όλους να το πλαισιώσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με χορούς από τη Ρόδο και τους Φούρνους Ικαρίας και κατέληξε στη Σούστα Βολίσου και στον Πυργούσικο.

Στην ανάπαυλα προβλήθηκε ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για τη μαστίχα. Στη συνέχεια τα μουσικά ηνία ανέλαβε μια τριμελής ορχήστρα από το Πυργί, που ήρθε στο Χαϊδάρι για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Έπαιξαν οι μουσικοί Νίκος Καραολάνης (βιολί-τραγούδι), Δημήτρης Ράπτης (λαούτο-τραγούδι) και Παναγιώτης Παπαγεωργίου (κρουστά). Το γλέντι δεν άργησε να ξεκινήσει και κράτησε έως αργά το βράδυ. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησαν περίπτερα, που πουλούσαν παραδοσιακά προϊόντα Χίου. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν άφθονα χιώτικα κεράσματα μαστίχας. Και του χρόνου…

Άρωμα Μαστίχας Χίου στην πλατεία Δημαρχείου 1

Άρωμα Μαστίχας Χίου στην πλατεία Δημαρχείου 3

Άρωμα Μαστίχας Χίου στην πλατεία Δημαρχείου 5

Άρωμα Μαστίχας Χίου στην πλατεία Δημαρχείου 7

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button