ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αρνητικό ρεκόρ τον Ιανουάριο στο Χαϊδάρι – 14 εγκλεισμοί στα ψυχιατρεία

 

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο πρώτος μήνας του νέου έτους σε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα. Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε τον Ιανουάριο που μας πέρασε ο αριθμός των Χαϊδαριωτών που βρέθηκαν στα ψυχιατρεία με τη διαδικασία του ακούσιου εγκλεισμού.

14 συμπολίτες παραπέμφθηκαν σε ψυχιατρική εξέταση και όπως είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” υψηλόβαθμος αξιωματικός του Α.Τ. Χαϊδαρίου, για πρώτη φορά βλέπει να καταγράφονται τέτοιου είδους περιστατικά μέσα σε τόσο λίγες μέρες!

Με τον ερχομό του 2018 δεν σταμάτησαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου, όλες τις ώρες. Οι καταγγέλλοντες ζητούσαν εσπευσμένα τη συνδρομή της Αστυνομίας, για εγκλεισμό συγγενικού τους προσώπου, σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας τους συνιστούσε να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και με ήρεμο τρόπο τους εξηγούσε με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η υπηρεσία να παρέμβει. Κατ’ αρχάς απαιτούνται τουλάχιστον δύο ενυπόγραφες καταγγελίες, από συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης απαιτείται εισαγγελική παραγγελία για τη μεταγωγή του σε νοσοκομείο. Την απόφαση για τον εγκλεισμό ή μη δεν την εκδίδει κάποια εισαγγελική ή δικαστική αρχή, αλλά δύο ψυχίατροι από το εφημερεύον νοσοκομείο. Κάποιες υποθέσεις πήραν το δρόμο της προβλεπόμενης διαδικασίας και κάποιες άλλες σταμάτησαν από συγγενείς τους με το κλείσιμο του τηλεφώνου.

Σε όλο το ηλικιακό φάσμα

Υψηλόβαθμος αστυνομικός που υπηρετεί στην πόλη μας, μιλώντας στο «Χαϊδάρι Σήμερα», εξέφρασε τη λύπη του για τέτοια συμβάντα, που καταγράφονται καθημερινά στο  βιβλίο της υπηρεσίας του. Όπως μας είπε, για πρώτη φορά σε μια πολύχρονη υπηρεσία στο σώμα βλέπει τόσα πολλά τέτοιου είδους περιστατικά μέσα σε τόσο λίγες μέρες!

Σε ό,τι αφορά την ηλικία των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, η ηλικιακή κλίμακα ποικίλει. Αρκετοί εκδήλωσαν έντονες αυτοκτονικές τάσεις, μεταξύ τους και μία κοπέλα 22 ετών, αλλά και τρεις μεσήλικες συνδημότες, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα μας η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ, κ. Βασιλική Μούγια, απέδωσε την έξαρση του φαινομένου, μεταξύ άλλων, και στην οικονομική κρίση και την ανεργία.  

Στην πραγματικότητα μεγαλύτερος ο αριθμός 

Όπως αναφέραμε, από την 1/1/2018 νοσηλεύονται στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της πόλης μας 14 συνδημότες μας. Από αυτούς οι οκτώ οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία συνοδευόμενοι από περιπολικό, ενώ οι υπόλοιπο έξι πείστηκαν την τελευταία στιγμή και ζήτησαν να παραπεμφθούν από μόνοι τους.

Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε και περιπτώσεις ασθενών που εξετάστηκαν αλλά αποφασίστηκε από τους γιατρούς η κατ’ οίκον νοσηλεία με λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ο αριθμός όσων χρειάστηκαν ψυχιατρική βοήθεια κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους είναι ακόμη μεγαλύτερος.

«14 εγκλεισμοί σε ένα μήνα, είναι πάρα πολλοί», μας λέει ο συνομιλητής μας.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Έρευνα: «Στα κόκκινα» οι ακούσιοι εγκλεισμοί στα ψυχιατρεία – Μιλούν αστυνομικοί και στελέχη του ΨΝΑ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button