ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άρχισε η απομάκρυνση 2.500 προσφύγων από τον Σκαραμαγκά

Σε εφαρμογή μπήκε το κυβερνητικό σχέδιο εκκένωσης του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά και ήδη έχουν μεταφερθεί σε άλλους καταυλισμούς οι πρώτες οικογένειες. Η μεγάλη μονάδα, στην οποία ζουν με αυξομειώσεις περίπου 2.500 άνθρωποι, αδειάζει καθώς η προβλήτα 4 του Ναυπηγείου, όπου έχει στηθεί το καμπ από την άνοιξη του 2016, πρόκειται να εκποιηθεί από την ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή μέχρι τις 30 Ιουνίου, η δομή θα αναστείλει οριστικά τη λειτουργία της. Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες πρόσφυγες μαζεύουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και περνάνε για τελευταία φορά την κεντρική πύλη.

Οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρονται με  πούλμαν για μετεγκατάσταση στην αντίστοιχη δομή που λειτουργεί στο Σχιστό Κερατσινίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, γι’ αυτό το λόγο εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν εκεί νέους οικίσκους.

Ένας άλλος αριθμός καταγεγραμμένων προσφύγων, που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, δεν δικαιούνται πλέον φιλοξενία σε οργανωμένη δομή. Αν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας είναι υποχρεωμένοι για  να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους μέσω αναζήτησης εργασίας.

Τέλος κάποιοι άλλοι, μη καταγεγραμμένοι, που διέμεναν παράνομα στη Δομή Σκαραμαγκά φεύγουν μόνοι τους «στα κρυφά», φοβούμενοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, απώτερος σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης είναι η μεταφορά όσων σήμερα φιλοξενούνται εδώ σε άλλες δομές, όχι μόνο στο Σχιστό αλλά και στην ενδοχώρα.  

Δείτε ρεπορτάζ από την ημέρα άφιξης των πρώτων προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button