ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αρχαία Ιερά Οδός: Οδυνηρή καταστροφή, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί!

Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα είναι “γροθιά στο στομάχι” κάθε ανθρώπου ενδιαφέρεται για την ιστορία αυτού του τόπου. Και ταυτόχρονα κόλαφος για το Υπουργείο Πολιτισμού, που παριστάνει ότι η Ιερά Οδός… δεν υπάρχει!

Τις έστειλε στην εφημερίδα μας σήμερα ο κ. Γιώργος Κόκκινος, μέλος της Διαρκούς Κίνησης Πολιτών, μετά από αυτοψία που πήγε να κάνει στο σημείο όπου διέρχεται το λεγόμενο “ορεινό τμήμα” του αρχαιότερου δρόμου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουμε εξαγγείλει για τη δημιουργία ενός μονοπατιού παράλληλου με την πορεία του, στην Κοιλάδα του Δαφνιού.

Αρχαία Ιερά Οδός: Οδυνηρή καταστροφή, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί! 3
Παντού σκαμμένο και φυτεμένο το ίχνος της Αρχαίας Ιεράς Οδού.

Ο κ. Κόκκινος, λοιπόν, σε σημείο όπου είναι σχεδόν βέβαιη η διέλευση της Ιεράς Οδού, με επιφανειακά μάλιστα σημάδια, αντίκρυσε ένα “βομβαρδισμένο” τοπίο! Πολλοί λάκκοι για δενδροφύτευση έχουν διασαλεύσει όλη την επιφάνεια και πιθανότητα και το πέτρινο οδόστρωμα, που βρίσκεται από κάτω. Με μια λέξη, καταστροφή.

Φυσικά δεν φταίνε οι άνθρωποι που έκαναν εκεί τη δενδροφύτευση (πιθανολογούμε ο ΑΣΔΑ). Καμία ειδοποίηση δεν υπήρχε ότι βρίσκονται πάνω σε πολύτιμο μνημείο. Αυτό είναι κυριολεκτικά αφημένο στην τύχη του.

Η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις τοπικές αρχαιολογικές αρχές, που ποτέ δεν έκαν έστω το στοιχειώδες καθήκον τους για την Αρχαία Ιερά Οδό. Δηλαδή απλά να τοποθετήσουν σήμανση στα σημεία όπου πιθανολογείται η διέλευσή της, ώστε να μην γίνονται επεμβάσεις σαν αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Αρχαία Ιερά Οδός: Οδυνηρή καταστροφή, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί! 5

Φυσικά θα ήταν πολύ καλύτερο να γίνει ανασκαφή κατά μήκος του αρχαίου δρόμου σε δημόσιες εκτάσεις και να έρθει στο φως. Δυστυχώς το κράτος αδιαφορεί. Και έτσι, σε άλλα σημεία μπορεί να έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές από μπουλντόζες και άλλες βαριές εργασίες, από ανύποπτους δημόσιους οργανισμούς ή ιδιώτες.

Υπήρχε περίπτωση να συμβούν αυτά σε άλλη χώρα, αν βρισκόταν εκεί μια Ιερά Οδός; Κατά τα άλλα, ο “βαρύς” πατριωτισμός μάς περισσεύει…

Θέλετε μια ακόμη απόδειξη της εκκωφαντικής αδιαφορίας του Υπ. Πολιτισμού; Το 2013 ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας είχε αποφασίσει την κατάχωση του τμήματος της Ιεράς Οδού που έχει αποκαλυφθεί στον Σκαραμαγκά, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα σημεία του ιστορικού δρόμου, για να μην καταστραφεί εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Όμως ούτε καν αυτό έγινε ποτέ, δηλαδή έστω να ρίξουν λίγο χώμα από πάνω. Το παράτησαν και αυτό… Πόση ντροπή! (πιο αναλυτικά εδώ: Κατάχωση της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά αποφάσισε ο υπουργός Πολιτισμού)

Επειδή δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα, το “Χαϊδάρι Σήμερα” θεωρεί απολύτως επιτακτική την ταχεία προώθηση της μελέτης Μποφίλια για δημιουργία χωμάτινου ορειβατικού μονοπατιού, το οποίο θα ακολουθεί πιστά την πιθανολογούμενη ή εντοπισμένη θέση-πορεία του αρχαίου οδοστρώματος της Ιεράς Οδού, σε σταθερή απόσταση από αυτό. Πρόκειται για εξαιρετικά ήπια παρέμβαση, απολύτως υλοποιήσιμη, η οποία αφενός θα δημιουργήσει μια θαυμάσια διαδρομή σε επαφή με την Αρχαία Ιερά Οδό, που αφενός θα γίνει δημοφιλής σε Έλληνες και ξένους, αφετέρου θα λειτουργήσει σαν “ασπίδα” σε κάθε νέα καταστροφική παρέμβαση, μέχρι να βρεθεί κάποτε η διάθεση στο ελληνικό κράτος να κάνει τις ανασκαφικές εργασίες. Ο Δήμος Χαϊδαρίου, υπόψη του οποίου τέθηκε η μελέτη, είναι θετικός και θα την προωθήσει.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση Μποφίλια για το μονοπάτι ανάδειξης και προστασίας στο παρακάτω άρθρο:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button