Η Ελλάδα υποφέρει όχι από τους κακούς ξένους, αλλά από τον κακό εαυτό της. Εδώ και αρκετές δεκαετίες είχαμε αναρίθμητες ευκαιρίες να φτιάξουμε παραγωγική βάση η οποία θα έφερνε πραγματική ανάπτυξη. Αντιθέτως, προτιμήσαμε να διαχειριστούμε τα εισερχόμενα δανεικά χρήματα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: διορίζαμε αφειδώς στο δημόσιο υπεράριθμο προσωπικό με σκοπό να στελεχώσουμε ένα πελατειακό κράτος το οποίο θα διαιώνιζε στην εξουσία συγκεκριμένα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Έτσι δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε. Αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει ήταν να δανείζαμε τα χρήματα σε παραγωγικές δραστηριότητες της πραγματικής αγοράς, ώστε να λειτουργούσαν ως σπόρος προσέλκυσης κεφαλαίων, εργασίας και επενδύσεων.

Το κράτος λοιπόν στην Ελλάδα ουδέποτε ακολούθησε τις καταβολές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Το Κοινωνικό Συμβόλαιο ουδέποτε λειτούργησε. Όλοι μας πληρώνουμε για παροχές που δεν έχουμε. Σήμερα η Ελλάδα, για να το πούμε σχηματικά και ανάγλυφα, έχει συντελεστές φορολογίας Σουηδίας με κοινωνικές παροχές Σομαλίας. Παράλληλα συντηρεί ένα ιδεοληπτικό σύστημα, μέσα στο οποίο ο ιδιώτης επαγγελματίας θεωρείται εξ ορισμού απατεώνας. Ολόκληρο το σύστημα ωθεί τον πολίτη στο να συμμετάσχει ως πελάτης στο άρρωστο παιχνίδι του κρατισμού.

Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία και να σταθούμε στα πόδια μας. Να μην ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά ευκαιρίες. Οφείλουμε πρώτιστα να δίνουμε έμφαση στην επιστήμη και τα μαθηματικά. Να μάθουμε να αγαπάμε τους αριθμούς και να ζούμε σύμφωνα με ορθολογικούς κανόνες. Ο λαϊκισμός, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία είναι οι πηγές των δεινών.

Με αυτές τις σκέψεις, ο Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης, Δρ. Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών και στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων, απαντά στα εξής ερωτήματα: “Γιατί είμαστε σε κρίση και πού χρωστάμε;” “Ποιος μας έβαλε στα μνημόνια και τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να κάνουμε;” “Τι είναι οι τράπεζες, πώς κύλισε το χρήμα στην Ελλάδα και πώς διαφορετικά θα έπρεπε να κυλίσει;” Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο χώρο Ιωνία του δήμου Βούλας στις 25/11/2017.