ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αποπειράθηκαν να κλείσουν την Εθνική Οδό – Πρόσφυγες αρνούνται να εγκαταλείψουν τον Σκαραμαγκά

Επεισόδια ξέσπασαν το τελευταίο διήμερο στον Σκαραμαγκά, με κορύφωση την απόπειρα αποκλεισμού ήης Εθνικής Οδού από πρόσφυγες, η οποία αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Στον καταυλισμό επικρατεί αναβρασμός και ένταση και η παρουσία της Αστυνομίας είναι συνεχής για να αποτραπεί κλιμάκωση των επεισοδίων. Υπάρχει πάντως προβληματισμός σχετικά με τον βαθμό ρεαλισμού που περιέχει η κυβερνητική πρόσκληση “βγείτε και κολυμπήστε στα βαθιά” σε μια περίοδο ισχυρής αύξησης της ανεργίας. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και λίγοι επιθυμούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Η “ωρολογιακή βόμβα” της νέας φάσης του προσφυγικού, στην οποία αναφερθήκαμε πριν από λίγες μέρες, έφτασε στον χρόνο πυροδότησής της. Από την 1η Ιουνίου, μετά από απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης, καλούνται να αποχωρήσουν από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά και να αναζητήσουν με δικές τους δυνάμεις στέγη και εργασία περίπου 500 άτομα. Το μέτρο αφορά πρόσφυγες των οποίων ικανοποιήθηκε το αίτημα παραχώρησης ασύλου στη χώρα μας, τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι αντιδρούν, ορισμένοι έντονα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Έτσι το Α.Τ. Χαϊδαρίου και άλλες αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να παρέμβουν σε αρκετές περιπτώσεις που απειλήθηκαν επεισόδια, για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Η 48ωρο γεμάτο ένταση

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου, όταν περίπου 180 πρόσφυγες έκλεισαν την πύλη της Δομής και εμπόδισαν τη διέλευση φορτηγών με κοντέινερ. Όλα αυτά γιατί αρνούνται να αποχωρήσουν από το καμπ, υποστηρίζοντας πως για πολλούς λόγους, όπως η μη γνώση της ελληνικής γλώσσας, δεν θα καταφέρουν να βρουν εργασία και να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους. Διεκδικούν λοιπόν τη συνέχιση της διαμονής  τους στο χώρο και την διαβίωσή τους με τα επιδόματα που λαμβάνουν.

Από την πλευρά της η νέα διοικήτρια της Δομής, Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου, τους εξήγησε το ισχύον νομικό πλαίσιο, κάνοντάς τους γνωστά τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματα που έχουν. Επίσης τόνισε πως υπάρχουν αρκετά προγράμματα του ΟΑΕΔ που απευθύνονται σε αυτούς και θα συμβάλουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Όταν κατάλαβαν ότι δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, προχώρησαν σε κινήσεις διαμαρτυρίας, σαν την προαναφερθείσα με τον αποκλεισμό των φορτηγών, αλλά οι άνδρες του Α.Τ. Χαϊδαρίου τους απώθησαν με ήπιο τρόπο και οι εξεγερμένοι επανήλθαν στη δομή, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη μέρα. Παράλληλα υπέβαλλαν στη διοίκηση του Κέντρου αιτήματα, όπως ελεύθερο ωράριο εισόδου – εξόδου (όχι από 7π.μ έως 7μ.μ όπως ισχύει το τελευταίο διάστημα).

Γύρω στις 9:30 το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουνίου περίπου 300 πρόσφυγες προσπάθησαν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό, ζητώντας την παραίτηση της διοικήτριας. Συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας, στη στροφή της Εθνικής οδού στον Σκαραμαγκά, στο ύψος της υπόγειας διάβασης, με σκοπό να διακόψουν την κυκλοφορία. Μάλιστα για να πετύχουν το στόχο τους έριξαν λάστιχα αυτοκινήτων στην άσφαλτο και προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν διερχόμενα λεωφορεία, αλλά και με απόπειρα κατάληψης του οδοστρώματος από μητέρες που είχαν μικρά παιδιά στα καροτσάκια. Μέσα σε τρία λεπτά και χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των ανδρών του Α.Τ. Χαϊδαρίου αποφεύχθηκε το κλείσιμο του δρόμου και η κυκλοφορία επανήλθε. Οι περίπου 300 μετανάστες επέστρεψαν στο χώρο τους με σκοπό να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

“Αποφασισμένοι για όλα”

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ΑΤ Χαϊδαρίου, με έγγραφό του, έχει ζητήσει την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και από άλλες υπηρεσίες. «Κανένας δεν γνωρίζει την έκβαση αυτών των κινητοποιήσεων. Αφού, όπως διαμηνύουν, δεν τους ενδιαφέρει η ζωή τους και η σωματική τους ακεραιότητα», δήλωσε στο «Χαϊδάρι Σήμερα», αστυνομική πηγή.

Μαζική αστεγία;

Ένα άλλο ερώτημα είναι πού θα καταλήξουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες που θα απομακρυνθούν από τον Σκαραμαγκά, αλλά και από τις δομές όλης της χώρας (περίπου 11.000). Μπορούν όλοι αυτοί να αποκατασταθούν εργασιακά και μάλιστα σε περίοδο ραγδαίας αύξησης της ανεργίας λόγω της μεγάλης ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία; Οι διεθνείς οργανισμοί και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι του προβλήματος και να συνεχίσουν την οικονομική ενίσχυση της φιλοξενίας των προσφύγων. Αλλιώς η αυστηρή στάση του Υπ. Μετανάστευσης οδηγεί στην αστεγία χιλιάδες από αυτούς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, που θα αναγκαστούν να τους “φιλοξενήσουν” σε πάρκα και πλατείες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button