ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Από βεγγαλικά η φωτιά στο Σχιστό! – Δυο λεπτά διασκέδαση, πολλές χιλιάδες ευρώ κόστος…

Ευτυχώς η φωτιά που άναψε χτες το βράδυ και αναζωπυρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Όρος Αιγάλεω, πάνω από το Σχιστό Κορυδαλλού, περιορίστηκε σε χαμηλή βλάστηση και έτσι έγινε δυνατή η αντιμετώπισή της.

Κατά τις απογευματινές ώρες σβήστηκε οριστικά και αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαβροχή σε καμένο και μη, χάρη σε πολύ μακρύ σύστημα σωλήνωσης που έφτιαξαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής, ώστε να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση.

Και αυτή τη φορά, όπως πριν από ένα μήνα, η φωτιά έμεινε ψηλά, χάρη και στον ευνοϊκό άνεμο, και δεν απείλησε τις πλαγιές του βουνού προς την Ιερά Οδό, όπου η βλάστηση είναι ψηλή και πυκνή και σίγουρα η αντιμετώπισή της θα ήταν δύσκολη.

Ας σημειωθεί ότι και τις δύο φορές στην κατάσβεση συμμετείχαν και εναέρια μέσα: Την πρώτη φορά φέτος σηκώθηκαν καναντέρ και σήμερα ελικόπτερα Έρικσον. Το σημειώνουμε διότι, πέρα απόν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς για τη φύση και τους γειτονικούς οικισμούς, υπάρχει και τεράστιο κόστος, καθώς κάθε ώρα πτήσης στοιχίζει χιλιάδες ευρώ. Σημειώνουμε τα παραπάνω διότι η αιτία της χτεσινής φωτιάς είναι εξοργιστική.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες μας, οι οποίες πάντως δεν αποτελούν ακόμη επίσημη εκδοχή της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το βράδυ από χρήση πυροτεχνημάτων στο Σχιστό Κορυδαλλού, παρά το ότι αυτό απαγορεύεται ρητά.

Από την εφημερίδα αυτή το έχουμε τονίσει και άλλες φορές (βλέπε Ρίχνεις πυροτεχνήματα στο Χαϊδάρι; Τρελός θα είσαι…), ότι το καλοκαίρι η χρήση βεγγαλικών μπορεί να γίνει μόνο μετά από άδεια της Ασφάλειας, όπως επιβάλλουν οι αντιπυρικές διατάξεις. Ωστόσο κανείς δεν το εφαρμόζει, με αποτελέσματα σαν τα παραπάνω. Σημειώνουμε ότι και πέρυσι το καλοκαίρι στο Όρος Αιγάλεω άναψε φωτιά από βεγγαλικά και ο υπαίτιος συνελήφθη.

Εκτός κι αν… έξω από τις εκκλησίες όπου γίνονται γάμοι (πολλές περιβάλλονται από πεύκα ή και αλσύλια), περιμένουν σε επιφυλακή ένα – δυο πυροσβεστικά οχήματα, για να κάνει ο καθένας το κέφι του! Το ίδιο σε πάρτι γελεθλίων σε σπίτια κτλ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διορατικότητα για να καταλάβει κανείς ότι ακόμα και μια μεμονωμένη συστάδα πεύκων σε κατοικημένη περιοχή μπορεί να κάψει σπίτια, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που είναι οι τέντες κατεβασμένες. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button