ANIMALS

Από πού να (ΜΗΝ) πάρω σκύλο; Οδηγός για να αποφύγουμε λάθη

Fragiskos Tasoulas

Τις ημέρες καραντίνας που βιώνουμε αυξήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου να αποκτήσει ένα κατοικίδιο. Ήταν μια καλή περίοδος για εκείνους που το σκέφτονταν επί μήνες ή και χρόνια και τελικά βρήκαν τον χρόνο να ασχοληθούν σοβαρά. Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δεχόμουν από τους ενδιαφερόμενους ήταν “από που να πάρω σκύλο;” Και αυτό είναι καλό γιατί φαίνεται πως αρχίζουμε σιγά σιγά να ρωτάμε για τους σκύλους, να ενημερωνόμαστε και να παίρνουμε το θέμα της απόκτησης ενός κατοικιδίου σοβαρά.

Απ΄ όπου και αν αποφασίσει κάποιος να πάρει σκύλο, ένα πρέπει να ξέρει σίγουρα: ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ!

Ακόμη κι αν δεν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε σκύλο άμεσα, πρέπει όλοι να ξέρουμε τη διαδικασία, ώστε κάποιος φίλος – γνωστός να αποφύγει τα λάθη και έστω και ελάχιστα να βοηθήσουμε στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των ζώων.

Από που λοιπόν να ΜΗΝ πάρω σκύλο;

• Puppy mills&pet shop

Η βιομηχανία αυτή είναι τεράστια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βασανιστήρια των σκύλων ράτσας. Στην ουσία είναι μονάδες μαζικής παραγωγής σκύλων που δεν πληρούν καμία από τις προδιαγραφές της ευζωίας των κατοικιδίων. Τα σκυλιά αναπαραγωγής ζουν μέσα σε μικρά κλουβιά για όλη τους τη ζωή, τα περισσότερα από τα οποία δεν καταφέρνουν να αντέξουν πάνω από 1-2 χρόνια λόγω της εξάντλησης και της κακοποίησης. Κτηνιατρικός έλεγχος δεν υπάρχει οπότε νοσούν από ασθένειες όπως τύφο και λευχαιμία, αντιμετωπίζουν προβλήματα κώφωσης, δυσπλασίας και οφθαλμολογικά ενώ στη προσπάθεια τους να ξεφύγουν από το κλουβί τραυματίζονται σοβαρά. Δεδομένου ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος και στην αναπαραγωγή (αιμομιξίες) τα κουτάβια γεννιούνται και με θέματα συμπεριφοράς τα οποία είναι γενετικά, δεν αλλάζουν, ενώ φέρουν χαρακτηριστικά που η ράτσα τους δεν δικαιολογεί.Τα κουτάβια των puppy mills έρχονται στη χώρα μας, συνήθως από τη Βουλγαρία ή την Ουγγαρία, ταλαιπωρημένα, άρρωστα, μόλις λίγων ημερών και προωθούνται σε pet shop, στο ιντερνετ ή σε μεσάζοντες που υπόσχονται σκύλο από εκτροφεία του εξωτερικού – αυτή είναι και η επόμενη κατηγορία μας.

• Μεσάζοντες μέσω ίντερνετ

Το facebook ειδικά έχει πάρα πολλές σελίδες ανθρώπων που υπόσχονται να σου βρουν σκύλο από αναγνωρισμένο εκτροφείο του εξωτερικού, όποτε θες, όπως το θες και ότι ράτσα θες. Χρησιμοποιούν τη λέξη εκτροφείο και έτσι πείθουν. Στις σελίδες δεν μπορείς να αφήσεις κριτική ενώ η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω τηλεφώνου. Παραγγέλνεις ότι σκύλο θέλεις και σου λέει πότε περίπου θα τον έχεις (τα puppy mills έχουν συνέχεια διαθέσιμα κουτάβια). Συνήθως δεν δίνει καμία επιπλέον πληροφορία, ούτε για εκτροφείο, ούτε φωτογραφίες, ούτε καν την ηλικία του σκύλου. Απλά γιατί δεν ξέρει αν και πόσα από τα σκυλιά που θα παραγγείλει θα φτάσουν ζωντανά στη χώρα ούτε από που προέρχονται. Είναι ουσιαστικά η συνεργασία με τα puppy mills και η προώθηση των ζώων, όλα με ένα στόχο. Το κέρδος.

• Παράνομοι εκτροφείς (Backyard breeders)

Επίσης εμφανίζονται συνήθως μέσω ίντερνετ, σε αγγελίες ή από στόμα σε στόμα. Δεν έχουν χαρτιά (pedigree , γενεαλογικός χάρτης)ή παρουσιάζουν πλαστά και οι γέννες τους φυσικά δεν είναι δηλωμένες στον ΚΟΕ (Κυνοφιλικό Όμιλο Ελλάδος). Δεν τους νοιάζουν τα πρότυπα της φυλής, ούτε τυχόν γενετικά προβλήματα. Παρ’ όλο που ο αριθμός των γεννών μίας θηλυκιάς, σύμφωνα με τον νόμο, είναι περιορισμένος δεν τους απασχολεί και αναπαράγουν συνεχώς. Τα σκυλιά ζουν σε άθλιες συνθήκες, ενώ δεν ενδιαφέρονται που θα καταλήξουν τα κουτάβια. Τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος. Πουλούν σε χαμηλότερες τιμές από ένα νόμιμο εκτροφείο (300-500 ευρώ) και φυσικά χωρίς αποδεικτικά αφού είναι παράνομο.

• Αγγελίες για κουτάβια από ιδιώτες

Συνήθως γίνεται από άγνοια παρά για το κέρδος. Γέννες κουταβιών από ιδιώτες σε σπίτι που απλά ήθελαν ο σκύλος τους να ζευγαρώσει. Εκτός του ότι είναι παράνομο το θέμα είναι ότι ακριβώς λόγω άγνοιας τα γενετικά προβλήματα και οι δυσπλασίες εμφανίζονται και εδώ. Τα σκυλιά κατά κύριο λόγο προέρχονται από puppy mills οπότε η κακή εκτροφή συνεχίζεται.

• Κυνοφιλικός Όμιλος Ελλάδας

Στο site του ΚΟΕ ([www.koe.gr](http://www.koe.gr/) θα βρείτε τηλέφωνα επικοινωνίας, πληροφορίες, τους ομίλους όπου μπορείτε να απευθυνθείτε αλλά και προγραμματισμένα events όπου μπορείτε να συναντήσετε τους αναγνωρισμένους εκτροφείς από κοντά. Αντίστοιχους κυνοφιλικούς ομίλους θα βρείτε στο ίντερνετ και για αναγνωρισμένα εκτροφεία του εξωτερικού.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που διαλέγετε μία φυλή απευθυνθείτε στη φιλοζωική της περιοχής σας. Υπάρχουν πανέμορφα σκυλιά κάθε ηλικίας που περιμένουν κάποιον να τα υιοθετήσει.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button