ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Από άνθρωπο σε άνθρωπο – Υπόγειο ρεύμα φιλότιμου και ανθρωπιάς στο Χαϊδάρι

Αυτές τις μέρες εκατοντάδες πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλάζουν χέρια στο Χαϊδάρι, έστω κι αν δεν μπορεί να ακολουθήσει μια ζεστή αγκαλιά. Δυστυχώς τα νοικοκυριά που κυλούν στην ανέχεια πολλαπλασιάζονται, αλλά και η προσπάθεια βοήθειας το ίδιο.

Χαμηλόμισθοι και άλλοι “άνθρωποι της ανάγκης” εντείνουν την κοινωνική τους δράση, με συντονιστή την εθελοντική ομάδα “Αρχή Διαλόγου”. Ενισχύουν εκατοντάδες άλλοι, που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, δημιουργώντας αυτό που σε προηγούμενο δημοσίευμά μας είχαμε ονομάσει “ιμάντα ανθρωπιάς”. Μέχρι σήμερα τα μέλη τής Αρχής Διαλόγου έχουν επισκεφτεί περίπου 120 οικογένειες και απώτερος σκοπός είναι να ξεπεράσουν τις 250. Τα πακέτα περιλαμβάνουν μακαρόνια, ρύζια, φακές, φασόλια, ρεβίθια, τοματοπελτέδες, καφέ, ζάχαρη, κριθαράκι, λάδι, χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες, χλωρίνες, πάνες για μωρά ή ακράτειας.

«Είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που ξέραμε»

Από άνθρωπο σε άνθρωπο - Υπόγειο ρεύμα φιλότιμου και ανθρωπιάς στο Χαϊδάρι 1Όπως μας διευκρινίζει ο ακτιβιστής Φώτης Δημήτρουλας, είναι μια δραστηριότητα που δεν υλοποιείται αποκλειστικά ενόψει του Πάσχα, αλλά λόγω κορωνοϊού. Επισημαίνει ότι οι ανάγκες τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ακόμα και σε συνανθρώπους μας που πριν από λίγο καιρό πάλευαν και τα κατάφερναν μόνοι τους. Αναφέρει το παράδειγμα συμπολιτών μας που, ενώ δούλευαν και αμείβονταν κανονικά, οι εργοδότες τους δεν τους είχαν ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ χιλιάδες δικαιούχοι του επιδόματος δεν ξέρουν πότε θα τους καταβληθεί.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρουλα, δεν χρειάζονται στήριξη μόνο εκείνοι που γνώριζαν ήδη τη φτώχεια, αλλά αυτές τις μέρες πολλοί περισσότεροι. «Θέλουμε όσο μπορούμε να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, δίνοντας τους τα απαραίτητα για να επιβιώσουν στο σπίτι τουλάχιστον για ένα μήνα, αφού υπάρχει ο αποκλεισμός και δεν έχουν τα χρήματα για να ψωνίσουν. Πιστεύουμε πως αυτό το διάστημα πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή», μας λέει χαρακτηριστικά.

Αυτοί είναι οι χορηγοί 

– Πώς φτάνουν στα χέρια σας τα είδη που μοιράζετε;
Επικοινωνούμε με τα άτομα που θέλουν να προσφέρουν. Δίνουμε ένα ραντεβού και μας παραδίδουν τα είδη στα οποία τους έχουμε πει πως έχουμε ελλείψεις. Στη συνέχεια αναλαμβάνουμε να τα μοιράσουμε σε οικογένειες. Όλοι τους είναι πρόσωπα που ευαισθητοποιήθηκαν και ο καθένας του θέλει να προσφέρει από κάτι. Εμείς δεν δεχόμαστε και δεν διαχειριζόμαστε χρήματα.

– Είναι όλοι από το Χαϊδάρι;
Οι περισσότεροι. Μιλάμε για περίπου 100 συνδημότες μας, που τα αγοράζουν από το υστέρημά τους. Αλλά υπάρχουν και από άλλες περιοχές όπως Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Περιστέρι, αλλά ακόμα και από Αγία Παρασκευή. Περίπου το 95% των οικογενειών που παίρνουν τα πακέτα βοήθειας είναι από το Χαϊδάρι. Εξυπηρετούμε όμως οικογένειες και από άλλους Δήμους.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο - Υπόγειο ρεύμα φιλότιμου και ανθρωπιάς στο Χαϊδάρι 3

“Δεν έχουμε σκοπό για να τους συντηρούμε μόνιμα” 

Ταυτόχρονα μοιράζουν μερίδες ζεστό φαγητό από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» και από την κοινωνική κουζίνα Πειραιά. Αυτό το φαγητό που προορίζεται αποκλειστικά για άστεγους που διανυκτερεύουν στο Χαϊδάρι. «Έχει “βγει στον αφρό” το πρόβλημα που ήδη προϋπήρχε και αυξάνει εκθετικά», μας τόνισε και ξεκαθαρίζει: «Ο λόγος που το κάνουμε είναι έκτακτος. Δεν έχουμε σκοπό να συντηρούμε ανθρώπους και να περιμένουμε να ξυπνήσουν από το λήθαργο. Ο σκοπός μας είναι σε αυτή την κρίσιμη περίσταση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο κάποια ευάλωτα άτομα να πεθάνουν σαν τα ποντίκια στη φάκα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο. Όσα είδη μας δίνουν, μέσα σε λίγες ώρες φτάνουν στους τελικούς παραλήπτες και τελειώνουν. Ο κόσμος μπορεί ακόμα και χωρίς τη δική μας διαμεσολάβηση, με απόλυτο σεβασμό και αλληλεγγύη να προσφέρει από μόνος του κάποια είδη σε συνανθρώπους μας και να φροντίσει να συμπαρασταθεί με όποιον τρόπο μπορεί. Γι, αυτό άλλωστε ζούμε σε κοινωνίες…», καταλήγει.

  Από άνθρωπο σε άνθρωπο - Υπόγειο ρεύμα φιλότιμου και ανθρωπιάς στο Χαϊδάρι 5

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button