Χαϊδάρι Σήμερα Η απίθανη ιστορία της Tatyanna McFadden 1

Την απίθανη ιστορία Tatyanna McFadden, της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας με τα περισσότερα μετάλλια στους παραολυμπιακούς, αξίζει να την μάθει ο καθένας, για την ανθρωπιά που κρύβει, τη δύναμη και την αγάπη για τη ζωή.

Η ιστορία ξεκινάει με τη γέννησή της στην Αγία Πετρούπολη το 1989, όταν λόγω μιας συγγενούς πάθησης (spina bifida) η φυσική της μητέρα την εγκαταλείπει. Αν και μια επέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει την αναπηρία της, μέχρι την ηλικία των έξι ετών παραμένει σε ένα τόσο φτωχό ορφανοτροφείο της Ρωσίας, όπου μαθαίνει να μετακινείται (σέρνεται) με τα χέρια για να ακολουθεί τα υπόλοιπα παιδιά.

Η επίσκεψη της Deborah McFadden, επιτρόπου τμήματος αναπηρίας από το Υπουργείο Υγείας της Αμερικής στο ορφανοτροφείο, αλλάζει τη  τη ζωή στην ίδια αλλά και το κοριτσάκι. Σε μια μέρα μόνο υιοθετείται από την νέα μητέρα της, επιστρέφουν στην Αμερική, για πρώτη φορά (!) κάθεται σε αναπηρική καρέκλα και κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή. Στη Βαλτιμόρη πια αρχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας που τη συνοδεύουν μέσα από τον αθλητισμό. Μπάσκετ με αμαξίδιο, κολύμπι, Χόκεϊ επί πάγου ακόμα και καταδύσεις. Λίγα χρόνια μετά αποφασίζει να συμμετάσχει στους παραολυμπιακούς αγώνες, σε αγώνες στίβου με αγωνιστικό αμαξίδιο.

Όμως το σχολείο δεν της επιτρέπει  την ταυτόχρονη συμμετοχή στους αγώνες με τους άλλους αθλητές, προτείνοντάς της να αγωνίζεται σε άλλο χώρο ή ώρα, για να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους… Οπότε η οικογένεια κάνει προσφυγή στην αμερικανική  δικαιοσύνη, ανοίγοντας το δρόμο για νομοθετική ρύθμιση σε όλη τη χώρα με απαίτηση την ίση πρόσβαση για όλους στον αθλητισμό. To 2016 μαζί με τη επίσης υιοθετημένη αδελφή της  γίνονται δεκτές από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα με το νόμο να έχει πλέον ισχύ σε όλες τις Πολιτείες. 

Σε ηλικία μόλις 15 ετών μετέχει στους αγώνες του “Αθήνα 2004” ως το νεότερο μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας της χώρας και στη συνέχεια συνεχίζει με διακρίσεις σε αρκετούς αγώνες. Οι επιτυχίες είναι συχνές τόσο στις επόμενες ολυμπιάδες σε Τόκυο και Ρίο όσο και σε δεκάδες συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες

Στην απονομή μεταλλίων στο Σότσι το 2014 είναι παρούσα και η φυσική της μητέρα.

Πέρα από τον αθλητισμό, ασχολείται με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν το 2012 το νόμο με τον οποίο η Ρώσικη κυβέρνηση απαγόρευσε την υιοθεσία παιδιών από Αμερικανούς πολίτες.

Δείτε το βίντεο εδώ: