ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απέτυχες στις πανελλήνιες; Don’t Worry!

SWISS Approval Institute ΙIEK

Απέτυχες στις πανελλήνιες; Don’t Worry! Είσαι loser; Όχι! Είσαι αποτυχημένος; Ούτε κι αυτό! Ήρθε η συντέλεια του κόσμου και είναι game over για σένα; Όχι βέβαια!!!

Πάνε αυτές οι «βάρβαρες» εποχές που η αποτυχία στις πανελλήνιες σήμαινε κάτι από τα παραπάνω.

Ναι, σίγουρα, έγινε μία προσπάθεια 2 (μπορεί και 3) χρόνων με μεθοδευμένη μελέτη, πολλές θυσίες, εκατοντάδες ώρες στο φροντιστήριο και χιλιάδες φραπέδες (για να ανοίξει το μάτι) στο σπίτι!

Ναι, έγινε μία επένδυση από τους γονείς σου που στερήθηκαν για να σου παρέχουν ότι καλύτερο υπάρχει στην φροντιστηριακή και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και ότι καλύτερο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας, για να είσαι σε ένα πρότυπο περιβάλλον έρευνας και μελέτης.

Ναι, έχασες την επαφή με τις παρέες σου, τους συγγενείς σου, τα αγαπημένα χόμπυ σου και ασχολίες σου για να πετύχεις τον στόχο.
Αλλά ο στόχος δεν επετεύχθη… So what???.

Φαντάσου να πετύχαινες σε μία σχολή που θα ήταν μακριά από το σπίτι σου και δεν θα σου άρεσε. Να έμπαινες στην διαδικασία να μετακομίσεις, να ψάχνεις για σπίτι/ έπιπλα, να μάθαινες να μαγειρεύεις (ή να πήγαινες κάθε δεύτερη μέρα στο ΚΤΕΛ για τα ταπεράκια της μαμάς), να έβρισκες και μια δουλειά για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις «νέες» οικονομικές σου υποχρεώσεις; Και στο τέλος, να μην σου άρεσε η σχολή;

Tragic! Πιο τραγικό από το να μην περάσεις στις πανελλήνιες!

Για να μην στεναχωριόμαστε και να μην πανικοβαλλόμαστε… υπάρχουν λύσεις. Πολλές! Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι, όπως λέει και ο Δημόκριτος, «Ούτε τέχνη ούτε σοφίη εφικτόν, εάν μη μάθη τις. – Δεν μπορείς να μάθεις τέχνη ούτε να αποκτήσεις σοφία χωρίς εκπαίδευση».

Οπότε η εκπαίδευση είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι! Τι κάνεις λοιπόν; Για να δούμε τι επιλογές υπάρχουν:
1. Δίνεις ξανά πανελλήνιες. Αυτό σημαίνει άλλος ένας χρόνος εντατικού διαβάσματος, θυσιών, φροντιστηρίων και καφέδων (χωρίς καφέ δεν ανοίγει το μάτι είπαμε). Αν αντέχεις, το κάνεις. Και ζεις με την ελπίδα ότι θα μπεις σε κάποια σχολή κοντά στο σπίτι σου για να περάσεις μια άνετη φοιτητική ζωή. Αν όμως δεν αντέχεις να το ξαναπεράσεις αυτό το μαρτύριο; Και αν πετύχεις σε σχολή που είναι 300 χλμ. μακριά (με ότι συνεπάγεται αυτό) και μετά από ένα χρόνο διαπιστώνεις ότι δεν σου ταιριάζει; Τι γίνεται τότε;
Τότε πάμε στην επιλογή number 2.

2. Ξενιτεύεσαι. «Είναι βαριά η ξενιτιά», λέει το παραδοσιακό μας τραγούδι. «Είναι κακούργα η ξενιτιά», τραγουδούσε ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης. Και δεν έχουν άδικο που το λένε (μιλώ από προσωπική εμπειρία). Σίγουρα, υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό που προσφέρουν όλες τις ειδικότητες των Ελληνικών Πανεπιστημίων, πολλές φορές σε αρτιότερες εγκαταστάσεις και καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Όμως… τα δίδακτρα είναι ακριβά, η διαμονή είναι ακριβή, οι συνήθειες διαφορετικές και το κυριότερο… η γλώσσα. Είσαι stranger in a strange land! Είσαι ένας ksenos! Μπορεί η προσπάθεια που θα κάνεις να φέρει ένα πετυχημένο αποτέλεσμα… εφόσον όμως ολοκληρώσεις την προσπάθεια! Γιατί πολλοί φεύγουν για τα ξένα και επιστρέφουν μετά από ένα ή δύο χρόνια άπρακτοι. Και μετά, φτου κι απ’ την αρχή…

3. College studies. Πληθώρα κολεγίων στην Ελλάδα που σου παρέχουν εκπαίδευση Ακαδημαϊκή και αναγνώριση Επαγγελματική.
Όλα συνεργάζονται με ξένα (κυρίως Ευρωπαϊκά) πανεπιστήμια και η εκπαίδευση είναι στα Αγγλικά. Η υποδομή και οι παροχές τους σίγουρα δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων, αλλά ούτε και τα δίδακτρα (που είναι πιο χαμηλά από των ξένων Πανεπιστημίων). Κόστος τσιμπημένο σε σχέση με το «ΔΩΡΕΑΝ» των κρατικών πανεπιστημίων, αλλά σε καλό επίπεδο σε σχέση με τα κόστη του εξωτερικού (εκτός από δίδακτρα βάζουμε μέσα και διαμονή, διατροφή, καθημερινά έξοδα κοκ). Γιατί λέγονται κολέγια και όχι Πανεπιστήμια (Universities);;; Νόμος του κράτους. Πανεπιστήμια είναι μόνο τα κρατικά. Go figure…

4. ΙΕΚ και ΙΙΕΚ. Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Δημόσια και Ιδιωτικά. Παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε εξοπλισμένα εργαστήρια και με έμπειρους εισηγητές – επαγγελματίες της αγοράς. Μία πολύ καλή και οικονομική λύση που σου δίνει πάνω από 100 ειδικότητες να επιλέξεις, να καταρτιστείς, να κάνεις πρακτική για 6 μήνες (πολλές φορές και αμειβόμενη!!!) και να πάρεις κατόπιν εξετάσεων ένα Δίπλωμα αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Και η επαγγελματική αποκατάσταση είναι αρκετά καλή στις ειδικότητες αιχμής! Δεν είναι όμως όλα τα ΙΕΚ (Δημόσια και Ιδιωτικά) τα ίδια. Εδώ θέλει ψάξιμο…

5. Επαγγελματικές και Τεχνικές Σχολές. Σχολές που βασίζονται κατά 90% στην εκμάθηση μιας τέχνης που δεν θα σε αφήσει ποτέ «πεινασμένο». Αρκεί να διαλέξεις μια τέχνη με ζήτηση και εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Και προπαντός, μια τέχνη για την οποία δεν θα ντρέπεσαι να εξασκείς!!!

Οι επιλογές λοιπόν για να διαλέξεις είναι πολλές, και υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην επιλογή της εκπαίδευσης ή κατάρτισης που θα καταλήξεις.

Ό,τι πτυχίο ή δίπλωμα επιλέξεις πρέπει να σκεφτείς:
– Σου δίνει κύρος;
– Σε οδηγεί σε μία αξιοπρεπή εργασία;
– Θα αποσβέσεις γρήγορα το κεφάλαιο που έχεις επενδύσει, μέσω της εργασίας που θα απασχολείσαι πάνω στο αντικείμενο που σπούδασες;
– Θα έχει ζήτηση για τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια;
– Θα μπορέσεις να κάνεις περαιτέρω εξειδικεύσεις πάνω στο αντικείμενο, που θα σου δώσουν μία σιγουριά για το εργασιακό σου μέλλον;
– Θα πληρώνεσαι καλά;
– Θα δουλεύεις με ευχαρίστηση;
– Θα υπάρχει επαγγελματική ανέλιξη;

Πολλές οι ερωτήσεις που θα πρέπει να σκεφτείς, αλλά κυρίως να βάλεις σε προτεραιότητα! Το πιο σημαντικό θεωρούμε είναι να εκπαιδευτείς σε ένα αντικείμενο που θα σε ευχαριστεί, αλλά ταυτόχρονα θα σου δίνει και μία επαγγελματική σιγουριά. Δηλαδή spare money in your pockets for the rest of your life!!!

Δύσκολη απόφαση, αλλά είναι απόφαση ζωής! Γι’ αυτό θέλει ψάξιμο. Πολύ ψάξιμο! Για να μη πάρεις την λανθασμένη απόφαση και απογοητευτείς αργότερα. Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές σελίδες αναζήτησης εργασίας, οι πιο απαιτούμενες θέσεις εργασίας για την επόμενη δεκαετία ποικίλλουν, όπως Μηχανικοί λογισμικού και προγραμματιστές, Επιστήμονες δεδομένων, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Νοσηλευτές, Οικονομικοί και Διοικητικοί σύμβουλοι, Ιατροί, Συγκολλητές, Υδραυλικοί, Ηλεκτρολόγοι.

Μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων και μεγάλη διαφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης των παραπάνω ειδικοτήτων.
Εσύ όμως θα επιλέξεις κάνοντας την ερευνά σου. Βάζοντας τις προτεραιότητες σου όπως είπαμε. Και εφόσον είναι ενήμεροι και οι γονείς για τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς, θα σε στηρίξουν στην απόφασή σου! Αυτό είναι σίγουρο!

Κάποτε, για παράδειγμα, το να ήσουν συγκολλητής, ήταν «βρώμικη» δουλειά. Ανθυγιεινή. Άσχημες συνθήκες και χωρίς κύρος. Τώρα όμως αλλάξανε τα πράγματα… Ζητούν και δεν υπάρχουν! Και όπου υπάρχει ζήτηση, είναι και καλύτερες και οι απολαβές!
Το ξαναλέμε. Οι εποχές άλλαξαν. We’ve come a long way baby!

Ίσως η «αποτυχία» σου στις πανελλήνιες εξετάσεις, να είναι ένα δώρο για να σκεφτείς καλύτερα το μέλλον σου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σου βγει σε επιτυχία!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button