ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απαράδεκτα αργοί οι έλεγχοι των βλαβών στα κτήρια – Αγανάκτηση στους πληγέντες

Με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες – καταγραφές των σεισμόπληκτων κτηρίων στο Χαϊδάρι. Η ευθύνη πέφτει κατά κύριο λόγο στον κρατικό μηχανισμό, του οποίου η κινητοποίηση είναι επιεικώς ανεπαρκής και προκαλεί την αγανάκτηση των πληγέντων (βλέπε σχόλια στη σελίδα μας στο facebook), αλλά και κοινωνικά προβλήματα

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και εξαιρετικά απογοητευτικοί: Είκοσι μέρες μετά τον σεισμό έχει ελεγχθεί μόλις το 1/3 των σπιτιών με ζημιές. Ο λόγος είναι ότι οι μηχανικοί που στέλνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), για να συνδράμουν το ολιγάριθμο τεχνικό προσωπικό του Δήμου δεν επαρκούν. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας, καθημερινά έρχονται στο Χαϊδάρι για ελέγχους από δύο έως έξι μηχανικοί του κράτους. Κάθε ένας από αυτούς μαζί με έναν υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου καταγράφουν 10-15 σεισμόπληκτα ακίνητα. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστεί και ο Σεπτέμβριος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πράγμα που δεν τιμά καθόλου το ελληνικό κράτος.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αναφορές στο Δήμο για 1.350 σεισμόπληκτα κτήρια (μερικά με πολλά “χτυπημένα” διαμερίσματα), από τα οποία έχουν ελεγχθεί μόνο τα 450. Με τους ίδιους ρυθμούς προχωράει η διαδικασία και στην Αγία Βαρβάρα και το Περιστέρι. Από την πλευρά του το Υ.Π.ΕΝ υποστηρίζει ότι, αν και ανακλήθηκαν οι άδειες του προσωπικού του, δεν μπορεί να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες. Αυτά σε μια χώρα που πλήττεται τακτικά από τους σεισμούς… Πότε θα έρθει και πόση θα είναι η βοήθεια στους σεισμόπληκτους και ειδικά στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, που αδυνατούν να προβούν σε αποκατάσταση των ζημιών; 

Μάλλον πρέπει να έρθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να δει με τα μάτια του το πρόβλημα και να κινητοποιήσει τον μηχανισμό. Φρονούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να το ζητήσει επίσημα. 

Υπάρχουν και ετοιμόρροπα

Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν στις περισσότερες περιπτώσεις ότι τα προβλήματα των οικοδομών δεν είναι μεγάλα. Ωστόσο σε πρόσφατη αυτοψία που έγινε σε κτήριο στο Δαφνί καταγράφηκε σοβαρό πρόβλημα σε κλιμακοστάσιο και υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κοινόχρηστο χώρο.

Στα περισσότερα σπίτια διαπιστώθηκαν ρωγμές στην τοιχοποιία και ελάχιστες ζημιές στον φέροντα οργανισμό (δοκάρια, κολώνες). Παράλληλα σε περίπου πέντε αυτοψίες συντάχθηκαν εκθέσεις ετοιμόρροπης κατασκευής. Αυτές αφορούσαν ένα συγκεκριμένο τμήμα του κτηρίου και όχι το σύνολο του (λ.χ μια καμινάδα ή έναν τοίχο). Σε αυτές τις περιπτώσεις το έγγραφο ετοιμόρροπης κατασκευής κοινοποιείται στην Πολεοδομία του Αιγάλεω, που είναι η αρμόδια για τη διευθέτηση του ζητήματος, και στο Α.Τ. Χαϊδαρίου.

Άγνωστο είναι πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος έλεγχος των συγκεκριμένων κτηρίων.

Εξακολουθούν να υποβάλλονται αιτήσεις!

Να σημειωθεί πως, ενώ έχουν περάσει περίπου 20 μέρες από το σεισμό της 19ης Ιουλίου, ιδιοκτήτες κτηρίων εξακολουθούν να κάνουν τηλεφωνικές αιτήσεις στο Δήμο, ζητώντας να γίνει αυτοψία στο χώρο τους. Οι περισσότεροι είχαν ξεκινήσει τις διακοπές τους και όταν επιστρέφουν διαπιστώνουν τις ζημιές.

Χαρακτηριστικά την Τετάρτη 7 Αυγούστου έγιναν στην τηλεφωνική γραμμή του Δήμου περισσότερες από 40 αιτήσεις!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας κλιμάκια του Υπουργείου έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 8 Αυγούστου να μεταβούν σε σεισμόπληκτα κτήρια στις οδούς Πλάτωνος, Ακρίτα και σε ένα τμήμα της οδού Σατωβριάνδου. Πρωτύτερα σε όλες τις περιπτώσεις, ειδοποιούνται τηλεφωνικώς οι ένοικοι προκειμένου να παραβρίσκονται τη συγκεκριμένη ώρα στα ακίνητά τους.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button