ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απάντηση Β. Ντηνιακού στον Άρη Πανόπουλο

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Ντηνιακός “καταδέχτηκε” να απαντήσει στον Άρη Πανόπουλο αντί να προσπαθεί να κακοποιήσει το “Χαϊδάρι Σήμερα” για ένα πολιτικό ζήτημα που ο τελευταίος θέτει, είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη.

Συνέβη εχθές το απόγευμα και ενδεχομένως -αν πιστοποιηθεί και στο μέλλον- επαναφέρει τον πολιτικό διάλογο στην πόλη, τον οποίο η διοίκηση του Δήμου επιχείρησε να εκτρέψει σε ανόητες επικοινωνιακές οδούς.

Αυτή είναι η πολιτική είδηση των προεκλογικών ημερών που διανύουμε. Αν μάλιστα, ο Βαγγέλης Ντηνιακός στην προσωπική του σελίδα, η οποία φέρει τον προσδιορισμό “Δήμαρχος”, αποφασίσει να προσθέσει και τις θέσεις των αντιπάλων του, στις οποίες αντιπαρατίθεται, αντί να κάνει μονόλογο, τότε πια θα μπορούμε να μιλάμε για μια προσωπική πολιτική επανάσταση.

Ως προς τα υπόλοιπα, η απάντηση της δημοτικής αρχής αφορά το άρθρο “Απαξιώνει κοινωνικές δομές του 1 εκατ. ευρώ, λόγω ολιγωρίας, η διοίκηση Βαγγέλη Ντηνιακoύ” του Άρη Πανόπουλου, στο οποίο ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ώρα Χαϊδάρι” υποστήριξε ότι “η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής απέσυρε το αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου για προσωρινή
χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η μισθοδοσία του προσωπικού των κοινωνικών και υγειονομικών επιστημόνων του Hhub μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου!”
, και ότι “υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί μία σημαντική κοινωνική δομή που «χτίστηκε» με πολλά χρήματα για σκοπούς που δεν αποπερατώθηκαν.”

Η απάντηση της διοίκησης του Δήμου:

Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Άρης Πανόπουλος ισχυρίζεται ότι η Δημοτική Αρχή «απαξιώνει κοινωνικές δομές του 1 εκατ. Ευρώ». Η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί μνημείο αδυναμίας κατανόησης της λειτουργίας καί του ΕΣΠΑ καί του Δήμου. Κυριολεκτικά τίποτα από όσα αναφέρει δεν ευσταθεί, ενώ στην ανακοίνωση περισσεύουν ο πολιτικαντισμός και η υπεροψία που στηρίζεται στην άγνοια και στη γενικολογία.

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:

Το πρόγραμμα της ΟΧΕ (δηλαδή του ΕΣΠΑ) το οποίο χρηματοδοτεί Κοινωνικές δράσεις σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας ολοκληρώνεται τους τελευταίους μήνες του 2023. Αυτό ήταν δεδομένο εξ αρχής επειδή το 2023 λήγει συνολικά το τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας έχουν ήδη συμπεριλάβει Κοινωνικές δράσεις στις προτάσεις τους για τη νέα ΟΧΕ, η οποία θα ξεκινήσει εντός του 2024. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για τη συνέχιση όλων των δράσεων του Haidarihub, το οποίο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και ενάμιση χρόνο.

Το πρόβλημα που υπάρχει σε όλους τους Δήμους του ΑΣΔΑ είναι το κενό μερικών μηνών στη χρηματοδότηση των Κοινωνικών δράσεων, το οποίο δημιουργείται μεταξύ της λήξης της τρέχουσας ΟΧΕ και της έναρξης της επόμενης.

Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός σε συνάντησή του στις 19 Ιουνίου με τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ζήτησε τη συνέχιση χρηματοδότησης των προγραμμάτων, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Περιφερειάρχης, όπως αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας. Κατόπιν παρέμβασης του κ. Πατούλη υπήρξε επικοινωνία του Δημάρχου με τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή για θέματα ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) της Περιφέρειας κ. Δρόση, από τον οποίο εκφράστηκε η προθυμία να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης της νέας ΟΧΕ.

Παράλληλα ο Δήμαρχος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Θεοδωρακόπουλο, συμφώνησε με τον κ. Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Haidarihub μέχρι τη νέα ΟΧΕ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Πριν τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφέρεια διαπίστωσε ότι η σχετική έκτακτη χρηματοδότηση προϋποθέτει τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης και η σχετική μελέτη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας διαβιβάστηκε στην αρμόδια Διεύθυνση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Όσον αφορά λοιπόν την παράταση της λειτουργίας του Haidarihub, ως Δήμος Χαϊδαρίου έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας.

Αφού ξεκαθαρίσαμε την ουσία του θέματος, ας δούμε τα σφάλματα και τις ανακρίβειες που περιλαμβάνει η ανακοίνωση:

1) Το Haidarihub χρηματοδοτείται από την ΟΧΕ (ΕΣΠΑ) και η συνέχιση του τρέχοντος ΕΣΠΑ πέραν του 2023 είναι εξ ορισμού αδύνατη. Προφανώς ο κ. Πανόπουλος δεν γνωρίζει καθόλου ούτε πως δημιουργήθηκε το Haidarihub, ούτε πως λειτουργεί ή ΟΧΕ και γενικά το ΕΣΠΑ.

2) Η αναζήτηση έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου Χαϊδαρίου από την Περιφέρεια μέχρι την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ δεν είναι «πρόχειρη λύση» αλλά ο μοναδικός χειρισμός που μπορεί να αποφέρει άμεσο θετικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν αποτελεί μόνον δική μας γνώμη αλλά και του Γενικού Διευθυντή του ΑΣΔΑ κ. Διαμαντόπουλου. Επιδιώκουμε να παρατείνουμε τη λειτουργία ενός προγράμματος για το οποίο λήγει η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αξιοποιώντας κάθε πιθανή πηγή πρόσθετων πόρων.

3) Το διαδικαστικό ζήτημα που οδήγησε στην προσωρινή αναβολή της ψήφισης της δαπάνης από την Περιφέρεια δεν οφείλεται σε ενέργειες ή παραλείψεις του Δήμου αλλά σε εσωτερικά θέματα αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και των Διευθύνσεών της. Ψευδώς λοιπόν ο συντάκτης της ανακοίνωσης επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμο, είτε από πρόθεση παραπληροφόρησης είτε επειδή δεν αντιλαμβάνεται καθόλου την όλη διαδικασία.

4) Ο ισχυρισμός ότι η Δημοτική Αρχή «βρήκε έτοιμο» το συγκεκριμένο Κοινωνικό πρόγραμμα είναι επίσης ψευδής. Η μελέτη για τη δημοπράτηση του έργου με το οποίο υλοποιείται το Haidarihub καταρτίστηκε από τον Δήμο το 2020 και η Πράξη εντάχθηκε στην ΟΧΕ στις αρχές του 2021. Μάλιστα, η απόφαση για την ενοποίηση των δυο ξεχωριστών χρηματοδοτήσεων για Κοινωνικές δράσεις από την ΟΧΕ, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Haidarihub ως Κοινωνική Δομή, ήταν πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η οποία δικαιώθηκε στην πράξη.

Αντί λοιπόν να χρησιμοποιεί κατά κόρον ανοίκειες εκφράσεις κατά της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Πανόπουλος οφείλει πλέον να απολογηθεί στους Χαϊδαριώτες για την άγνοιά του εφ’ όλης της ύλης, την επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει τα ζητήματα αλλά και για την ανειλικρίνειά του. Πιθανόν η έλλειψη εξοικείωσής του με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης να οφείλεται στα σχεδόν 20 χρόνια που βρίσκεται εκτός Διοικήσεων. Σε κάθε περίπτωση, διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών μας χωρίς να έχει μπει στο βάθος των ζητημάτων και των πολυσύνθετων προβλημάτων του Δήμου. Μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί;

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button