ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αντιδρά η Αφαία στην δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Αιφνιδιασμένοι φαίνονται οι κάτοικοι των δύο συνοικιών της Αφαίας Σκαραμαγκά, από το γεγονός ότι -κατά τα φαινόμενα- προγραμματίζεται στην περιοχή τους η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για την πόλη μας. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αφαίας με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνουν ότι πληροφορήθηκαν τις τόσο σημαντικές εξελίξεις από χτεσινή ανάρτηση της εφημερίδας μας (“Οι υποσχέσεις για ριβιέρα στο Σκαραμαγά και την Αφαία μετατράπηκαν σε χαβούζα”). Συμπεραίνει λοιπόν κανείς ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς της περιοχής. Η πρώτη αντίδραση πάντως από τους δύο Συλλόγους στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΣΜΑ είναι κάθετα αρνητική.

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Το επίμαχο οικόπεδο των 30 στρεμμάτων βρίσκεται δίπλα στο γκαράζ του Δήμου, στον Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου, “με το άρθρο 4 τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίστηκε την Παρασκευή 4/12/2020, ορίζεται η προσωρινή (;) χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) 9 Δήμων, ανάμεσα τους και ο Δήμος Χαϊδαρίου. Με τη σχετική τροπολογία με τον ψευδή τίτλο «Προσωρινή Λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» εγκρίνεται η χωροθέτηση των ΣΜΑ διαφόρων δήμων που είναι σε λειτουργία και μεταξύ αυτών και μιας παράνομης χωματερής η οποία είναι εγκατεστημένη σε έκταση πρασίνου στο Σκαραμαγκά, που διεκδίκησε ο Δήμος στο κτηματολόγιο όταν ήταν διοίκηση η Λαϊκή Συσπείρωση”.

Διαφωνία υπηρεσιακών

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 8 Δεκεμβρίου με άρθρο του στην εφημερίδα μας ο προϊστάμενος της Δ/νσης Προστασίας & Ελέγχου Περιβάλλοντος Δήμου Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Σταυρίδης, επιχειρηματολόγησε εναντίον της δημιουργίας ΣΜΑ στην πόλη μας, προφανώς ως ενήμερος των προαναφερθεισών εξελίξεων στη Βουλή. Δείτε αναλυτικά το άρθρο του: Έχει ανάγκη ο Δήμος Χαϊδαρίου από δικό του Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;

Ολόκληρη η επιστολή των Συλλόγων της Αφαίας προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

Από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Χαϊδάρι Σήμερα’’ στις 9.12.2020 ενημερωθήκαμε ότι η Δημοτική Αρχή προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στον Σκαραμαγκά σε οικόπεδο περίπου τριάντα στρεμμάτων, φερόμενο ως ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου, πλησίον χώρου που λειτουργεί ως γκαράζ δημοτικών οχημάτων.

Γνωρίζοντας ότι η περιοχή της Αφαίας και του Σκαραμαγκά είναι ένα υπέρ-επιβαρυμένο περιβάλλον λόγω της γειτνίασης με το Θριάσιο και τα διυλιστήρια Ασπροπύργου, της ύπαρξης των Ναυπηγείων, του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.Σ.) και του ήδη υπάρχοντος Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Λ. Σχιστού-Σκαραμαγκά, καθώς και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων, είναι δε χωροταξικά περιορισμένη για να υποστηρίξει και άλλες τέτοιες δραστηριότητες, παρακαλούμε γνωρίστε μας τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή.

Θα θέλαμε δε, να σας εκφράσουμε την καθολική αντίθεση μας στην δημιουργία μιας τέτοιας δραστηριότητας που θα υποβαθμίσει επί πλέον τις τόσο βεβαρυμμένες περιοχές της Αφαίας και του Σκαραμαγκά.

Νίκος Μπέσιος

Σωκράτης Δεληγιάννης

Τα Δ.Σ. των συλλόγων

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button