Αντιδικία για τα τραπεζοκαθίσματα: Παραμένουν σε πεζοδρόμια και πλατείες, ενώ τα μέτρα για τον κορονοϊό έφυγαν
Η επέκταση σε “έξτρα” εξωτερικούς χώρους, που είχε παραχωρηθεί στους καταστηματάρχες εστίασης σαν μέτρο προστασίας από την πανδημία, έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης, αλλά οι επιχειρηματίες ζητούν παράταση. Αντιρρήσεις εκφράζουν εκπρόσωποι Δήμων, που λένε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν στους πολίτες, αλλά και ότι κάποιοι μαγαζάτορες κάνουν κατάχρηση του μέτρου.
Η κυβέρνηση έκρινε ότι η ατελής παραχώρηση διπλάσιων κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πλατείες, πεζοδρόμια, ακόμα και σε δρόμους, η οποία είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά το 2020 ώστε να δοθεί η δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό, πρέπει να επιμηκυνθεί. Έτσι, με τροπολογία που εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θεσπίστηκε η παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 της προθεσμίας περί ατελούς παραχώρησης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».
Η ημερομηνία παρήλθε, αλλά οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε νέα παράταση. Ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής και ο Βασίλης Κορομάντζος, αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων στο Δήμο Αθηναίων, μίλησαν στην ΕΡΤ για το θέμα.
«Είχε ήδη δοθεί μια παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για τα τραπεζοκαθίσματα στους έξτρα χώρους όπου μπορούσαμε εμείς οι επιχειρηματίες να βάζουμε καρέκλες και τραπέζια στους πελάτες μας για να υπάρχουν και οι αποστάσεις. Αυτό έχει τελειώσει» δήλωσε ο κ. Δαβερώνης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής τόνισε ότι ζήτησαν από τον κ. Πέτσα μια τελευταία παράταση τουλάχιστον 6 μηνών για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
«Η εστίαση αυτή την στιγμή δεν έχει το πρόβλημα του Covid-19, αλλά αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα όσον αφορά το ενεργειακό (κόστος) και θέματα βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να θέλουμε τους έξτρα χώρους για να μπορέσουμε να έρθουμε σε μια καλύτερη κατάσταση».
Όπως αποκάλυψε οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης περιμένουν μία απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και από τον πρωθυπουργό στον οποίο έστειλαν επιστολή.
«Εάν και εφόσον δεν υπάρχει η δωρεάν παράταση θα πρέπει να το δούμε αυτό, υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν στην αδειοδότηση των καταστημάτων εστίασης. Κάθε κατάστημα έχει μια άδεια και συγκεκριμένες καρέκλες και συγκεκριμένα τραπέζια», συμπλήρωσε ο κ. Δαβερώνης.
Οι επιχειρηματίες έκαναν κατάχρηση των κοινόχρηστων χώρων
«Δεν είναι το θέμα του έξτρα χώρου που πρέπει να ζητούν οι καταστηματάρχες να αποδοθεί για λόγους τέλος πάντων προσαρμογής τους μετά τον Covid. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί καταστηματάρχες, εκμεταλλευόμενοι την απόφαση που είχε πάρει τότε η κυβέρνηση, έκαναν κατάχρηση του κοινόχρηστου χώρου. Πλέον πρέπει να το καταλάβουν και οι καταστηματάρχες και όλοι μας ότι ο κοινόχρηστος χώρος δεν ανήκει μόνο στα καταστήματα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κορομάντζος.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι κτήμα των πολιτών.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κοινόχρηστος χώρος που παραχωρείται στα καταστήματα είναι υπεραρκετός για να καλύψει τις ανάγκες των καταστημάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει κάνει πρόταση στην κυβέρνηση να αφαιρείται η άδεια, από τρεις έως δέκα εργάσιμες ημέρες, στις επιχειρήσεις που κάνουν επαναλαμβανόμενη κατάχρηση του κοινόχρηστου χώρου.
Σφοδρές οι αντιδράσεις των επιστημόνων
Απολύτως προσχηματική χαρακτηρίζουν την επίκληση του κινδύνου του κορονοϊού σε μία περίοδο κατά την οποία δεν ισχύει κανένα άλλο μέτρο μηχανικοί, πολεοδόμοι, τοπογράφοι, αλλά και αρκετοί δήμαρχοι.
«Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι εξαιρετικά αρνητικό, κάτι που αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες, αυτοί που αποφασίζουν δεν έχουν κανένα σεβασμό στην έννοια του δημόσιου χώρου. Είναι προφανές ότι η παράταση λόγω του κορονοϊού αποτελεί ένα πρόσχημα», επισημαίνει στο «ethnos.gr» η Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Σημειώνει ότι πάντοτε ασκούνταν πιέσεις για την αύξηση της κατάληψης του δημόσιου χώρου προσθέτοντας ότι ρυθμίσεις σαν κι αυτήν τορπιλίζουν και την προσπάθεια ορισμένων δημοτικών αρχών να περιορίσουν το φαινόμενο: «Έχουμε δήμους που κάνουν προσπάθειες, αλλά η κεντρική νομοθεσία είναι τέτοια που δεν τους βοηθά. Δε δίνει καν στην αυτοδιοίκηση το δικαίωμα να αποφασίσει ότι θα ασκήσει μια πιο αυστηρή πολιτική και η επιβολή ποινών στους παραβάτες γίνεται όλο και πιο δύσκολη».
Αναφορικά με την παράταση της ρύθμισης για τα τραπεζοκαθίσματα ξεκαθαρίζει ότι αντιβαίνει την κοινή λογική υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός: «Δείχνει μία μεγάλη έλλειψη σεβαστού στο δημόσιο χώρο, ο οποίος πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ούτε για τα έσοδα του οικείου δήμου, ούτε και για την επέκταση των ιδιωτικών χρήσεων. Ο δημόσιος χώρος μπορεί να παραχωρηθεί σε δημόσια χρήση, αλλά υπό προϋποθέσεις και κάτω από ένα σχεδιασμό. Αν στην πόλη δεν έχεις σχεδιάσει τις διαδρομές πεζών, πως αφαιρείς χώρο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι διατάξεις περί μίσθωσης του δημόσιου χώρου προκύπτουν από τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και όχι από τις τεχνικές αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι μια πολύ κρίσιμη διαφορά ιστορικά» αναφέρει.