ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο”

Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας τίμησαν χτες Τετάρτη, 7 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Φέτος η Ημέρα αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού στην χώρα μας για περισσότερο από ένα χρόνο το σύστημα υγείας δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του, με εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 και προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή, ακόμα και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Περίπου 200 άτομα από τα τρία νοσοκομεία της πόλης μας (Αττικό, Δρομοκαΐτειο και ΨΝΑ), αλλά και άλλους φορείς, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, συγκεντρώθηκαν σήμερα γύρω στις 11 πρωί στην πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 3

Μιχάλης Ρίζος: Πάνω από 100 διασωληνωμένοι εκτός εντατικών

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 5

Εκ μέρους των εργαζόμενων του Αττικού μίλησε ο πρόεδρος του γιατρός Παθολόγος-Εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος. Ανέφερε πως σε άλλες εποχές θα έβγαιναν εργαζόμενοι και πολίτες στους δρόμους για να απαιτήσουν δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Όπως και πέρυσι, όταν όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και η σιωπή, το υγειονομικό κίνημα μαζί με τους αλληλέγγυους έσπασαν τη σιωπή λέγοντας πως κάτω από τις μάσκες υπάρχει η φωνή, διεκδικώντας μια σειρά από άξονες και αιτήματα. Υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση ικανοποιούσε τα αιτήματα τους, σήμερα δεν θα υπήρχε αυτό το χάλι και το αδιέξοδο. Καταλήγοντας τόνισε: «Για όλα αυτά τα ζητήματα που τους θέσαμε πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να απαντάει με αυταρχισμό και κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Απολύει υγειονομικούς ακόμα και προέδρους σωματείων. Επιμένει στη λογική πως όλα θα πάνε καλά και πως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα διαχείρισης στην Αττική με τους πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός εντατικών και τους πάνω από 80 θανάτους ημερησίως. Από αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε τον εξευτελισμό τους. Το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει να διεκδικεί δημόσια υγεία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αυξήσεις μισθών και ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά, μαζί με το λαό για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».  

Φωτογραφίες: Γιώργος Μαλιώτης

Νίκος Παναγούλης: Μας παραδίδουν λάφυρο στους εργοδότες

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 7

Ο πρόεδρος του σωματείου του ΨΝΑ Δαφνί, Νίκος Παναγούλης, υποστήριξε πως σε μια εποχή που η υγεία σαν κοινωνικό αγαθό βάλλεται από παντού και η πανδημία σαρώνει τα πάντα, τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Ενώ οι υγειονομικοί δέχονται τα χειροκροτήματα του κόσμου, αντί να γίνονται προσλήψεις για να σταθούν όρθια τα νοσοκομεία, οι κυβερνώντες διορίζουν αστυνομικούς να φυλάνε τα δημόσια ΑΕΙ και ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση για να κρατηθεί το δημόσιο σύστημα όρθιο. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και περίπτωση νοσοκομείου που επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, το οκτάωρο, τις υπερωρίες και επιτρέπει  στους βιομηχάνους να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους και να χτυπούν  το συνδικαλιστικό νόμο. «Ξέρουμε πως μας παραδίδουν λάφυρο στους εργοδότες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως τα τρία νοσοκομεία του Χαϊδαρίου είναι υποστελεχωμένα κάτω από το 50% και βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας και οι εργαζόμενοι τα αγοράζουν από την τσέπη τους, για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους ασθενείς”.

Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε το σύνθημα: «Τα νοσοκομεία φωνάζουν δυνατά, όλοι στα βαρέα και στα ανθυγιεινά».

Ελένη Θερμού: Καμία πρόβλεψη για την Πρωτοβάθμια Υγεία

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 9

Από πλευράς των εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου μίλησε η Ελένη Θερμού, που σημείωσε πως εδώ και πολλά χρόνια έχουμε νοσοκομεία υποχρηματοδοτούμενα με ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με επικουρικό  προσωπικό που δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται ή όχι. Δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την Πρωτοβάθμια Υγεία, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα εδώ και ένα χρόνο στις συνθήκες της πανδημίας. Γιατί αν υπήρχε μια πιο ανεπτυγμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη,  θα ανέκοπτε τα περιστατικά που βλέπουμε μπροστά μας. Έτσι και στο Δρομοκαΐτειο έφτασαν να έχουν τρία τμήματα με περιστατικά Covid-19 με γέροντες ασθενείς,  χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, καμία υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

Εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε ο αντιπρόεδρος της  Κώστας Μπάζος, που τόνισε πως έχει καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και είναι πια σαφές πως  δουλεύει με το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζομένων.

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 11

Γιώργος Σιδέρης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να διεκπεραιώσει το κεφάλαιο υγεία με συμβασιούχους

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 13

Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Γιώργος Σιδέρης, έκανε λόγο πως εδώ και ένα χρόνο ζητάνε επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, προκειμένου να βρει ο κόσμος την πραγματική υγεία που δικαιούται. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση πριμοδοτεί ή προστατεύει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια  του κέντρου. Παράλληλα εξαγγέλλει πως το κεφάλαιο υγεία θα το διεκπεραιώσει με συμβασιούχους δηλαδή εργαζομένους με ημερομηνία λήξης και δεν έχει προβεί ούτε σε μίση μόνιμη πρόσληψη  υγειονομικού προσωπικού. «Σε κάθε τρομοκρατία ο καθένας να μετράει τους νεκρούς του. Αυτό το πανηγύρι συνεχίζεται μέρα με τη μέρα, θέλοντας να μας φιμώσουν και αφού δεν έπιασαν τα χειροκροτήματα προχωράνε σε καταστολή, σε απολύσεις και σε απειλές. Ως εδώ αυτό είναι το μήνυμα και συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Κρίτων Αρσένης: Μία μέρα καραντίνας κοστίζει όσο 1.000 κλίνες ΜΕΘ

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 15

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 στο Δυτικό Τομέα Αθήνας, Κρίτων Αρσένης, παρατήρησε πως θέλουν να δώσουν μια έτοιμη κατασκευασμένη πτέρυγα του Νοσοκομείου Ιωαννίνων στους ιδιώτες με ΣΔΙΤ για να κάνουν ιατρικό τουρισμό, κάτι που κατά την άποψη του είναι χειρότερο από την ιδιωτικοποίηση. Σε κάποιο σημείο επανέλαβε για πολλοστή φορά, πως μία ημέρα καραντίνας κοστίζει στη δημόσια οικονομία όσο η κατασκευή 1.000 κλινών ΜΕΘ. 

Μιχάλης Σελέκος: Τι συνέπειες είχε το κλείσιμο του Λοιμωδών

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 17

Ο τέως δήμαρχος Χαϊδαρίου και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο πρώην Λοιμωδών, Μιχάλης Σελέκος, υποστήριξε πως αυτή η γιορτή τιμάται φέτος με τον καλύτερο τρόπο με την παρουσία  σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας.  Που διεκδικούν δωρεάν υγεία για όλους και όχι την εμπορευματοποίηση της και την επαναλειτουργία των οκτώ νοσοκομείων που έκλεισαν σε πανελλαδικό επίπεδο  το 2013. Ένα από αυτά ήταν το πρώην Λοιμωδών, με 125 κρεβάτια και δυο παθολογικές κλινικές, καρδιολογική, χειρουργική, νεφρολογική, ουρολογική, ΩΡΛ, οφθαλμολογική. Σε αυτό το γειτονικό πρώην νοσοκομείο κάθε χρόνο γίνονταν εκατοντάδες χειρουργεία, ενώ χιλιάδες ασθενείς περνούσαν από τα εξωτερικά ιατρεία. Το κλείσιμό του συνεπάγεται τη μεταφορά ασθενών στο Αττικό και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με αποτέλεσμα να υπάρχει συμφόρηση στα δύο αυτά νοσοκομεία, ράντζα στους διαδρόμους και ταλαιπωρία του κόσμου.

Συμβολικό κλείσιμο στη Λεωφόρο Αθηνών

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, ο συντονιστής Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κάβουρας, εκ μέρους του κόμματος  «Λαϊκή Ενότητα» ο Δημήτρης Κοντός, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χαϊδαρίου Βασίλης Παντελάρος, εκ μέρους του κόμματος  ΑΝΤΑΡΣΥΑ η κ. Βαφειάδου, ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων  του Δήμου Χαϊδαρίου Κώστας Δημουλάς.

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε μία ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη μιας κυκλοφοριακής λωρίδας της Λεωφόρου Αθηνών, με κατεύθυνση προς Αιγάλεω.

"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 23
"Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή μας, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο" 25

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button