ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αμέτρητες φωτιές στον Ασπρόπυργο: Μια χώρα όπου η Πολιτική Προστασία προτιμάει να σηκώνει ελικόπτερο αντί να στείλει περιπολικό

Κάθε μέρα φωτιά, κάθε μέρα κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Μερικές φορές και περισσότερες από μία φορές στο ίδιο 24ωρο! Ίσως δεν υπάρχει σε όλο τον πλανήτη περιοχή με περισσότερα περιστατικά πυρκαγιών από όσες εκδηλώνονται στον Ασπρόπυργο. Για τις περισσότερες από αυτές όλοι γνωρίζουν την αιτία. Εκτός ίσως από τις αρμόδιες αρχές και ειδικά για το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η αιτία λέγεται κάψιμο υλικών για την αφαίρεση μετάλλων. Σε καταυλισμούς στην περιοχή του Θριάσιου επιδίδονται σε καύση καλωδίων και άλλων υλικών που περιέχουν μέταλλα (θερμοσίφωνες, ηλεκτρικές συσκευές, μοτέρ, καταλύτες κ.ά.) με σκοπό να διαχωρίσουν και να πάρουν κυρίως χαλκό και σίδηρο, που πωλούν στη συνέχεια παράνομα σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων.

Οι φωτιές αυτές είναι ορατές τακτικά σε διάσπαρτα σημεία της ευρύτερης περιοχής, όπως Νέα Ζωή, Νεόκτιστα κτλ. Μερικές φορές, ειδικά το καλοκαίρι, ξεφεύγουν και καταλήγουν στα γύρω χωράφια, στους πρόποδες του Ποικίλου, πάλι και πάλι. Απειλούνται η δημόσια αλλά και ιδιωτικές περιουσίες, ακόμη και οι ίδιοι οι καταυλισμοί. Η περυσινή φωτιά της Πάρνηθας (κάηκαν 65.000 στρ.) έτσι ξεκίνησε. Επιπλέον η ατμοσφαιρική ρύπανση από το κάψιμο πλαστικών και άλλων υλικών είναι τρομερή.

Αμέτρητες φωτιές στον Ασπρόπυργο: Μια χώρα όπου η Πολιτική Προστασία προτιμάει να σηκώνει ελικόπτερο αντί να στείλει περιπολικό 3

Γνωστά από δεκαετίες αυτά. Και τι έχει γίνει; Συσκέψεις επί συσκέψεων, κονδύλια, εκτίμηση κινδύνου, αλλά “επί του πεδίου” στο Θριάσιο Πεδίο μηδέν αποτέλεσμα. Και φέτος το καλοκαίρι είμαστε μάρτυρες του ίδιου φαινομένου με καθημερινές διάσπαρτες εστίες. Κάθε τόσο ηχούν οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ σηκώνονται και ελικόπτερα, σε έναν τρελό χορό σπατάλης εκατοντάδων χιλιάδων και συνολικά εκατομμυρίων ευρώ.

Περιπολίες χρειάζονται. Αστυνόμευση για να τηρούνται οι νόμοι. Είναι δυνατόν να λαμβάνονται πιεστικά μέτρα διαφόρων ειδών σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα με τον χαρακτήρα του επείγοντος και να κάνει το κράτος ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στο Θριάσιο; Βάλτε τρία περιπολικά σε 24ωρες βάρδιες με εντολή να μην ανάβει πουθενά καμία φωτιά για κάψιμο καλωδίων.

Σε ένα πρόσφατο μπαράζ πυρκαγιών ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη Τούρκος “γκιουλενιστής” για τις φωτιές στα Νεόκτιστα. Δεν μάθαμε και πολλά στη συνέχεια, όμως φωτιές είχαμε άφθονες και πριν την εμφάνιση του γκιουλενιστή στο προσκήνιο, αλλά και μετά τη σύλληψή του. Όταν παίζεις με όρους επικοινωνίας, όπως ο κ. Κικίλιας, αλλά και αρκετοί προκάτοχοί του, και αντί για τα ίδια τα προβλήματα “παλεύεις” με πράκτορες και άλλες εντυπωσιοθηρικές ιστορίες, τότε συνεχίζεις να έχεις δυο τρεις φωτιές τη μέρα από καλώδια…

Το κράτος αφήνει ανεξέλεγκτες τις επιχειρήσεις της περιοχής που αγοράζουν παράνομα τα μέταλλα. Όσο για τους Ρομά που καταστρέφουν και αυτοκαταστρέφονται με αυτή την ιστορία, έχει προταθεί από χρόνια να επιδιώξει το κράτος να τους εντάξει σε νόμιμα κανάλια ανακύκλωσης, με κατάλληλο εξοπλισμό αντί της φωτιάς για την ανάκτηση υλικών. Δυστυχώς μέτρα σαν αυτά δεν είναι πιασιάρικα επικοινωνιακά και χρειάζονται επιμονή και χρόνο για να αποδώσουν. Όμως αυτά δεν χαρακτηρίζουν την ελληνική Πολιτεία.

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button