ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άλμα ανακύκλωσης στο Χαϊδάρι – Ήρθαν καφέ κάδοι και ειδικό απορριμματοφόρο βιοαποβλήτων

Σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης βιοαποβλήτων ξεκινάει τις επόμενες μέρες στης πόλη μας, χάρη σε ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο, που τίθεται στη διάθεση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Χαϊδαρίου, καθώς και ειδικών καφέ κάδων διαχείρισης οργανικών αποβλήτων (αποφάγια κτλ.), οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν σε περισσότερα από 100 σημεία της πόλης. Ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε στον Δήμο στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής. Το πρωί της Τρίτης 16 Ιουνίου έγινε η παράδοση στην Υπηρεσία Καθαριότητας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, και του δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού.

Σκοπός του προγράμματος είναι να μην οδηγούνται σε ταφή αποφάγια και άλλα οργανικά απόβλητα, όπως κλαδέματα κτλ. Στο εξής λοιπόν, θα γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και τα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ), που λειτουργεί στον ΧΥΤΑ Φυλής. Εκεί θα μετατρέπονται σε λίπασμα, που θα διανέμεται στην Υπηρεσία Πρασίνου και σε δημότες. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα “οργανικά υλικά” των σκουπιδιών μας σε κομπόστ, το οποίο χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους, μια και είναι μια μάζα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και μικροοργανισμούς, δηλαδή ένα φυσικό λίπασμα. Σίγουρα πολύ καλύτερο από το θάψιμο και τη ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα!

Ήδη η διανομή των καφέ κάδων έχει προχωρήσει σε αρκετούς δήμους και θα επεκταθεί σε όλη την Αττική. Στόχος είναι το 40% των κοινών απορριμμάτων (σύμμεικτων) να καταλήγει στους καφέ κάδους. Αυτό θα αποφέρει έσοδα στον Δήμο, αφού η εναπόθεσή τους στο ΕΜΑΚ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει μηδενικό κόστος, ενώ αντίθετα το κόστος ταφής των σύμμεικτων στη χωματερή είναι περίπου 50 ευρώ ο τόνος. Διόλου αμελητέα διαφορά…

Ο αντίλογος που αναπτύσσεται σχετικά με το ΕΜΑΚ είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων στην Ευρώπη (!) με πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας, ενώ με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αποκεντρωμένες υποδομές διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, με έμφαση στη μείωση και στην προδιαλογή – ανάκτηση υλικών.

Απορριμματοφόρο πολλαπλών χρήσεων

Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης στον Δήμο Χαϊδαρίου εκπρόσωποι της προμηθεύτριας εταιρείας έκαναν μια μικρή επίδειξη της χρήσης του οχήματος και των πλεονεκτημάτων του και έδωσαν αναλυτικές οδηγίες στο προσωπικό του Δήμου. Μεταξύ άλλων μπορεί να πλένει τον κάδο αμέσως μετά το άδειασμά του, ενώ διαθέτει και αντλία νερού για τον καθαρισμό πεζοδρομίων γύρω από τους κάδους.

Παράλληλα δόθηκαν στο Δήμο αρκετά 20κιλα σακιά με κομπόστ, 18 καφέ κάδοι από τους 110 που αναμένεται να παραληφθούν, όπως επίσης και κάδοι ανακυκλώσιμου υλικού (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο) για εσωτερικούς χώρους. Οι τελευταίοι θα τοποθετηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, και -το βασικό- η περισυλλογή τους θα γίνεται από εργάτες της Περιφέρειας και όχι του Δήμου.

Γιώργος Πατούλης: «Περιφέρεια πρότυπο»

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Δήμο Χαϊδαρίου με τον εκλεκτό δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό και τους συνεργάτες του για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό της ανακύκλωσης, αλλά και της προσπάθειας να διαχειριστούμε τα σύμμεικτα σκουπίδια μέσα από τον διαχωρισμό των βιοαποβλήτων. Σήμερα λοιπόν σε ένα Δήμο που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες αυτή την προσπάθεια διαθέτουμε ένα υψηλής τεχνολογίας απορριμματοφόρο καφέ κάδων,  καθώς επίσης και κάδους ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι η Περιφέρειά μας από μια Περιφέρεια κακής διαχείρισης τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει μια Περιφέρεια πρότυπη και προφανώς αυτό θα σχετίζεται με το καλύτερο περιβάλλον και την καλύτερη ζωή των παιδιών μας».  

“Προτείνετε χώρους, δίνουμε επιδότηση”

Μιλώντας αποκλειστικά στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο κ. Πατούλης δήλωσε την ετοιμότητα της Περιφέρειας να συνδράμει σε έργα διαχείρισης αποβλήτων, αρκεί να υπάρχουν προτάσεις από τους Δήμους. Συγκεκριμένα τον ρωτήσαμε αν υπάρχει περιθώριο χρηματοδότησης Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης στο Χαϊδάρι, έργα εκ των “ων ουκ άνευ” για να γίνει πραγματική ανακύκλωση με πολλά ρεύματα (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλα κτλ).

Μας απάντησε: “Φυσικά. Έχουμε πει ότι όποιος δώσει τα σημεία όπου θα δημιουργήσει καλύτερη αποκομιδή και καλύτερο περιβάλλον, θα επιδοτηθεί”.

Βαγγέλης Ντηνιακός: «Προτεραιότητα μας η παιδεία της ανακύκλωσης»

«Είναι μια καινούρια μέρα για το Χαϊδάρι και για την ανακύκλωση. Από την αρχή ως δημοτική αρχή είπαμε πως η καθαριότητα, η ανακύκλωση καθώς και η παιδεία της ανακύκλωσης είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Λοιπόν η σημερινή μέρα, με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, τον οποίο και ευχαριστώ προσωπικά, σηματοδοτεί την ισχυρή συνέχεια που ξεκινήσαμε από 1η Σεπτεμβρίου σε αυτό το πεδίο, βάσει και των νέων νομοθετικών διατάξεων. Το αποτέλεσμα, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν οι Χαϊδαριώτες και θα το δούμε σε λίγους μήνες, θα έχει και οικονομικά οφέλη για τους δημότες μας». 

Νέα μέρα

Η σημερινή εξέλιξη στον τομέα της καθαριότητας ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε συνολική αναβάθμιση της κατάστασης στην πόλη μας, σε συνδυασμό με την απόκτηση νέου στόλου απορριμματοφόρων από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια χρειαζόταν να επιστρατευτούν “σκουπιδιάρες” από τους γύρω δήμους για να γίνει η αποκομιδή στο Χαϊδάρι. Αν προχωρήσει και η δημιουργία ειδικών χώρων ανακύκλωσης (Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης) θα μπορούμε να μιλάμε για νέο τοπίο. Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του στο “Χαϊδάρι Σήμερα TV” ο διευθυντής της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μας, Δημήτρης Σταυρίδης, είχε χαρακτηρίσει τον μπλε κάδο, την μοναδική στην ουσία μέχρι τώρα μέθοδο ανακύκλωσης στο Χαϊδάρι, σαν “πεθαμένη υπόθεση”.

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;

Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια

Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκαλα)

Αυγά (και τα τσόφλια)

Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά

Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι

Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)

Ξηροί καρποί και περιβλήματα

Κουκούτσια ελιάς

Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν

Πριονίδι, ροκανίδι

Στάχτη καυσόξυλων

Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους;

Γόπες τσιγάρων

Τροφές και περιττώματα ζώων

Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά

Μπαταρίες

Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)

Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο). Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κομπόστ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button