ANIMALSLIFESTYLE

Αλλεργίες των σκύλων και δυσανεξία στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη και οι αλλεργίες είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια που παρουσιάζεται και στους ανθρώπους και αντίστοιχα στους σκύλους. Η αλήθεια είναι πως τα προϊόντα γλουτένης δεν είναι στη κορυφή της διατροφικής πυραμίδας και καλό θα ήταν να τα αποφεύγουν που και που και οι άνθρωποι και τα κατοικίδια τους. Πλέον, θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από σκυλοτροφές που είναι ‘’χωρίς γλουτένη’’ που ολοένα και κερδίζει περισσότερο έδαφος στην αγορά.

Βέβαια, η γλουτένη δεν είναι βλαβερή ούτε απόλυτα ανθυγιεινή και δεν περάζει να τρώει ο σκύλος σας προϊόντα με γλουτένη εκτός αν έχει αλλεργία ή δυσανεξία σε αυτήν. Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι πολύ εύκολο να διαγνωστεί, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να σας αγχώνει, γιατί με τις απαραίτητες συμβουλές θα είστε σε θέση και εσείς και το κατοικίδιο σας να την διαχειριστείτε. Ας αρχίσουμε όμως με τα βασικά.

Τί είναι αυτή η περιβόητη γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε κάποια σιτηρά, τα οποία είναι τα εξής: ο σίτος (που περιλαμβάνει το σιτάρι kamut, το αλεύρι όλυρα και το σιτάρι τριτικάλε), η σίκαλη και το κριθάρι. Οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τροφές που περιέχουν γλουτένη, αυτοί όμως που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη πρέπει οπωσδήποτε να την αποφεύγουν, γιατί μπορεί να τους προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο που με τη σειρά της θα επιφέρει και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα αυτού του προβλήματος στους σκύλους είναι η χρόνια διάρροια που διαρκεί για μέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες. Άλλα συμπτώματα, μεταξύ άλλων, είναι η απώλεια βάρους, το θαμπό τρίχωμα και γενικά η μειωμένη ανάπτυξη του σκύλου. Αν και στους περισσότερους σκύλους η δυσανεξία σττη γλουτένη εμφανίζεται συνήθως στους πρώτους εφτά με εννιά μήνες ζωής, έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα του προβλήματος και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πώς μπορεί κανείς να τη διαγνώσει;

Η δυσανεξία στη γλουτένη, δυστυχώς, είναι κάτι που δεν μπορεί να διαγνωστεί με κάποιο τεστ ή συγκεκριμένες εξετάσεις. Αν έχει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε προηγουμένως, δηλαδή συνεχής διάρροια, απώλεια βάρους ή θαμπό τρίχωμα και γενικά, αν ο σκύλος σας φαίνεται διαφορετικός από άλλες φορές, θα πρέπει να τον πάτε σε κάποιο κτηνίατρο, για να του πάρει λίγο αίμα, δείγμα κοπράνων και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Αν, λοιπόν, τα αποτελέσματα δεν δείξουν κάποια ασθένεια ή κάτι πολύ συγκεκριμένο, το πιθανότερο είναι ότι τα συμπτώματα οφείλονται στη δυσανεξία στη γλουτένη και σε αυτή τη περίπτωση το σκυλάκι σας θα πρέπει να ακολουθήσει ειδική διατροφή και να επιλέξετε μία τροφή σκύλου χωρίς γλουτένη. Μετά το πέρας δύο εβδομάδων κανονικά θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση στην υγεία του.

Θραπεία

Δυστυχώς και σε αυτό το κομμάτι θα απογοητευτείτε λίγο, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγωγή και θεραπεία για αλλεργία στη γλουτένη. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να αγχώνεστε, γιατί υπάρχει τρόπος να γίνει ο τετράποδος φίλος σας και πάλι περδίκι. Ποιός είναι αυτός; Μα φυσικά η διατροφή χωρίς γλουτένη. Θα βρείτε πληθώρα προϊόντων ξηρά τροφή σκύλου χωρίς γλουτένη στην αγορά και σε εξειδικευμένα καταστήματα pet shop, καθώς επίσης λιχουδιές και σνακ που δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στο κατοικίδιο σας, εξίσσου νόστιμα, χορταστικά και καθόλου ακριβά. Να είστε σίγουροι, λοιπόν, ότι με αυτές τις συμβουλές το φιλαράκι σας θα είναι πάντα υγιές και χαρούμενο και εσείς ξέγνοιαστοι χωρίς περαιτέρω άγχος και στρες.

Επομένως, η γλουτένη δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει, γιατί οι περισσότεροι σκύλοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα θέμα με αυτή τη πρωτεϊνη στο φαγητό τους. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ένα ”κλικ” πιο προσεκτικοί αν το σκυλάκι έχει δυσανεξία ή αλλεργία σε αυτό το συστατικό. Και πάλι όμως, δεν έχετε λόγο να αγχώνεστε, γιατί υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εταιρειών με σκυλοτροφές χωρίς γλουτένη που θα κρατούν το σκυλάκι σας χορτάτο, υγιές και ανακουφισμένο. Μπορείτε να ανακαλύψετε μερικές απο αυτές με μία επίσκεψη στο Petvet24 – Online pet shop, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τον μικρό σας φίλο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button