ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

“Αλλάζουν όλα στη Δυτική Αττική” (άντε να δούμε…)

Το ένα μετά το άλλο οικονομικά σάιτ και ιστοσελίδες που ασχολούνται με έργα και υποδομές γράφουν ότι “επίκειται η δημοπράτηση του έργου που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά ολόκληρη την περιοχή…” Ο κοινός αγαπημένος τους τίτλος είναι “Αλλάζουν όλα στην Δυτική Αττική”!

Αναφέρονται στον Τριπλό Κόμβο Σκαραμαγκά. Μόνο που “το ίδιο έργο” το έχουμε δει πολλές φορές. Για παράδειγμα πέρυσι τέτοιο καιρό η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι ο διαγωνισμός θα γίνει στην αρχή του 2023 (δείτε ενδεικτικά: Στην τελική ευθεία ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά! – Πότε θα γίνει η δημοπράτηση) και κανονικά τώρα θα έπρεπε να γίνονται ετοιμασίες για την εγκατάσταση του εργοταξίου. 

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα έργο του οποίου οι απαρχές χάνονται πίσω από το 2000 (!) και έχουν βρεθεί πολλοί λόγοι κατά καιρούς για να μην προχωρήσει η υλοποίησή του…

Ας επιστρέψουμε στο σήμερα και ας μην ξεχνάμε ότι αν η παρούσα κυκλοφοριακή κατάσταση στον Σκαραμαγκά είναι εξαιρετικά προβληματική πρωί – απόγευμα, σκεφτείτε τι θα γίνει όταν υλοποιηθούν οι γιγάντιες επενδύσεις logistics που έχουν εξαγγελθεί στην γύρω περιοχή, όταν λειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κτλ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, οι προετοιμασίες για την έναρξη του διαγωνισμού είναι σχεδόν ολοκληρωμένες καθώς εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη ενώ τρέχουν και οι απαλλοτριώσεις.

Ένα από τα τελευταία βήματα είναι το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται στις αρχές του 2024. Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας και έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τεχνικός Σύμβουλος του έργου είναι η εταιρεία ΣΑΛΦΩ.

Το κόστος του έργου σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα οριστικοποιηθεί και επικαιροποιηθεί το σημερινό κόστος του έργου, ειδικότερα με τις μεγάλες αυξήσεις σε υλικά και ενέργεια. Το έργο προορίζεται προς ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά, πρόκειται για έργο-ανάσα για τη Δυτική Αττική. Με την κατασκευή του τριπλού κόμβου θα υπάρχει απευθείας σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λεωφόρο Σχιστού, θα συνδεθεί η ημιδιανοιγμένη στο νότιο άκρο της, Περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και ο διανοιγμένες Σήραγγες, που είναι στη στροφή προς Σκαραμαγκά και πριν την Λίμνη Κουμουνδούρου.

Για το 25χρονο (!) “σήριαλ” του Κόμβου Σκαραμαγκά, καθώς και αναλυτική παρουσίαση της μελέτης του έργου, εδώ: Υπερ-κόμβος Σκαραμαγκά: Από το 1997 έως το 2020… κατάφεραν δυο τρύπες στο βουνό!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button