ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση – Πρωτοβουλία Βορίδη

Βγαίνει από τη “ναφθαλίνη” ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου (εφαρμόστηκε επί πρωθυπουργίας Καραμανλή), τις βασικές αρχές του οποίου ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναβιώνει προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταργήσει την απλή αναλογική, που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σκιαγράφησε στη συνεδρίαση (25/1) του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τις σημαντικότερες αλλαγές που θα περιέχει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, τον οποίο από την επομένη του ανασχηματισμού είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης.

Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι τα εξής:
– Καταργείται η απλή αναλογική που, όπως υπενθύμισε, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
– Οι δήμαρχοι στο Α΄γύρο θα μπορούν να εκλέγονται με μικρότερο ποσοστό από το 50 συν 1 ψήφο, που είναι σήμερα. Δεν αποκάλυψε ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό. Άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη και πως θα «κλειδώσει» μετά από συζήτηση που θα έχει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο Παυλόπουλου το όριο άμεσης εκλογής από τον Α΄γύρο ήταν το 42%.
– Ο συνδυασμός του νικητή των εκλογών θα παίρνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν όμως το ποσοστό τους είναι πάνω από 60%, είπε, τότε η κατανομή των εδρών θα γίνεται με βάση την απλή αναλογική.
– Τίθεται πλαφόν για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο των παρατάξεων. Θα είναι είπε, αντίστοιχο μ΄ εκείνο των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή 3%.
– Καταργείται η Δ΄κάλπη για Δημοτικές Κοινότητες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button