ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άγγελος Χάγιος: Δεν φεύγουν από το σβέρκο μας οι δυνάστες, αν δεν τους ρίξει ο ίδιος ο λαός

Ο Χαϊδαριώτης Άγγελος Χάγιος είναι γνωστό, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Η διαδρομή του ξεκινά από το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και την Κ.Ε. του ΚΚΕ και φτάνει ως την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μιλάει στο “Χαϊδάρι σήμερα” με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές.

Κύριε Χάγιο ποια είναι η εκτίμηση σας για την προεκλογική περίοδο και η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιούλη;

Δεν υπάρχει κλίμα εκλογικής μάχης και ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κόσμος με το ένστικτο και την εμπειρία του αντιλαμβάνεται ότι έχει εδραιωθεί ένα πλαίσιο σύγκλισης παρά προγραμματικής απόκλισης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ενός αντιλαϊκού δικομματισμού.

Είναι ένα επικίνδυνο για το λαό και τη νεολαία πλαίσιο συναίνεσης γύρω από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της επόμενης περιόδου. Δηλαδή τα αιματηρά πλεονάσματα, τις πληρωμές χρέους, την ευρωεπιτροπεία, Αλλά και την μείωση κοινωνικών δαπανών και συντάξεων, τις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως και τα επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου στις ΑΟΖ της οικολογικής καταστροφής και της καπιταλιστικής ληστείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι δεσμευμένοι, είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης, να στηρίξουν την πολιτική της ευρωμνημονιακής βαρβαρότητας. Η απειλή χειροτέρευσης της κατάστασης των εργαζομένων και της νεολαίας από μια νέα αντιλαϊκή επιδρομή επικρέμαται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια μας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι είναι ανάγκη και μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Ποια είναι, λοιπόν, η πολιτική που, κατά την εκτίμησή σας, χρειαζόμαστε σήμερα;

Είναι επείγουσα η ανάγκη για μια μαχητική, εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στα αστικά σχέδια. Αλλά και για μια ισχυρή ανατρεπτική αντικαπιταλιστική αριστερά, που δεν θα είναι του χεριού τους. Που θα παλέψει ενάντια στη σταθεροποίση του ευρωμνημονιακού καθεστώτος, προς όφελος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη ζημιά στο λαϊκό κίνημα, δυσφήμησε την αριστερά, τους αγώνες και τις αξίες της. Άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη ΝΔ, συγκυβερνώντας με το ακροδεξιό ΑΝΕΛΛ. Εφαρμόζοντας μνημονιακή, αλλά και απροκάλυπτα φιλοΝΑΤΟικη και φιλοαμερικανική πολιτική, δικαίωσε, τελικά, τη λογική του «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Εμείς πασχίζουμε για να δυναμώσει η αριστερά που θα έχει την τόλμη να θέσει ως στόχο πάλης την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ. Αλλά και την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την κατάργηση των βάσεων του θανάτου. Που θα δρα πρακτικά σε ένα αντικαπιταλιστικό δρόμο με σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στηρίξει τις λαϊκές αντιστάσεις. Θα ξεσηκώνει τον κόσμο και θα δίνει πολιτικό χρώμα στον αγώνα σε ριζοσπαστική, αντικυβερνητική και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Έχουμε ιστορία και πείρα στον τόπο μας. Πρόσφατη είναι και η έκρηξη των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία.

Δηλαδή, τι προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, “εδώ και τώρα”;

Η δική μας απάντηση με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης έχει διαφορετικές ταξικές και πολιτικές αφετηρίες και στοχεύσεις. Εμείς έχουμε στόχους και πρόγραμμα που βάζουν μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες. Τα κόμματα της “εθνικής μνημονίων” συζητούν πώς θα μειωθεί ο φόρος των επιχειρηματιών. Πώς θα αυξηθεί η ελευθερία του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμά μας κινείται σε κατεύθυνση άρνησης και ρήξης με το ευρωμνημονιακό καθεστώς ως το 2060, που αποτελεί θηλιά για το λαό. Μιλάμε για το πλαίσιο της ΕΕ, του χρέους, της επιτροπείας. Της πολεμικής εκστρατείας για τις ΑΟΖ.  Για το πλαίσιο της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Για να ζήσει ο λαός πρέπει να χάσει πλούτο, δύναμη και τελικά την εξουσία το κεφάλαιο.

Το τρίτο στοιχείο που επισημαίνουμε είναι ότι το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ «ούτε ρήξη ούτε υποταγή», που έσκασε στα κεφάλια μας, πρέπει να το πετάξουμε στα σκουπίδια. Δεν φεύγουν από το σβέρκο μας οι δυνάστες του λαού, εγχώριοι ή ευρωπαϊκοί ή αμερικανονατοϊκοί, αν δεν τους ρίξει, αν δεν τους ανατρέψει ο ίδιος ο οργανωμένος λαός.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι χρήσιμη, ψήφος για μια λαϊκή εργατική αντιπολίτευση. Και μια ανατρεπτική αριστερά, που υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας απέναντι στην όποια κυβέρνηση και στο νέο δικομματισμό. Είναι πολιτική στάση με ταξικό κριτήριο, αλλά και έμπνευση από την ανάγκη μιας σύγχρονης κομμουνιστικής απάντησης στον επιθετικό καπιταλισμό της εποχής μας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button