ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επέτειος της Μάχης της Κρήτης: “Αυτοί που χάθηκαν νεκροί δεν είναι”

‘Ενας λεβεντόγερος Κρητικός, ο κ. Γιώργος Τερεζάκης, με την επιβλητική εικόνα του γεμάτη Κρήτη και ανθρωπιά και τη μαρτυρία που μάς κατέθεσε από τη μαρτυρική κατοχή στο νησί του, έδωσε τον τόνο στον φετινό γιορτασμό της 76ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης που διοργάνωσε άψογα, για μια ακόμη φορά, η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου.

Επέτειος της Μάχης της Κρήτης: "Αυτοί που χάθηκαν νεκροί δεν είναι" 1
Ο συνδημότης μας Γ. Τερεζάκης φόρεσε για μια ακόμη χρονιά την κρητική φορεσιά και έδωσε το παρόν στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Στα 12 χρόνια του έζησε την εκτέλεση 25 κατοίκων του χωριού του, της Γέργερης Ηρακλείου, στις 14 Αυγούστου 1944 από τους Γερμανούς. Ένας από τους τουφεκισμένους έπεσε ζωντανός στο έδαφος, μάς λέει. Στη χαριστική βολή στο κεφάλι στάθηκε για δεύτερη φορά τυχερός, καθώς η σφαίρα απλά έσκισε το κρητικό του σαρίκι. Τιμούσε με την παρουσία του κάθε χρόνο το μνημόσυνο που γίνεται στον μαρτυρικό τόπο της εκτέλεσης και όταν ταν γινόταν το προσκλητήριο των νεκρών φώναζε παρών, προκαλώντας συγκίνηση και ανατριχίλα στους παρευρισκόμενους.

Η αντίσταση του κρητικού λαού εναντίον των Γερμανών εισβολέων, αποτέλεσε ένα έπος που γράφτηκε στη «Λεβεντογέννα». Η Μάχη της Κρήτης ήταν ένα από τα κρίσιμα σταυροδρόμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απόφαση για την επίθεση ελήφθη από τον Αδόλφο Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα και έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur»).

Το σημαντικό αυτό γεγονός της ελληνικής ιστορίας του 20ού Αιώνα, τίμησε η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου, το περασμένο Σάββατο, στην κατάμεστη από κόσμο Πλατεία Δημαρχείου.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Συριανόγλου, τόνισε πως σκοπός εκδήλωσης ήταν να τιμήσουν τους αγωνιστές και τους νεκρούς της Μάχης της Κρήτης. Μιας άνισης μάχης που δόθηκε από έναν άοπλο λαό.

Α. Χριστοδουλάκης: «Να μην αφήσουμε να χαθούν οι αξίες και τα ιδανικά μας»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών, Απόστολος Χριστοδουλάκης, ευχαρίστησε τον κόσμο για την πολυπληθή παρουσία του. Θεώρησε τιμή του που τη φετινή χρονιά είναι εκλεγμένος πρόεδρος στον εθνικοτοπικό σύλλογο, όπου ανδρώθηκε, ένας από τους πρώτους κρητικούς συλλόγους του Λεκανοπεδίου. Από φέτος αναλαμβάνει μια σειρά νέων δράσεων, στηρίζοντας κάθε ενέργεια που αποβλέπει στο καλό της πόλη μας. Μια από αυτές θα είναι η στήριξη όλων των τοπικών φορέων στην προσπάθεια του Δήμου μας για μια πόλη καθαρή.

Για το τιμώμενο ιστορικό γεγονός  ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως οι Κρητικοί υπερασπίστηκαν τον τόπο τους και την ελευθερία τους. Πολέμησαν με πρωτόγονα μέσα ενάντια σε δυσανάλογες δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα δικοί τους άνθρωποι δεν είχαν επιστρέψει ακόμα από το Αλβανικό Μέτωπο. «Στη σημερινή περίοδο πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα από τους Κρητικούς εκείνης της εποχής. Να μην χάνουμε το θάρρος και την ψυχραιμία μας. Πρέπει όλοι μαζί να ακολουθήσουμε τα βήματα των προγόνων μας και να πάρουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές καταστάσεις. Να μην αφήσουμε να χαθούν οι αξίες και τα ιδανικά μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος αντικρίζοντας δίπλα-δίπλα τον παλιό και νέο πρόεδρο του συλλόγου, εξέφρασε την άποψη πως όσο θα υπάρχει αυτή η μίξη ηλικιών, είναι σίγουρο  πως δεν πρόκειται  ποτέ η Εστία Κρητών, «να πέσει στα βράχια». Κατά τη γνώμη του, ο  σύλλογος έχει μια πλούσια ιστορία με 30 χρόνια πρόεδρο τον Γιώργο Συριανόγλου. Ακολούθησε μια ομαλή μεταβίβαση της προεδρίας στον Απόστολο Χριστοδουλάκη.

Σελέκος: «Σμπαράλιασαν την πολεμική μηχανή του Χίτλερ»

Ο κ. Σελέκος παρουσιάζοντας διάφορες στιγμές του ιστορικού γεγονότος ανέφερε πως για δώδεκα ολόκληρες ημέρες, όσο κράτησαν οι προσπάθειες των Γερμανών για απόβαση στη Μεγαλόνησο, γράφτηκαν χρυσές σελίδες της ιστορίας. Ένας λαός, που με φτυάρια και κασμάδες αντιμετώπισε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, που πίστευαν πως σε λίγες ώρες θα είχαν καταλάβει το νησί. Η κατάληψή της είχε γι’ αυτούς μεγάλη σημασία, γιατί ήταν το προγεφύρωμά τους για την επέμβαση που σχεδίαζαν στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική. Παράλληλα θέλανε να ξεκαθαρίσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που υπήρχαν στην Κρήτη (Άγγλοι και Νεοζηλανδοί). Αυτή η καθυστέρηση έπαιξε τεράστιο ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι Κρήτες κατάφεραν να σμπαραλιαστεί στα μάτια όλης της Ευρώπης, η περίφημη πολεμική μηχανή των Γερμανών», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας έδωσε συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και στα τμήματα που λειτουργεί.

Με ντοκιμαντέρ, λύρα και χορό

Ακολούθησε η προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στο ιστορικό αυτό γεγονός. Η ταινία ήταν μια παραγωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Αμέσως μετά ξεκίνησε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Έπαιξαν οι βετεράνοι μουσικοί: Αστρινός Ζαχαριουδάκης(λύρα-τραγούδι), Γιώργος Δαγαλάκης (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Λαγουδάκης(λύρα-τραγούδι), Παναγιώτης Πριμηκήρης(κιθάρα), Γιάννης Βλάσης(λαούτο), Μάνθος Σταματάκης (λαούτο), Λευτέρης Γλαμπεδάκης (λαούτο), Λευτέρης Καραμανώλης (λαούτο). Μαζί τους εμφανίστηκαν και οι μικροί μαθητές της σχολής λύρας, που λειτουργεί με επιτυχία στον τοπικό μας σύλλογο.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με χορούς και τραγούδια της Κρήτης. Τα μικρά και μεγάλα χορευτικά τμήματα του συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές  φορεσιές,  απέσπασαν για μία ακόμα φορά ασταμάτητα χειροκροτήματα. Την επιμέλεια των τμημάτων αυτών έχουν οι χοροδιδάσκαλοι Ειρηάννα Κλειδή και Αντώνης Δράκος. Η βραδιά έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις για το κοινό. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε άφθονη τσικουδιά και ξηροί καρποί.

Σελέκος: «Πότε θα κάνει ξαστεριά»

Στο «Χαϊδάρι Σήμερα» μίλησε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Μιχάλη Σελέκος, συγκρίνοντας το χθες με το σήμερα. “Πρέπει να πάρουμε το δίδαγμα πως κανένας δεν είναι ανίκητος. Όταν ο λαός έχει θέληση μπορεί να βρει τη δύναμη για να αντιπαλέψει όλες τις δυσκολίες και όλους τους «δυνατούς». Η ψυχή και η καρδιά των ανθρώπων είναι αυτές που βγάζουν μεγαλύτερη δύναμη”. Όσο για το ριζίτικο τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά», σχολίασε: “Είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο. Ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός περιμένει την ξαστεριά, για να αποτινάξει από πάνω του όλα τα βάρη που του έχουν φορτώσει άλλοι χωρίς να φταίει εκείνος.”

Χαϊδάρι Σήμερα Επέτειος της Μάχης της Κρήτης: "Αυτοί που χάθηκαν νεκροί δεν είναι" 19

Χαϊδάρι Σήμερα Επέτειος της Μάχης της Κρήτης: "Αυτοί που χάθηκαν νεκροί δεν είναι" 10

Χαϊδάρι Σήμερα Επέτειος της Μάχης της Κρήτης: "Αυτοί που χάθηκαν νεκροί δεν είναι" 3

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x