Η απόφαση για μεταφορά συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Patriot στην Κάρπαθο έγινε σήμερα (3 Μαρτίου 2026) ως ενέργεια ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων που σχετίζονται με την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως επιλέχθηκε να μεταφερθεί μια συστοιχία Patriot στην Κάρπαθο για να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας και να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο πλαίσιο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Η μετακίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων ενεργειών του τελευταίου έτους, όταν η Ελλάδα είχε μεταφέρει Patriots σε στρατηγικές θέσεις όπως στη Σούδα της Κρήτης για να καλύψει κρίσιμες στρατιωτικές και υποδομές εν μέσω αυξημένης γεωστρατηγικής πίεσης.
Ο βασικός λόγος πίσω από την εγκατάσταση στην Κάρπαθο είναι η ενίσχυση της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιαεροπορικής κάλυψης της νότιας Ελλάδας και των γύρω θαλάσσιων διαδρόμων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης η αντιμετώπιση πιθανών απειλών από βαλλιστικούς ή άλλους πυραύλους/ drones.
Τι είναι το σύστημα Patriot
Το Patriot PAC-2 είναι ένα ένα από τα πιο εξελιγμένα αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα της δύσης, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων συστημάτων, βαλλιστικών και cruise πυραύλων. Λόγω των δυνατοτήτων του, θεωρείται κρίσιμο για την προστασία σημαντικών περιοχών και υποδομών. Η μεταφοράς αντιαεροπορικής μονάδας θα εκτελεστεί με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μία από τις 6 ελληνικές μονάδες Patriot μεταφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία. Τότε είχε αφεθεί να διαρρεύσει ότι το βασίλειο των Σαούντ θα καλύψει το κόστος για τη μεταφορά και λειτουργία της συστοιχίας των Patriot από την Ελλάδα και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων -αμερικανικής κατασκευής- στην έκδοση Pac3. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.
Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.
Αποτελείται από:
- το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
- το Ραντάρ (Radar Set)
- το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
- τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).
Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.
Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).
Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.
Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.
Χαρακτηριστικά Ραντάρ AN/MPQ-65 Radar Set
- Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
- Περιγραφή: Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος
- Τύπος: PHASED ARRAY
- Κάλυψη: 120°
- Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χλμ
Χαρακτηριστικά Εκτοξευτήρα M-901 Launching Station
- Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
- Περιγραφή: Τετραπλός εκτοξευτήρας Α/Α βλημάτων
- Τύποι Βλημάτων
- MIM-104D GEM (Guidance Enhanced Missile)
- MIM-104B SOJC (Stand-Off Jammer Counter)
- MIM-104A
- Επιδόσεις:
- Μέγιστη Ταχύτητα: 3+ Mach
- Επιτάχυνση: 30 g
- Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 24 χλμ
- Μέγιστη εμβέλεια: 160 χλμ
- Βάρος Κεφαλής: 90 κιλά
Ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Χθες το βράδυ απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για την Κυπριακή Δημοκρατία, οι φρεγάτες ΚΙΜΩΝ και ΨΑΡΑ, στο πλαίσιο ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την άμυνά της λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η παρουσία της φρεγάτα «Ψαρά», στην περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς φέρει το ελληνικής ανάπτυξης σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος» για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες αεράμυνας περιοχής της «Κίμων» και την εναέρια κάλυψη των F-16.
Οι δύο φρεγάτες αναμένονται να φτάσουν στην Κύπρο το πρωί της Τετάρτης.