ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

5 προτάσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δάσους

 

Τα προβλήματα της κυκλοφορίας δεν λείπουν από το Δάσος Χαϊδαρίου, με κυριότερο αυτό των εισόδων – εξόδων από τη Λ. Αθηνών. Τα δύο φανάρια που εξυπηρετούν σήμερα αυτές τις ανάγκες (ειδικά την έξοδο) κάποιες ώρες της ημέρας δεν επαρκούν, ενώ έχουν και άλλες αδυναμίες.

Ο Σύλλογος του Δάσους επεξεργάστηκε και κατέθεσε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου σώμα προτάσεων για την βελτίωση του κυκλοφοριακού στη συνοικία. Παρόμοιες προτάσεις στο παρελθόν (Φουντούλη – Χανιωτάκη, αλλά και από την εφημερίδα μας) έπεσαν στο κενό, καθώς η δημοτική αρχή Μαραβέλια δεν έδειξε ενδιαφέρον. 

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για χαμηλού ή και μηδενικού κόστους παρεμβάσεις, οι οποίες το μόνο που χρειάζονται είναι “τρέξιμο” από τις υπηρεσίες του Δήμου, αφού βέβαια πρώτα εγκριθούν από τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθούν οι προτάσεις του Συλλόγου Δάσους

Α. Κατάργηση του σημερινού κόμβου της οδού Σατωβριάνδου με τη Λεωφόρο Αθηνών με παράλληλη κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη και μεταφορά αυτού (κόμβου και σηματοδότη) στη συμβολή των οδών Κυπρίων Αγωνιστών και Λεωφόρου Αθηνών.
Β. Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη και δημιουργία κόμβου και σύνδεσης της Λεωφόρου Αθηνών με την Ιερά Οδό στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Λεωφόρου Αθηνών.
Γ. Η σύνδεση της οδού 3ης Σεπτεμβρίου με τις οδούς Πλουτάρχου και Ρίμινι και έξοδος από το σηματοδότη που βρίσκεται επί της Ρίμινι με κατευθύνσεις προς Αθήνα και προς Περιστέρι.
Δ. Ρύθμιση του σηματοδότη επί της Γεωργίου Παπανδρέου και απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων από την οδό Κύπρου προς τη Γεωργίου Παπανδρέου.
Υποχρεωτική κατεύθυνση από το φανάρι εξόδου της Γεωργίου Παπανδρέου προς Αθήνα και προς Κόρινθο.
Ε. Απαγόρευση εισόδου στην οδό Αρεοπόλεως παρά μόνο για τα σχολικά και τους κατοίκους.
Οι ανωτέρω προτάσεις κατεγράφησαν αφού βασίστηκαν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Συγκεκριμένα:

Κυπρίων Αγωνιστών

α. Φάρδος τάπητα οδού 8,20 μέτρα και γενικό πλάτος οδού 12,00 μέτρα
β. Ήπια πρόσβαση στη Λεωφόρο Αθηνών
γ. Συντόμευση εξόδου προς Λεωφόρο Αθηνών
δ. Η έλλειψη κατοικιών δεξιά και αριστερά της Κυπρίων Αγωνιστών από το ύψος της Αρεοπόλεως έως τη Λεωφόρο Αθηνών εξαλείφει την όχληση των κατοίκων
ε. Ασφαλής πρόσβαση μαθητών στα σχολεία επί της οδού Κυπρίων Αγωνιστών

Ηρώων Πολυτεχνείου

α. Ο κεντρικότερος και ίσως φαρδύτερος δρόμος από την αρχική σχεδίαση της πόλης. Τάπητας οδού 8,00 μέτρα, φάρδος οδού 14,00 μέτρα. Στο δε τμήμα αυτής από Ιερά Οδό μέχρι Λεωφόρο Αθηνών έχει τη δυνατότητα ο τάπητας να γίνει μέχρι και 11,00 μέτρα
β. Η δημιουργία κόμβου στο σημείο αυτό λύνει το διαχρονικό πρόβλημα διασύνδεσης της Ιεράς Οδού με την Λεωφόρο Αθηνών που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της Πελοποννήσου

3ης Σεπτεμβρίου

Μετά τη συνάντηση μας με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και συντοπίτη μας κ. Δημήτρη Βίτσα (σσ. σήμερα ο κ. Βίτσας είναι υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο σύλλογος μας απέσπασε τη δέσμευση της παραχώρησης τμήματος του στρατοπέδου που θα επιφέρει ένωση της 3ης Σεπτεμβρίου με την οδό Πλουτάρχου και κατ’ επέκταση με την οδό Ρίμινι.
Με την πρόταση αυτή αποφορτίζεται όλη η ανατολική πλευρά του Δάσους, δημιουργώντας μια επιπλέον έξοδο που θα εξυπηρετεί τις κατευθύνσεις προς Αθήνα, Περιστέρι, Αττικό Νοσοκομείο κτλ.

Η υπάρχουσα κατάσταση και τα αδύνατα σημεία της

Σατωβριάνδου

Η υφιστάμενη έξοδος της οδού Σατωβριάνδου πέρα του γεγονότος της χρονικά ακατάλληλης εναλλαγής του φωτεινού σηματοδότη από κόκκινο σε πράσινο και αντίστροφα (ελάχιστη διατήρηση της πράσινης ένδειξης σε σύγκριση με την κόκκινη) παρουσιάζει τις εξής αδυναμίες:
α. Στενός τάπητας οδού.
Φάρδος τάπητα 5,80 μέτρα ελλειμματικός για τις σημερινές συνθήκες κυκλοφορίας οχημάτων.( Το Δάσος θεωρείται ήδη πυκνοκατοικημένο)
β. Ιδιαίτερα μεγάλη κλίση της οδού στα 100 μέτρα μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αθηνών και έλλειψη ορατότητας.
γ. Η κίνηση αυτοκίνητων τόσο εκ του αντιθέτου όσο και εκ της μονής κατεύθυνσης έχει προκαλέσει -λόγω ανεπίτρεπτης κλίσης-ατυχήματα, σε ανησυχητική συχνότητα
δ. Ιδιαίτερα έντονη όχληση και ρύπανση των περιοίκων καθ όλο το μήκος της οδού.

Αρεοπόλεως

Η οδός αυτή είναι πολλή στενή με τάπητα οδού 4,80 μέτρα χωρίς πεζοδρόμιο από την πλευρά των κτισμάτων ενώ από την άλλη έχει 0,60 μέτρα και συνολικό φάρδος οδού 5,40 μέτρα, φιλοξενεί δε δύο σχολεία

Γεωργίου Παπανδρέου

Η ρύθμιση του σηματοδότη και η απαγόρευση πρόσβασης σε αυτήν από την οδό Κύπρου, θα αποτρέψει ατυχήματα που συμβαίνουν και θα συμβούν στο μέλλον. Προτείνουμε υποχρεωτική πορεία από την έξοδο της Γεωργίου Παπανδρέου προς Αθήνα και προς Κόρινθο.

Ο Σύλλογος Δάσους εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις:
– Θα επιλύσουν το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή του Δάσους, ανέξοδα ή με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
– Θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
– Θα διασυνδέσουν το Δάσος με το κέντρο Χαϊδαρίου, το ΜΕΤΡΟ, το Αττικό Νοσοκομείο και κατ επέκταση με το κέντρο των Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οδικές έξοδοι Δάσους: Σατωβριάνδου ή Κυπρίων Αγωνιστών; 25ης Μαρτίου ή Ηρώων Πολυτεχνείου;

– Κυκλοφοριακό στο Χαϊδάρι: Προτάσεις υπάρχουν, ο Δήμος τις ξέρει;

– Κυκλοφοριακό στο Χαϊδάρι. Ως πότε θα το συζητάμε;

– Οδικές έξοδοι Δάσους. Οι λύσεις που έχουν προταθεί και η (επαν)ανακάλυψη του τροχού!

– “Αττικόν” και Γρηγορούσα δικαιούνται καλύτερη οδική πρόσβαση

– Δύο προτάσεις για τη Γρηγορούσα

– Κυκλοφοριακό στο Χαϊδάρι. Διαπιστώσεις – προτάσεις– Τι γίνεται για την ασφάλεια των πεζών στη Λ. Αθηνών;

– Ταφόπλακα στο μεγάλο έργο αναβάθμισης του κόμβου Σκαραμαγκά, μόνιμη η τριτοκοσμική εικόνα στην περιοχή

– Ιδού πώς γυρνούν τα παιδιά μας από το σχολείο!

– “Το χιλιόμετρο του θανάτου”. Τα “μαύρα” στατιστικά των τροχαίων στο Χαϊδάρι και τα σημεία καρμανιόλες

– Κυκλοφοριακό αλαλούμ στο σταθμό της Αγίας Μαρίνας


– Λ. Αθηνών: μεγάλη μείωση κυκλοφοριακού φόρτου, σημαντική αύξηση της ταχύτητας των οχημάτων

– Χάος στην οδό Κορυτσάς από το άναρχο παρκάρισμα. Άμεση ανάγκη παρέμβασης από τον Δήμο

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button