ΙΣΤΟΡΙΑ

1ο Δημοτικό Σχολείο Δάσους Χαϊδαρίου, βαθιά στο χρόνο…

Ο συμπολίτης Μιλτιάδης Σταθάτος ψηφιοποίησε παλιές φωτογραφίες και τις ανάρτησε στο fb (τις κοινοποίησε και στη σελίδα “Χαϊδάρι η πόλη των κρυμμένων θησαυρών” του συλλέκτη Γιάννη Ιγγλέση, από όπου και τα σχόλια που αναγράφονται πιο κάτω). Η ιστορική τους αξία δεν χρειάζεται σχολιασμό. Είναι ένα μάθημα τοπικής πατριδογνωσίας. Στο παρόν δημοσίευμα εικόνες και πληροφορίες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάσους. 

Όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Ιγγλέσης, η φωτογραφία του σχολείου είναι από τα εγκαίνιά του, στις 16-12-1956. Την έχει και αυτός στο αρχείο της συλλογής του (άλλη λήψη) και μάλιστα αγορασμένη από δημοπρασία.

Τα εγκαίνια έκανε ο τότε Υπουργός Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Φωτογράφος είναι ο γνωστός φωτογράφος του Χαϊδαρίου, Φραγκίσκος Ιγνατιάδης (Φραγκής). Η φωτογραφία του φέρει σφραγίδα που αναγράφει: “ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΟ 1956 ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗ ΤΗΝ 16-12-1956”.

Ο κ. Giorgos Georgakakos σχολιάζει:

Στο Δ.Σ του εξωραϊστικού συλλόγου Δάσους ήταν και ο πατέρας μου Παναγιώτης Γεωργακάκος μαζί με τον κύριο Γιάννη Δημητρίου. Εγώ σαν μαθητής είχα δασκάλους την κυρία Καίτη, την κυρία Στάλια και τον κύριο Ανδρακάκο. Επίσης σ’αυτό το σχολείο διετέλεσε διευθυντής ο αείμνηστος πεθερός μου Σταύρος Μεργιάς. Ο 2ος όροφος άρχισε να φτιάχνεται το 1963! Δίπλα από το σχολείο ήταν η ταβέρνα Βήχος, η οποία είχε και δωμάτια που τα ενοικίαζε σε στρατιωτικούς. Εκεί γνωρίσαμε αργότερα και τον μετέπειτα πρόεδρο της Λιβύης Καντάφι. Τότε σπούδαζε στην σχολή Ικάρων !

1ο Δημοτικό Σχολείο Δάσους Χαϊδαρίου, βαθιά στο χρόνο... 3
Μιλτιάδης Σταθάτος: “1ο Δημοτικό Σχολείο Δάσους Χαϊδαρίου. Μάθημα στην αίθουσα μαζί με τον δάσκαλό μας κο Ανδρακάκο.”

 

1ο Δημοτικό Σχολείο Δάσους Χαϊδαρίου, βαθιά στο χρόνο... 5
Προετοιμασία μαθητικής παρέλασης, Δάσος Χαϊδαρίου.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button